infa.lt

Norima susiaurinti apmokamų iš PSD fondo medicinos paslaugų sąrašą. Nemokama medicina brangs

22 rugsėjo
10:29 2018

nemokama medicina

Seimas po pateikimo pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui pakeisti asmens sveikatos priežiūros paslaugų, apmokamų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų, sąrašo sudarymo ir keitimo tvarką. Seimo komitetuose bus svarstomas siūlymas, jog į PSDF biudžeto lėšomis apmokamų gydymo paslaugų sąrašą būtų įtrauktos tik tos paslaugos, kurios atitiktų keliamus kriterijus.(kurios bus išbrauktos – už tas teks mokėti papildomai – infa.lt)

Iki šiol nebuvo nustatytų aiškių kriterijų, pagal kuriuos asmens sveikatos priežiūros paslaugos būtų priskirtos  PSDF biudžeto lėšomis apmokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų  sąrašui, todėl kriterijų nustatymas būtų didelis žingsnis pirmyn, užtikrinantis didesnį sistemos skaidrumą, o žmonėms – nemokamas jiems būtinas paslaugas.

Šiuo metu PSD fondo lėšomis apmokamos gydymo paslaugos yra įrašomos į sąrašą, kurį tvirtina sveikatos apsaugos ministras, įvertinęs Valstybinės ligonių kasos (VLK) ir Privalomojo sveikatos draudimo tarybos nuomones. Sveikatos apsaugos ministro įsakymais patvirtinamos ir paslaugų bazinės kainos, tačiau kriterijai, pagal kuriuos šios paslaugos turėtų būti vertinamos siekiant jas įrašyti į sąrašą arba iš jo išbraukti, niekuomet nebuvo numatyti teisės aktuose.

Jei Seimas pritars šiems siūlomiems pakeitimams, nustatant, kokios gydymo paslaugos gali būti apmokamos PSDF lėšomis, o kokios ne, bus vadovaujamasi nustatytais kriterijais. Jų įtraukimas į teisės aktus leis objektyviau nuspręsti, kurios gydymo paslaugos gali būti apmokamos PSDF lėšomis, o kurios turėtų patekti į mokamų paslaugų sąrašą. Juk paslaugos turi būti apmokamos racionaliai ir vadovaujantis nustatytais standartais, nepaliekant vietos interpretacijoms.

Vertinant paslaugas turėtų būti atsižvelgiama, ar jos yra pagrįstos sveikatos priežiūros technologijų vertinimu, taip pat ar jos yra apmokamos bent trečdalyje Europos ekonominės erdvės šalių bei į jų poreikį visuomenei.

Šiuo metu galiojančiame apmokamų PSDF lėšomis paslaugų sąraše yra nurodytos visos būtiniausios sveikatos priežiūros paslaugos, todėl nežymūs pakeitimai atsirastų tik 2019 metais.

Taip siekiama, kad pacientams laiku ir kokybiškai būtų suteiktos saugios, atitinkančios medicininių protokolų reikalavimus, efektyvios paslaugos ir užtikrintas racionalus valstybės lėšų naudojimas.

Siekiama, kad pacientai pasitikėtų sveikatos priežiūros sistema plačiąja prasme. Tad tobulinama sveikatos priežiūros sistema, sudaromos sąlygos valdymo institucijoms kontroliuoti sveikatos priežiūros paslaugų teikimo išlaidas pagal iš anksto nustatytus objektyvius, nediskriminacinius kriterijus ir, kiek įmanoma, užkertamas kelias bet kokiam finansinių, techninių ir žmogiškųjų išteklių švaistymui.

PSDF lėšomis būtų apmokamos tik efektyvios, kokybiškos ir saugios sveikatos priežiūros paslaugos ir užtikrinamas jų prieinamumas bei racionaliai naudojamos valstybės lėšos.

infa.lt pastaba:

Šiame Sveikatos apsaugos ministerijos parengtame ir paskelbtame straipsnyje nėra nei vieno konkretaus įvardinimo kas žadama keisti ir kuo tai bus geriau žmonėms. Tačiau iš užuominų galima daryti išvadą, jog bus kečiamas medicinos paslaugų, kurios apmokamos iš žmonių jau sumokėto PSD mokesčio, skaičius. Tai yra, tų paslaugų skaičius bus mažinamas, o išbrauktos paslaugos pateks į papildomai apmokamų paslaugų sąrašą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 167

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. anonimas    -  2018-09-22, 21:29

    tai tik dar vienas irodymas, kad PSD skirtas biurokratu islaikymui, o ne ligoniu gydymui.
    Reikia rimtai uzsiimti sia problema. Yra peticija: Stop Sodros plėšikavimui!, tinklalapyje peticijos taskas com, kuria pasirase beveik 8000 zmoniu. Gal su tokia grupe zmoniu ir galima ka nors nuveikti sodros banditu atzvilgiu?…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Iš tiesų sakau jums, kad religijos (ne tik islamas ir krikščionybė) yra tobulas žmonių zombinimo...

Kuo skiriasi KGB/VSD nuo p..dos? Ogi niekuo. Vienas "neteisingas" judesys liežuviu ir tu jau subinėj!!!...

Konservatorių vykdomas manau korupcinis sandėris ir perleidimas mūsų krašto gynybos į privačias užsienio karo pramoninkų...

Manau, kad Anušauskas atsistatydino todėl, kad nesutiko su kažkokios milžinės karo kompanijos (kurios jis neįvardijo),...

Labai ačiū autoriui už pasidalinimą tomis mintimis, kurias savo galvose ir širdyse nešiojosi Universitetą kūrę...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...