infa.lt

NATO narės užims antirusišką poziciją

12 liepos
11:20 2018

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas | REUTERS

„Pažiūrėsime”, – neseniai atsakė JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) į klausimą apie galimą Krymo aneksijos pripažinimą. NATO narių susitikimo baigiamosios deklaracijos projektas, atsidūręs Süddeutsche Zeitung dispozicijoje, kur kas labiau konkretizuotas šiuo klausimu, rašo Daniel Brossler.

Mes kategoriškai smerkiame neteisėtą Krymo aneksiją įvykdytą Rusijos, kurios mes nepripažįstame dabar ir nepripažinsime ateityje“, – sakoma dokumente, kurį trečiadienį turėtų patvirtinti NATO valstybių-narių vadovai ir vyriausybės. Baigiamosios deklaracijos projektas nepalieka galimybių aljansui pakeisti kurso Rusijos atžvilgiu, kol pati Rusija nepakeis savo politikos, pažymi Brossleris.

Tai, kad aljanso partneriai yra nevieningi, rodo ne tik jų elgesys su Rusija, bet, pirmiausia, ginčas dėl gynybos išlaidų. Pasak deklaracijos projekto, NATO šalys pasirengusios pripažinti visus susitarimo Velse 2014 metais aspektus, – apie tai, jog iki 2024 metų šalių karinės išlaidos turi pasiekti 2% BVP. Toks įsipareigojimas padidins spaudimą Vokietijai, kuri iki 2024 metų planuoja padidinti išlaidas gynybai tik iki 1,5%, praneša autorius.

Nežiūrint į tai, jog finansiniai klausimai užima svarbią vietą baigiamojoje NATO susitikimo deklaracijoje, dokumente akcentuojama santykių su Rusija tema. Akivaizdu, NATO susitikimo ir susitikimo su Vladimiru Putinu išvakarėse, Donaldo Trampo administracija nesirengė pakeisti kurso, todėl pretenzijų Rusijai deklaracijos projekte daug, pastebi žurnalistas. Rusija meta iššūkį euroatlantiniam saugumui ir stabilumui „hibridinių akcijų pagalba, įskaitant bandymus įtakoti rinkimų procesus“, rašoma dokumente.

Taip pat kritikuojama „plataus masto dezinformacijos kampanijos ir klastingas kiberaktyvumas“. Baigiamojo dokumento projekte užsimenama ir Rusijos dalyvavimas incidente naudojant paralyžiuojančią nervus medžiagą „Novičok“ britų Solsberyje: Rusija „susilpnino stabilumą r saugumą, padidino nenuspėjamumą ir pakeitė situaciją saugumo atžvilgiu“, cituoja korespondentas.

Tačiau, NATO išlieka „atviru reguliariam, fokusuotam ir sąmoningam dialogui Rusijos-NATO Taryboje. „Mes kaip ir anksčiau manome, jog partnerystė tarp NATO ir Rusijos, pagrįsta pagarba tarptautinei teisei ir tarptautiniams įsipareigojimams, turėtų strateginę reikšmę“, – pabrėžiama dokumente.

Tačiau NATO nenusiteikusi atsitraukti nuo principų, kuriais grindžiamas aljansas ir pagrindinis Europos bei Šiaurės Amerikos saugumas. Kol Rusija nepakeis savo elgesio, grįžimo prie normalaus bendradarbiavimo nebus, rašoma straipsnyje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 85

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......