infa.lt

Liberalės A. Armonaitės teigimu, – „Aborto draudimas – bandymas sugrąžinti inkviziciją“

09 gegužės
01:07 2018

Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. Olga Posaškova)

Seime metų metus bandoma įteisinti vieną griežčiausių aborto draudimų Europoje. Priėmus siūlomas įstatymo pataisas nėštumą nutraukti taptų neįmanoma, nebent moteris sirgtų sunkia liga ar būtų išprievartauta. Pastarajam faktui įrodyti moteris turėtų kreiptis į policiją, ginekologus ir gauti jos žodžius pagrindžiančius dokumentus. Ji taip pat turėtų spėti tai padaryti per 12 savaičių, antraip vis tiek būtų priversta gimdyti. Šiandien vykusioje spaudos konferencijoje apie aborto draudimą moterų teisių aktyvistės kalbėjo apie aborto politizavimą.

Aborto draudimas skatins moteris ieškoti nelegalios ir nekvalifikuotos pagalbos

Liberalė Aušrinė Armonaitė atkreipia dėmesį, kad draudimai nepadės sumažinti abortų skaičiaus: turime daugiau investuoti į lytinį švietimą, kontracepciją padaryti lengviau prieinama ir siekti atsakingo šeimos planavimo. Draudimai tik paskatintų nusikalstamus nelegalius abortus, kurių metu moterų sveikatai būtų daroma žala ir kiltų pavojus jų gyvybėms.

„Abortas nėra geras reiškinys – neplanuotų nėštumų ir abortų turėtų būti kuo mažiau. Kasmet tarptautinių ekspertų sudaromas kontracepcijos žemėlapis rodo, kad šeimos planavimo konsultacijų prieinamumas ir informacija apie kontracepciją Lietuvoje yra viena prasčiausių Europoje. Abortų draudimas paskatins moteris šią procedūrą atlikti vykti į užsienį, o tos, kurios neturės galimybės to padaryti, ieškos pogrindinių ir nekvalifikuotų nėštumo nutraukimo procedūrų“, – sako Seimo Moterų grupės pirmininkė liberalė A. Armonaitė.

Prievartinis gimdymas – demokratijos pažeidimas

Šeimos planavimo ir reprodukcinės sveikatos asociacijos direktorė Esmeralda Kuliešytė pabrėžia, kad Lietuvoje abortų skaičius nuosekliai mažėja, o siūlomi aborto draudimai yra grubus žmogaus teisių pažeidimas – abortai yra draudžiami žemos demokratijos šalyse.

„Lietuvoje abortų skaičius kasmet nuosekliai mažėja. Kad jis mažėtų ir toliau, turime gerinti ir diegti mokslu grįstą lytinį švietimą mokyklose, gerinti kontracepcijos prieinamumą, kompensuoti kontracepcijos priemones pažeidžiamoms gyventojų grupėms. Lietuva yra ratifikavusi moterų teisių konvenciją ir yra įsipareigojusi ginti ir įgyvendinti moterų teises. Aborto draudimas – moters teisių menkinimas, o bandymas tas teises visai atimti, žlugdo demokratiją apskritai“, – problemą kelia E. Kuliešytė.

Lenkijoje 90 proc. nutraukiančių nėštumą moterų – katalikės

Lenkijos Moterų ir šeimos planavimo federacijos vadovė Kristina Kacpura (Krystyna Kacpura) pasidalijo Lenkijos patirtimi. Jos teigimu, absoliutus aborto draudimas neveikia, moterys ieško kitų būdų atlikti nėštumo nutraukimo procedūras, kurios tampa pavojingos gyvybei.

„Remiantis oficialiais duomenimis, per metus Lenkijoje buvo atlikti 1055 teisėti abortai, o neteisėtų skaičius siekia iki 100 000 abortų. Per draudimo metus, iš 5 mln. moterų Lenkijoje trečdalis ir daugiau bent kartą buvo nutraukusios nėštumą. Iš jų – 90 proc. moterų yra katalikės. Visi šie skaičiai rodo, kad draudimų įstatymas neveikia. Abortus dažnai pasirenka moterys, tapusios išprievartavimų aukomis. Jos jau yra pažemintos, o abortų draudimas užtrenkia moterims kelią legaliai atliekamoms procedūroms. Moterys paliekamos vienos ieškoti informacijos ir išeities nelegaliais būdais“, – akcentuoja K. Kacpura, kuri yra ir viena iš juodojo moterų protesto organizatorių.

