infa.lt

Veganiška dešra, sūrio pakaitalai, sojos pienas, madingi produktai – prikimšti chemijos

Veganiška dešra, sūrio pakaitalai, sojos pienas, madingi produktai – prikimšti chemijos

30 rugpjūčio
13:00 2018

Veganiški, vegetariški ir produktai be gliuteno užėmė stabilią vietą prekybos centrų lentynose, rašo vokiečių leidinio Focus žurnalistė Anke Kotte. Vokietijoje gaminama didžioji dalis naujųjų veganiškų produktų ir gėrimų. Čia buvo pagaminta 15% naujų produktų, atsiradusių periodu nuo 2017 liepos iki 2018 birželio. (Gliutenas arba glitimas (angliškai „gluten“) – tai apibendrintas baltymų esančių kviečiuose, rugiuose ir miežiuose pavadinimas)

Bet kas gi yra maiste, kuris pakeičia pieną, kiaušinius, sūrį, dešrą ir duoną su gliutenu?

„Tirštikliai priduoda produktams-pakaitalams teisingą tekstūrą, kitu atveju jie didžiąja dalimi būtų iš vandens, pasakoja Katharina Scherf Miuncheno technikos universiteto maisto gamybos chemikė. – Tirštikliai sutinkami ir įprastuose produktuose, tačiau tam, kad galima būtų atkurti pieno ar jogurto konsistenciją, jų reikia kur kas daugiau“.

Nedaugelis žino, kad sojos ar migdolų pienas 90% sudarytas iš vandens – o jo, tikėtina, niekas nepirktų, pastebi straipsnio autorė. Tam, kad gėrimams būtų suteikta reikalinga konsistencija, naudojami taip vadinami stabilizatoriai, tai yra tokie tirštikliai kaip pupmedžio derva (E410), gelano derva (E418), pektinas (E440) arba modifikuotas krakmolas. Netgi nedidelės šių medžiagų koncentracijos pakanka surišti likusiems 97-99% vandens.

Kartu su vandeniu į gėrimus pridedama cukraus , o taip pat vitaminų ir mineralinių medžiagų. Katharinos Scherf nuomone, žmonėms, kurie neserga atitinkamų konkrečių medžiagų atmetimu (alergija), maitinimasis produktais-pakaitalais nebus naudingesnis, nei gyvulinio pieno vartojimas.

Kietas veganiškas sūris turi tiek pat kalorijų, kiek ir įprastas, bet dažnokai jame daugiau druskos, mažiau kalcio, o taip pat yra konservantų ir aromatizatorių. Problematiška yra pirmiausia tai, jog didele dalimi toks sūris sudarytas iš kokoso ar pigaus palmių aliejaus ir krakmolo. „Šie aliejai ne tokie vertingi, kadangi juose nėra pakankamai prisotintų riebiųjų rūgščių“, – paaiškina K. Scherf.

Alyvų, rapsų ar linų aliejai šia prasme daugiau naudingi, tačiau su jų pagalba nepavyksta pasiekti reikalingos sūrio konsistencijos, informuoja leidinys.

Tam, kad suteikti veganų mėsai dešros ar šnicelio išvaizdą, taip pat naudojami priedai: pavyzdžiui, tofu sudaro sojų miltai, vanduo, koaguliantai ir populiari „nigaro“ medžiaga. Tam, kad produktas turėtų mėsos išvaizdą, kvapą ir skonį, gamintojai prideda aliejaus, cukraus, prieskonių, eksperimentuoja su marinadais, dažikliais ir skonio stiprikliais.

Maistas be gliuteno laikomas naudingu, tęsia straipsnio autorė Anke Kotte. Tačiau duonos be gliuteno gamybai būtina naudoti tirštiklius, pavyzdžiui, guaro dervą (E412), pupmedžio dervą (E410), pektiną (E440).

Maisto pramonės chemikės K. Scherf nuomone, atsisakyti duonos, kurios sudėtyje yra gliuteno, verta tik tiems žmonėms, kurie kenčia nuo alergijos šiai medžiagai. Renkantis duoną ir orientuojantis pagal tai, kokias maitinamąsias medžiagas gaus organizmas, tai, ekspertės nuomone, geriau būtų atkreipti dėmesį į pilno grūdo duoną.

Visumoje, dauguma vegetariškų ir veganiškų pagamintų maisto produktų, sūrių ir dešrų nėra labiau kenksmingi, nei jų „originalai“. Tačiau jie nėra ir labiau naudingi ar geresni pagal kokybę“, – pabrėžia Katharina Scherf. Vartotojas turi suprasti, jog šiuo atveju kalba eina apie produktus, kurie praėjo didelį perdirbimą. Alternatyvus veganiškas maistas turi savyje mažiau vitaminų, maistinių skaidulų, bet daugiau sukraus ir riebalų, reziumuoja Anke Kotte.

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.


Taip pat skaitykite:

Naujienų Prenumerata

-

Gauti naujienlaiškį el-paštu

Įrašykite savo pašto adresą:

Paslauga nuo Google FeedBurner

Apklausa

Ar reikia sugrąžinti privalomą kaukių dėvėjimą?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Domenai ir hostingas
Pasidalinkite su savo draugais
Sveiki, verta dėmesio: *Veganiška dešra, sūrio pakaitalai, sojos pienas, madingi produktai - prikimšti chemijos* - nuoroda: https://infa.lt/24976/veganiska-desra-surio-pakaitalai-sojos-pienas-madingi-produktai-prikimsti-chemijos/