infa.lt

Pentagonas skambina pavojaus varpais – kinai studentai įtariami intelektiniu špionažu

11 rugpjūčio
12:37 2018

nuotrauka: © Arvydas Daunys / infa.lt

JAV susidūrė su „precendento neturinčia grėsme savo technologinei ir pramoninei bazei” dėl Kinijos pastangų pritraukti vertingų specialistų ir „pagrobti” mokslinę informaciją, sakė JAV gynybos ministro pavaduotojas Michaelas Griffinas. Kaip pažymėjo „The Times”, nuo 2008 metų, remiantis „Tūkstančio talentų” programa, Pekinui pavyko sugrąžinti į tėvynę apie aštuonis tūkstančius kinų, gavusių išsilavinimą Vakaruose ir dirbusių, tame tarpe, gynybos pramonėje, aukštųjų technologijų srityje ir vyriausybės struktūrose

JAV žvalgybos tarnybos nerimauja dėl to, kad Kinija „grobia ir savinasi intelektinę nuosavybę, rašo The Times žurnalistė Didi Tang. Tai, esą vyksta Pekino programos skirtos stimuliuoti tūkstančių kinų inžinierių ir mokslininkų sugrįžimą į tėvynę už piniginį atlygį. Programa siūlo dirbantiems užsienyje kinams specialistams apie 140 000 dolerių grynais ir siūlo tyrinėtojų apdovanojimus lygius apie 700 000 dolerių.

Antradienį Donaldas Trampas (Donald Trump) pareiškė, jog „beveik kiekvienas kinų studentas” priimtas į amerikiečių universitetą, buvo „šnipas”. JAV universitetuose yra apie 300 tūkstančių kinų studentų, todėl jie yra didžiausia besimokančių šalyje užsienio studentų grupė, pažymi medžiagos autorius. Savo ruožtu, JAV Nacionalinė žvalgybos taryba palaikė Trumpo įtarimus. Pasak jos atstovų, Amerika „padėjo teisėtai ir neteisėtai perduoti technologijas, intelektinę nuosavybę ir mokslinę informaciją”.

Pekinui 2008 m. pradėjus ​​”Tūkstančio talentų” programą, sukurtą siekiant pritraukti talentingus užsienyje dirbančius kinus, į Kiniją grįžo apie aštuonis tūkstančius žmonių. Programa numato tokias paskatas kaip darbą sutuoktiniams ir pinigus apmokėti mokslui mokyklose. Vertingų specialistų grąžinimui Pekinas, manomai, išleido milijonus dolerių. Daugelis iš jų gavo išsilavionimą amerikiečių universitetuose, o vėliau dirbo mokslinių tyrimų centruose, ligoninėse, gynybos pramonėje, aviacijos srityje, kompiuterių technologijų srityje ir kitose panašiose srityse.

Birželio mėn. JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas Michaelas Griffinas pareiškė, kad „Kinija nusitaikė į vertingus specialistus JAV universitetuose ir mokslinių tyrimų laboratorijose, įskaitant gynybos pramonės įmones ir JAV vyriausybę”. Valdininkas perspėjo, kad Pentagonas susidūrė su „precendento neturinčia grėsme savo technologinei ir pramonės bazei” ir apkaltino Kiniją „piktnaudžiaujant Amerikos atvira visuomene”.

Praėjusią savaitę FTB agentai Niujorke suėmė Kinijos mokslininką Zhengą Xiaoqingą, planavusį Kinijoje konstruoti orlaivių variklių dalis, pasinaudodamas „Tūkstančio talentų” programa, ir apkaltino „technologinės informacijos vagyste” iš bendrovės, kurioje jis dirbo. Be to, šių metų Donaldo Trampo administracija sutrumpino išduodamų vizų laikotarpį Kinijos studentams, besispecializuojantiems aviacijos, inžinerijos ir aukštųjų technologijų srityse, reziumuoja „The Times” autorius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 159

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. bravo    -  2018-08-12, 18:22

    :D:D:D studentai pranoko beretes? Va cia tai geras. Na… Galima tik pasveikinti kinus, kad ju jaunimas toks pazenges, kad net beretes pradejo kinkom drebinti.
    Jo… Pas mus Lietuvelej net suauge inteligentai – politikai pasturgalius brusaliui atstate…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...

ant briaunos dar gali nukristi...

Na va ir tapote nato karo aikstele !...

Netyčia. Grįždamas namo po vakaruškės.......