Lenkijoje nėra lytinio švietimo, nes tai – neva visuomenės demoralizavimas. K. Kacpura atskleidė, kad paskutinis instrumentas, pažeidęs moterų teises – Lenkijos Konstitucijos pakeitimas, kuriuo gydytojams buvo leista vadovautis moralės išlyga. „Kilo didelis skandalas, kuomet akušeris privertė moterį gimdyti vaiką, neturintį kaukolės. Vaikas mirė po didžiulių kančių, trukusių kelias dienas“, – K. Kacpura pristatė įvykį, supriešinusį visuomenę ir privertusį moteris išeiti į gatves.

Aborto draudimas neatspindi katalikiškos atjautos

JAV organizacijos „Katalikai už pasirinkimą“ tarptautinių programų direktorė Amanda Usak (Amanda Ussak) savo vaizdo pranešime sakė, kad draudimo politika neatspindi socialinio teisingumo principų ir taptų našta nepasiturinčioms moterims.

„Moterys privalo gauti saugias sveikatos paslaugas ir saugią nėštumo nutraukimo procedūrą. Europoje ir kitose šalyse draudimo politika nesumažina abortų skaičiaus. Priešingai, dabar Lietuvoje siūlomi įstatymų keitimai priverčia moteris keliauti į užsienį ar ieškoti nesaugių nėštumo nutraukimo paslaugų. Tai – didelė našta neturtingoms moterims. Tokia draudimo politika neatspindi nei atjautos, nei socialinio teisingumo vertybių, kurias mes kaip katalikai turime vystyti“, – pažymi A. Usak.

Siūlomas teisinis reguliavimas sukurtų baimės atmosferą

Parlamentarės Dovilės Šakalienės teigimu, nuoseklūs veiksniai padeda mažinti abortų skaičių. Aborto draudimas nėra problemos sprendimas – jis tik pagilintų problemas baudžiant moteris ir pasmerkiant jas ieškoti nesaugių nėštumo nutraukimo būdų. Aborto draudimas taip pat nėra suderinamas su Jungtinių Tautų ir Europos žmogaus teisių konvencijomis.

„Aborto draudimas nieko negerina, tik gilina problemą, baudžia moteris, sukelia grėsmę jų sveikatai ir gyvybei, pažeidžia moterų ir paauglių mergaičių teises. Efektyvios priemonės mažinti nėštumų nutraukimų skaičių yra lytinis švietimas, prieinama kontracepcija ir efektyvios paslaugos bei pagalba moterims, kurios priverstos nutraukti nėštumą dėl smurto ir skurdo. Ar šių moterų problemas išspręs institucinė prievarta ir sugrąžinimas į viduramžius? Ar tikrai norime grįžti prie nėščių paauglių mergaičių mirtingumo problemos? Aborto draudimas yra vilkas avies kailyje, jis nieko negelbsti ir kelia grėsmę“, – teigia Seimo narė, Vystomojo bendradarbiavimo, reprodukcinės sveikatos ir teisių grupės narė D. Šakalienė.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 221

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Elena    -  2018-05-09, 09:58

    Visu pirma mergaites ir moterys turi pasinaudoti teise atsakingai uzsiimti seksu ir planuoti seima!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Anodija    -  2018-05-10, 18:29

