infa.lt

JAV griežtina vizų režimą diplomatams-gėjams – LGBT reiškia susirūpinimą

09 spalio
12:01 2018

REUTERS

JAV valstybės Departamentas praėjusį antradienį paskelbė, jog Jungtinės Valstijos daugiau nebeišduos diplomatinių vizų diplomatų ar tarptautinių užsienio organizacijų darbuotojų tos pačios lyties partneriams, jeigu jų bendras sugyvenimas nėra įteisintas santuoka, rašo lefigaro.fr portalas.

Pasak oficialaus atstovo, šiuo sprendimu JAV tik nustato tas pačias taisykles, kurias valstybės Departamentas taiko savo pačių diplomatams, esantiems užsienyje, po vienos lyties asmenų santuokų legalizavimo Amerikoje 2015 metais. „To nereikėtų vertinti kaip išpuolio ar bausmės“, – pareiškė jis žurnalistams, papildęs, jog „tai pripažinimas to, kad vienos lyties asmenų santuokos yra teisėtos JAV“.

2009 metais Bušo administracija iš tiesų nurodė, jog užsienio diplomatai privalėjo pateikti santuokos liudijimą, jei norėjo gauti vizą žmogui, su kuriuo jie gyvena. Tais pačiais metais Hillary Clinton, tada buvusi valstybės sekretoriaus poste, nurodė išduoti vizas nesančius santuokoje tos pačios lyties diplomatų partneriams.

Tos politikos įtakoje, diplomatų tos pačios lyties „partneriai“ buvo laikomi jų šeimos nariais, nors juridiškai niekas jų nesiejo, Savo oficialiu pranešimu Donaldo Trampo (Donald Trump) administracija pareiškė, jog tokiu būdu nauja politika sulygina tos pačios lyties ir skirtingų lyčių partnerius.

Dabar, pagal šią naują politiką, norint gauti G4 kategorijos vizą, išduodamą diplomatų šeimoms ir leidžiančią joms gyventi JAV, užsieniečių poros privalės pateikti įrodymą to, jog jos yra susituokusios. Tačiau tos pačios lyties asmenų santuokos leidžiamos, toli gražu, ne visose šalyse, o kai kuriose homoseksualai yra persekiojami, kas kelia grėsmę gėjams-diplomatams.

Kad būtų išspręstos šios problemos, kaip paaiškino JAV administracijos atstovas, „bus sukurti procesai“, įgalinantys juridinius sprendimus nesusaistytų santuokos ryšiais diplomatų porų atžvilgiu. Kiekviena byla bus svarstoma individualia tvarka. Taip pat valdininkas pasakė, jog šiuo metu ši problema palietė 105 poras, tame tarpe dirbančius JT organizacijoje ar kitose tarptautinėse organizacijose.

Po oficialaus naujųjų taisyklių paskelbimo, daugelis LGBT aktyvistų bendrijų išreiškė savo susirūpinimą galimų rizikų diplomatams ir jų partneriams atžvilgiu dėl tokio sprendimo. Kaip kurie mano, jog tokios naujos priemonės gali atgrasyti užsienio piliečius nuo darbo Jungtinėse Valstijose, diplomatinėse atstovybėse ar tarptautinėse organizacijose.

Viena iš stambiausių JAV organizacijų, ginančių homoseksualų teises, „Human Rights Campaign“ pavadino šį sprendimą „nereikalingu, smulkmenišku ir nepriimtinu“. „Tokia praktika demonstruoja Trampo administracijos priešiškumą LGBT bendruomenėms“.

Alfonso Nam, vadovas grupės, kuri gina JT organizacijos darbuotojų-gėjų teises, baiminasi, kad reikalavimas susituokti kelia grėsmę žmonėms, atvykusiems iš priešiškų LGBT šalių. „Tos pačios lyties poroms, dirbančioms JAV, šalis, kaip taisyklė yra vertinama teigiamai, kaip vieta darbui“, – sako jis, papildydamas, kad „tai vieta, kur jū sgalite atvykti su savo partneriu ir gauti vizą“.

Buvusi nuolatinė JAV atstovė JT organizacijoje Samantha Powers nedelsiant pasmerkė šias taisykles, pavadinusi jas „pernelyg žiauriomis ir fanatiškomis“. Taip pat ji priminė, jog „tik 12% šalių JT-narių leidžia vienos lyties asmenų santuokas“.

Nevyriausybinė organizacija „Human Rights Watch“ pareiškė, jog galimybė susituokti JAV teritorijoje neišsprendžia problemos žmonėms, kuriems kažkada teks grįžti į savo gimtąją šalį. „Atitinkamose situacijose santuoka homoseksualiai porai gali kelti tam tikrą riziką, kurios nebuvo nesant įrodymų apie santuoką“, – teigia JT direktoriaus pavaduotojas, Akshaya Kumar.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 67

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...