infa.lt

Vietoje pagalbos Valstybė iš motinos atima vaikus dėl skurdo

23 vasario
13:44 2018

Dovilė Šakalienė

Socialdemokratė Dovilė Šakalienė Seime surengtoje spaudos konferencijoje pristatė  trisdešimtmetės moters istoriją, kai vaikystėje apleista ir elgetavusi Algimantė vietoje  pagalbos iš valstybės institucijų sulaukė bausmės – vienas po kito iš jos buvo atimti trys iš keturių vaikų.

Dovilė Šakalienė

Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. Olga Posaškova)

„Tai vieno žmogaus istorija, kuri yra kaip lakmuso popierėlis, parodantis, kaip mūsų valstybėje neveikia pagalbos žmogui sistema,“ – sakė Seimo narė, papasakojusi, kaip Lietuvoje gimusi, užaugusi ir gyvenanti Algimantė turėjo Kazachstano pilietybę vien todėl, kad motina buvo trumpai ištekėjusi už kazacho. Vėliau ji papuolė į situaciją, kai žmogus be pagalbos išsikapstyti negali. Neturėdama dokumentų, negalėjo gauti nei pajamų, nei būsto. Todėl neteko ir vaikų.

„Pagal Jungtinių Tautų konvenciją draudžiama vaikus atiminėti dėl skurdo. O ši istorija iliustruoja, kad Lietuvoje nutinka būtent taip. Noriu pasakyti, kad Algimantė nesmurtauja prieš savo vaikus ir neturi priklausomybių. Tokių istorijų kaip ši – tūkstančiai. Liūdna, bet jeigu esi silpnas, pažeidžiamas ir bejėgis – Lietuvoje niekas nepadės – atvirkščiai,“ – apgailestavo D. Šakalienė.

Pati Algimantė Ignaititė sėdėdama Seime spaudos konferencijoje tiesiog verkė. „Noriu susigrąžinti vaikus. Vaikai man yra viskas,“ – sakė ji.

Moteris pasakojo, kad bandydama įgyti dokumentus ji nesulaukė jokių patarimų ar pagalbos iš Lietuvos institucijų, išskyrus Kazachstano ambasadą. „Kazachstano ambasadoje pasiūlė, kad bet kada galės suteikti dokumentus,“ – pasakojo Algimantė.

Tik po intensyvaus Seimo narės Dovilės Šakalienės bendravimo su Lietuvos Respublikos Vidaus reikalų ministerija šiandien gauta žinia, kad Algimantai Ignaititei išimties tvarka sudaryta galimybė teikti prašymą  gyventi Lietuvoje nepateikiant dokumentų. Nei Algimantė, nei ją ėmusi globoti Gražina Grigaliūnienė sako, kad apie tokias galimybes ligi šiol niekas net neužsiminė. Globėja pasakojo, kad Algimantę pažįstanti nuo vaikystės. Kai jauna moteris pagimdžiusi vaikus, kreipėsi pagalbos – vertino jos situaciją atsargiai. Tačiau dabar tvirtino, kad moteris tikrai myli savo vaikus ir gali jais rūpintis. Tiesa, jai būtina suteikti visokią pagalbą, taip pat ir medikų. „Dabar Algimantės vaikus globoja mano marti, o mane jie vadina močiute. Bet aš niekaip nesuprantu, kodėl mama negali auginti savo vaikų,“ – sakė globėja.

„Dabar po spaudos konferencijos vyksime į Kazachstano ambasadą aiškinti, kaip Algimantai atsisakyti Kazachstano pilietybės. Bet ar tikrai tai įmanoma tik, kai įsikiša Seimo nariai ar viceministrai? Juk teisinių žinių neturintys žmonės labai dažnai atsiduria beviltiškose situacijose dėl to, kad nesulaukia pagalbos,“ –  kėlė klausimą D. Šakalienė.

Taip pat socialdemokratė šioje istorijoje mato, kaip savivaldybės, vaiko teisių tarnybos formaliai ir nejautriai rūpinasi pagalbos reikalingais žmonėmis, vietoje to – tiesiog atimami vaikai. D. Šakalienė priminė apie jos kartu su Socialdemokratų partijos pirmininku Gintautu Palucku inicijuotą socialinę pagalbą  – kompensuoti būsto nuomos kainą. „Tiesa, ta galimybė atsiras tik nuo kitų metų, bet savivaldybės ir dabar tai gali sėkmingai daryti iš socialinėms reikmėms sutaupomų lėšų,“ – sakė Seimo narė.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 985

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. KATINAS    -  2018-02-23, 16:40

    Kažkaip iki šiol neteko nieko girdėti, kaip ši moteris iki šiol gyvena Lietuvoje be pilietybės. Ir tik dabar, prabėgus 28 metams, pravirko. O kaip ji gyveno anksčiau? Kodėl jai nereikėjo dokumentų? Kaip išgyveno su 4 vaikais ir nereikėjo pašalpos? Nejaugi mito šventa dvasia? Ir išviso nesuvokiama, kas ji: BOMŽA, GAL PSIHINIAI NEIŠSIVYSČIUSI? Kas ją iki šiol maitino, kur ir pas ką gimdė vaikus? Ir pagaliau, ko ta Šakalienė draskosi. Juk Lietuvoje yra šimtai šeimų, padorių šeimų, kurios iki šiol negauna pašalpų. Kuo ši moteris taip nusipelnė Šakalienės įnirtinų veiksmų?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Veidmainė iš Fridos fondo    -  2018-02-24, 10:05

    Pati prastumia vaikų atiminėjimo įstatymą (copy – paste Bernevernet), o paskui, nutaisiusi nekalčiausios mergelės išraišką, stebisi, kodėl atiminėjami vaikai ir gina vaikų netekusios motinos teises.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. petras    -  2018-02-24, 11:47

    Ir taip rašo Seimo narė? gėda

    Atsakyti į šį komentarą
  4. blinda    -  2018-02-27, 15:10

    Lietuvoje niekas neveikia , todel kol visi seimo nariai prokurorai teisejai , ir kiti susije su politika nebus uz pakarpu sumetyti kai siuklses i konteinerius , tol sita supuvusi sistema su tokeis pat supuvuseis politikais tyciosis is zmogaus, bet zmones bunda ruoskites parsidaveliai busit sulyginti su zemem, ir jums niekas nepades nes busit verti kiekvieno spjuvio snukin

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...