    …Jūs teisingai pasakėte – abortas yra inkvizicijos forma. Tik inkvizicija buvo švelnesnė – kūdikėlių nežudė.
    Siūlau Šakalių Doviliukei , Armonų Aušrei, Kuliešių Esmeraldai ir Usakei paklausti mamų ir tėčių, kas yra gerai ir kas blogai. Gerai, kad jos nebuvo abortuotos, tėvai buvo moralūs. Ir prieš juos turėtų būti sarmata.
    Kai moterys kalba apie abortą pateisinančiai, tai norisi pasakyti, kad indulgencijos amžinam gyvenimui neišsipirksi. Minutės ir metai greit prabėgs, deja. Ar galvojate, kad aukštuose postuose uždirbti pinigai atpirks jūsų sielas? Pagalvokime verčiau apie tai, kaip mažom mergytėm paaiškinti, ką vienas ar kitas organas atlieka. Meskim visas jėgas į tai – atsiras norinčių padėti. To kas yra šiandien – ryškiai nepakanka.
    Taigi, 1995 m. mūsų šalyje mergaitė pastojo būdama tik dešimties. Gimdė. O tai reiškia, kad reikalai vyko nepasibaigus vaikystei. Būta tokių atvejų ir daugiau: 1999 m. kūdikio susilaukė 12 metų 4 mėnesių, 2000 m. – 12 metų 3 mėnesių, 2007 m. – 12 metų 2 mėnesių paauglė. Šiemet gimdė 12 m. mergytė. Tiek žinom. O kiek ne?
    Moterėlėm suaugusiom aiškinti nereikia – jos žino ir pačios. Ir tegul gimdo, jei nemoka saugotis. Įvaikins padori šeima vaikutį ir neteks verkti, kad Lietuva išmirštanti.
    O jei eisim tik naikinimo keliu, siūlysim bjaurius dalykus gražiom sukniom pasirėdę – – prieisim iki legalios eutanazijos savo tėčiams ir mamoms. Tai labai panašus dalykai. Tereikia nužudyti vieną – toliau nebebus baisu.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Augustė    -  2018-05-20, 14:49

    Kaip matau, radikalams proto niekas nenušvies, nes moterys anot jų tik mėsos gabalas kūgykiui išnešioti ir kitokių interesų turėti ji negali. Prieš Dievą mes pačios atsakysime, o Lietuvą labiausiai naikina tokie psichiniai liginiai, kurie teigia, kad moterys privalo gimdyti, kiek dievas duos, būti priklausomos nuo savo vyrų, tyliai kęsti smurtą, nes tai „tradicinė šeima”, o vetrybes reikia saugoti? Kieno vertybės? Nereikia stebėtis, kad vis mažiau moterų nori kurti šeimas ir emogruoja. Kas gi savo noru sutiktų su tokiu gyvenimu.

    Atsakyti į šį komentarą
  4.    -  2018-05-20, 23:28

    Įdomu…cituoju: „o Lietuvą labiausiai naikina tokie psichiniai ligoniai, kurie teigia, kad moterys privalo gimdyti, kiek dievas duos, būti priklausomos nuo savo vyrų, tyliai kęsti smurtą, nes tai „tradicinė šeima“…
    Čia puikiai, kaip pagal tą taisyklę: kalbam, kalbam – negalvojam”!
    Aiškiai kad galima negimdyti! Aš katei leidžiu ampules nuo pasilakstymo. Prašom – ir išeitis, kuri įgalins jus negimdyti ir nežudyti. Motinų – vaikžudžių emigracijoje niekas nelaukia.Ten ne tik lakstytis reikia, ten reikia dirbti, saugoti šeimos vertybes (žmogiškąsias)ir vaikų gimdymo bet kurioje valstybėje neįvardina smurtu…ačiū Dievui. Ten vaikai ginami ir gegutės, neprižiūrinčios vaikų, netenka savo atžalų. Ypač lietuvai dėl to dejuoja:)) Smurtu įvardijama viskas, kur kenčia pats silpniausias. Pvz., kūdikis.
    Ir ne radikalai laiko moterį mėsos gabalu. Būti Motina – šventas dalykas; švenčiame Mamų dienas, net kapeliuose pakalbam su jau išėjusiom. Kur čia nekenčiančios vaikų mato mėsos gabalą Motinoje? Būti Motina – šventas dalykas. Beje, moteris turi daug interesų: pagimdyti, išauginti,išauklėti ir t.t. Emigruok Auguste. Nieks dėl to čia neverks. Pati kada nors apverksi tą laiką, kai vyko kūdikėlių žudymas. Garantuoju. Nes puikus veidas atėjus laikui taps susiraukšlėjusiu, puikus kūnas – praras formas ir nieks nebesižavės juo. O puiki moteris ir Motina amžinai pasiliks puiki…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Durnius rimtu veidu....

Tokiu kliedesių net skaityti neverta. Užtenka antraštės....

Aistės Gedvilienės įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/11562a80f72e11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosflp Algirdo Stonšaičio įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/3346c470f70f11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosfh5 Abiem atvejais baudėjai...

Regis programa i prezidentus nereikia ir kurti, samdyti specialistus o tiesiog paskaityti aktuolijas ir gali...

Ona

Labai gerai, kad kreipėsi, gal sumažins...

Tikrai taip. Mes visi tapome įkaitais ir skaitmeniniais vergais. Baisu pagalvoti kas bus kai panaikins...