infa.lt

Pagyvenusiems žmonėms naudingesnės jėgos, o ne kardio treniruotės

22 sausio
01:01 2018
Senjorų jėgos treniruotės

nuotr: building-muscle101.com

Užsiėmimas sportu bet kuriame amžiuje padeda stiprinti sveikatą, esant teisingam treniruočių ir mitybos balansui. Amerikiečių mokslininkai išsiaiškino, kaip pagyvenusiems žmonėms geriau mesti antsvorį, kadangi, esant bendrai sporto naudai, pratimai visgi turi savo specifiką, ir ne visada vyresniame amžiuje yra naudinga atlikti kai kurių tipų pratimus. Tyrimo rezultatai buvo pristatyti žurnale International Journal of Obesity. Ir taip, kardio ar jėgos pratimai?

Nevienareikšmiai kovos su antsvoriu būdai

Judant senatvės link, žmogaus organizme pradeda vykti pasikeitimai, kurie veda link antsvorio augimo. Pagrindinė to priežastis – medžiagų apykaitos sulėtėjimas. Taip pat nutukimo procesai gali prasidėti pasikeitus žmogaus gyvenimo būdui, pavyzdžiui, išėjus į pensiją: jis pradeda gyventi mažiau judrų gyvenimą, kas priveda prie jau minėtų pasekmių. Tam, kad pratęstų žmogaus gyvenimą daktarai skiria jam mažai kaloringą dietą ir kardio treniruotes siekiant sudeginti papildomiems riebalams.

Tačiau tokio pobūdžio rekomendacijos dažnai veda link šalutinių efektų. Viena iš tokių pasekmių yra raumenų masės praradimas kartu su riebalais. Ko pasekoje – jėgos praradimas ir bendras organizmo išglebimas, kas įtakoja gyvenimo trukmę. Mokslininkai iš Wake Forest Universiteto atliko tyrimą, siekdami nustatyti, kokie treniruočių tipai įtakoja riebalų ir raumenų masės deginimą. Taip pat juos domino pratimai, kurie galėtų veikti išimtinai deginant riebalus be žalos raumenims.

Baziniai prieš kardio

Mokslininkai atliko eksperimentą su 249 pagyvenusio amžiaus savanoriais, nuo 60 metų ir vyresniais. Juos paskirstė į keletą grupių. Pirmoji grupė užsiėmė vaikščiojimu po 45 minutes keturis kartus į savaitę (kardio). Antrajai grupei buvo skirta mažai kaloringa dieta, o savanoriams iš trečios grupės buvo skirti jėgos pratimai po 12 pakartojimų kiekvienai raumenų grupei, su ta pačia dieta. Eksperimentas truko 1,5 metų, siekiant užfiksuoti išsamesnį rezultatą.

Po 18 mėnesių tyrimo mokslininkai išsiaiškino, jog žmonės iš pirmosios grupės tapo fiziškai silpnesni. Nežiūrint į tai, kad jie numetė antsvorį, kartu su juo „nuėjo“ ir raumenų masė. Bendras svorio praradimas pas kiekvieną žmogų iš pirmosios grupės siekė 5 kg. Tie žmonės, kurie turėjo tik dietą, ir tie, kurie išskyrus dietą dar užsiėmė ir jėgos pratimais, numetė, atitinkamai, 8 ir 9 kg. Tuo tarpu raumenų masės praradimas pas juos siekė 1 kg, tuo tarpu, kai pirmojoje grupėje jis siekė – iki 2 kg.

Raumenų išsaugojimas – labai svarbus faktorius pagyvenusiems žmonėms, todėl, kad raumenų skaidulos su laiko sunkiau atsistato. Vertinant gautus duomenis gydytojai gali teisingiau skirti treniruotes nutukimo gydymui, neprarandant raumenų masės.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 806

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...