infa.lt

Tvarkiečiai siūlo leisti gaminti naminę degtinę tik ūkininkams, diskriminuojant kitus Lietuvos gyventojus

09 vasario
14:52 2018
Vytautas Kamblevičius ir Remigijus Žemaitaitis

infa,lt koliažas

Šiandien Seimo narys Remigijus Žemaitaitis ir Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Vytautas Kamblevičius užregistravo Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo Nr. I-857 10, 12, 17, 18 ir 34 straipsnių pakeitimo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama įteisinti naminės degtinės (liaudiškai samanės) ir kitų tradicinių gėrimų, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 65 tūrio procentai, gamybą bei vartojimą, suteikiant gamybos, laikymo ir vartojimo teisę ūkininkams, kurių ūkis yra įregistruotas Lietuvos Respublikos ūkininkų ūkių registre Ūkininkų ūkių registro nuostatų nustatyta tvarka, kurie teikia kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir kurie Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai.

Seimo narys R. Žemaitaitis pažymėjo, kad Austrijoje asmeninį ūkį turintiems asmenims leidžiama neapmokestinant pasigaminti iki 51 litro naminės degtinės; Belgijoje leidžiama visiems piliečiams nekomerciniais tikslais ir nemokant akcizo mokesčio gaminti naminę degtinę be apribojimų; Čekijoje veikia 520 smulkių naminės degtinės (slivovicos, palinkos) fabrikėlių (palirnų), kurie sodininkams teikia paslaugas. Iš savo vaisių ir uogų galima pasigaminti 30 litrų etilo alkoholio per metus, mokant lengvatinį akcizo mokestį. Kasmet Čekijos valstybės iždui palirnos sumoka 220 mln. Eur akcizo.

Pasak parlamentaro, Vengrijoje bet kuris pilietis įmonėse iš savo pristatytų abrikosų, slyvų, trešnių, vynuogių per metus gali pasigaminti 50 litrų distiliato, sumokėdamas 400 Eur akcizo mokestį (jei gaminasi per 50 litrų – akcizas siekia 760 Eur, tačiau šią produkciją galima parduoti); Prancūzijoje leidžiama gaminti namų gamybos spiritinius gėrimus savo asmeniniam vartojimui, naudojant tik savo ūkyje išaugintus vaisius ir turintiems degtindarių privilegiją.

„Šiais gūdžiais draudimų laikais mes negalime užmerkti akis prieš faktą, kad šiandien naminio alkoholio paplitimas iš tikrųjų yra gana ženklus. Teigti, kad jo nėra, kad jis nevartojamas, kad tai nėra istoriškai susiklosčiusių aplinkybių tęsinys, atėjęs iki šių dienų, turbūt negalima. Manyčiau, kaip kultūrinis paveldas civilizuotai naudojamas alkoholis nėra tokia blogybė kaip blogybė apsimesti, kad jo apskritai nėra.

Negana to, legalizavus naminukę būtų galima surinkti mokesčių į biudžetą, kartu tai padidintų srautus turistų, kurie atvyktų ragauti mūsų istorinio paveldo. Taip pat naminės degtinės legalizavimas sukeltų suirutę nelegalaus alkoholio gamintojų rinkoje, nes žmonės mieliau eitų degustuoti legalaus produkto negu ieškotų jo šešėlyje“, – pažymėjo Seimo narys R. Žemaitaitis.

Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Vytautas Kamblevičius pažymėjo, kad teisė gaminti alkoholinius gėrimus būtų suteikta tik ūkininkams, kurie teikia kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai.

infa.lt komentaras:
Kadangi, R.Žemaitaičio teigimu, samanė – tai „kultūrinis paveldas” – gal tuomet tuo reikalu užsiimti reikėtų pavesti Kultūros ministerijai? Kad tuo pačiu pasirūpintų atkurti ir su juo susijusį paveldo plėtros tinklą, liaudyje populiariai vadinamą „taškais”? Su paveldu reikia atsargiai.. Maža ką?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 95

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....