infa.lt

Britanijos pensijų reforma skatina stresą ir moterų savižudybes

03 spalio
01:03 2018

foto: swissinfo.ch

Britanijos labdaringoji organizacija Silence of Suicide, bandanti atkreipti visuomenės dėmesį į savižudybių problemą, paskelbė turimo duomenis apie Britanijos pensijinės reformos įtaką gyventojų, ir ypač moterų, psichinei sveikatai, rašo BBC.

Tyrime dalyvavo 873 moterys. Jo metu išaiškėjo, kad beveik pusė iš apklaustųjų bandė susižaloti streso pasekoje, kurį iššaukė pensijų reforma.

45% apklaustų moterų aplankė mintys apie savižudybę, iššauktos pensijinio amžiaus padidinimo, 70 moterų iš apklaustųjų pareiškė, jog jos bandė suvesti sąskaitas su gyvenimu veikiamos streso, iššaukto pensijinės reformos.

„Įsivaizduokite sau britę, gimusią 1953 metais. Pagal senąją teisę ji turėjo išeiti į pensiją 2013 metais, tačiau jai buvo pasakyta – ne, į pensiją galėsite eiti po penkerių metų, – 2015 metais.

Nieko nuostabaus, jog tokios moterys mąsto apie suicidą“, – pareiškė BBC kompanijos Backto60 vadovė Joanne Welch, pasisakanti už grįžimą prie ankstesnio pensijinio amžiaus moterims – 60 metų.

Anksčiau Britanijos vyrai išeidavo į pensiją 65 metų amžiaus, o moterys 60. Tačiau 1995 metais naujas įstatymas pakėlė pensijinį amžių moterims iki 65 metų.

Pradžioje buvo planuojama sulyginti moterų ir vyrų pensijinį amžių iki 2020-ųjų. Tačiau 2011 metais Britanijos vyriausybės priimta pensijinė reforma pagreitino šį procesą.

Buvo priimtas sprendimas sulyginti pensijinį amžių vyrams ir moterims jau 2018 metais. Šalies vyriausybės duomenimis, 2018 metų lapkritį moterų ir vyrų amžius išeinant į pensiją tampa lygus – 65 metai, o iki 2020 metų balandžio jis pasieks 66 metus.

Britanijos vyriausybės atstovai pareiškia, jog vienodo pensijinio amžiaus vyrams ir moterims įteisinimas – kovos už vienodas lyčių teises dalis.

Tačiau organizacijos Silence of Suicide vadovė Yvette Greenway pareiškė savo interviu BBC metu, jog valstybė tiesiog bando sutaupyti pensijų pinigus. Pasak jos, Britanijos moterys buvo tiesiog nepasiruošusios tokiam pagreitintam pensijinės reformos grafikui.

„Daugelis moterų taupiusių pensijai visą gyvenimą paprasčiausiai nebuvo laiko pasiruošti tam, jog joms teks ilgiau dirbti, – pasakė Yvette Greenway. – Mūsų tiesiog neinformavo apie vyriausybės planus“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 82

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...