infa.lt

Sostinės savivaldybė kategoriškai nepritaria Vyriausybės siūlomam etatinio darbo užmokesčio mokytojams modeliui

23 gegužės
14:15 2018
Į mokyklą

© infa.lt nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybė, reaguodama į Vyriausybės pateiktą Seimui tvirtinti siūlymą įteisinti mokytojų etatinį darbo apmokėjimą, reiškia nepritarimą dar vienam naujam modeliui, kuriam nėra tinkamai pasirengta, jis nebuvo aptartas su Vilniaus savivaldybe, o įgyvendinti planuojamas jau nuo rugsėjo 1-osios dienos.  Šiandien Tarybos nariai vieningai priėmė rezoliuciją dėl etatinio pedagogų darbo apmokėjimo.

Vyriausybė ėmėsi spręsti tik itin mažose mokyklose kylančias darbo krūvio trūkumo problemas. Planuojami pokyčiai neatitinka realios Vilniaus miesto ar kito didesnio Lietuvos miesto situacijos.

Pagal naujai Vyriausybės siūlomą tvarką, mokytojams būtų mokama už pamokų vedimą, pasiruošimą pamokoms bei už papildomus darbus. Planuojama, kad etatinis darbo užmokestis bus taikomas visiems valstybinių ir savivaldybių bendrojo ugdymo mokyklų, taip pat profesinių mokyklų ir neformaliojo švietimo mokytojams. Tuo tarpu Vilniaus mieste, kuriame mokosi penktadalis visų Lietuvos mokinių, ir skirtingai nei kitose Lietuvos savivaldybėse, mokinių skaičius sparčiai auga, siūloma nauja Vyriausybės tvarka tik pablogintų situaciją, kai kuriems mokytojams Vilniuje atlyginimas sumažėtų dviem šimtais eurų.

Vilniaus mokytojų darbo krūviai dideli, mokytojų neretai trūksta, o pagal naują siūlomą Vyriausybės tvarką mokytojams kontaktinių valandų skaičius nemažės, etatinis darbo apmokėjimas neleis pasinaudoti planuojamais jo privalumais – skirti mokytojams papildomų darbo valandų bendruomenės labui.

Sostinės savivaldybė stengiasi gerinti pradedančiųjų dirbti mokytojais sąlygas, sprendžia gyventojų ir mokinių skaičiaus mažėjimo sąlygotas problemas, todėl  prieš svarstant tolimesnius darbo užmokesčio sistemos tobulinimo darbus Taryba pirmiausiai reikalauja Vyriausybę bendradarbiauti su savivaldybių atstovais, o planuojamus pokyčius modeliuoti atsižvelgus į faktines Vilniaus miesto mokyklų sąlygas.

Vilniaus savivaldybė taip pat pastebi, kad pokyčiams visiškai nepasiruošta, nėra būtinų teisės aktų pakeitimų: iki šiol nėra aiškaus ugdymo įstaigų finansavimo modelio, kuris turėtų įsigalioti nuo šių metų rugsėjo 1 d. Sostinės mokyklos dėl to negali suskaičiuoti, kiek mokytojų etatų turės, mokyklų vadovai ir mokytojai negali planuoti 2018–2019 mokslo metų darbų. Etatinio pedagogų darbo apmokėjimo modelio įvedimo darbai taip pat vėluoja, dar nepriimti teisės aktų pakeitimai Lietuvos Respublikos Seime, planuota metodinė pagalba ir konsultacijos mokytojams vėluoja, ir yra vykdomos jau mokslo metų pabaigoje.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 48

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....