infa.lt

Dvidešimt trys ES šalys pasirašė karinio bendradarbiavimo sutartį

14 lapkričio
01:00 2017
23 ES šalys pasirašė karinio bendradarbiavimo sutartį

23 ES šalys pasirašė karinio bendradarbiavimo sutartį, bet šioje nuotraukoje Lietuvos atstovas nesutilpo | Getty Image

Rusijos politika iš vienos pusės ir Britanijos pasitraukimas iš kitos, pagreitino likusias Europos Sąjungos šalis integracijos karinėje sferoje link. Pirmadienį 23 ES šalys pasirašė karinio bendradarbiavimo sutartį.

Dalis spaudos ir politikai mėgsta tokias ES iniciatyvas ir žingsnius vadinti „Europos armijos sukūrimu“, tačiau kol kas, iki kažko tokio panašaus kaip bendros Europos ginkluotosios pajėgos dar toli – nors pasirašytas pirmadienį dokumentas ir yra žingsnis šia kryptimi.

Pasirašytos pirmadienį Nuolatinio struktūrinio bendradarbiavimo programos ribose (Permanent Structured Cooperation, PESCO), ES šalys įsipareigoja apjungti pastangas ginkluotės kūrime ir kituose kariniuose projektuose, o taip pat – laikui bėgant, po ilgo juridinio ir karinio pasirengimo – pateikti į bendrą ES dispoziciją karinius padalinius papildomai prie jau turimų taikos palaikymo pajėgų.

ES diplomatijos tarnybos vadovė Federica Moherini pavadino pasirašytą dokumentą istoriniu įvykiu.

„Aš šiandien mačiau, kaip jūs visi pasirašote kažką, ką dar vos prieš metus dauguma mūsų ir didelė dalis likusio pasaulio laikė tiesiog neįmanomu dalyku“, – pasakė Moherini trumpoje kalboje po pasirašymo.

Šis pasirašymas įmanomu tapo konkrečiai tada, kai Britanija apsisprendė pasitraukti iš Europos Sąjungos.

Už Europos Sąjungos ginkluotųjų pajėgų vienokia ar kitokia forma sukūrimą seniai pasisako Prancūzija (galingiausia ES karinė valstybė), Vokietija ir jų sąjungininkės. Už Europos armiją pasisako, pavyzdžiui, EK vadovas Žanas-Klodas Junkeris.

Britanija gi, iki paskutinio momento blokavo šiuos planus, aiškindama, jog nelaiko reikalingu dubliuoti NATO ir griauti jo svarbą.

„NATO turi išlikti kertiniu mūsų gynybos ir Europos gynybos akmeniu“, – dar praėjusį rugsėjį rieš ES šalių-narių gynybos ministrų susitikimą kalbėjo britų gynybos ministras Maiklas Felonas.

Agentūra Reuters pažymi, jog pastaruoju metu, nuo tada, kai tapo aišku, jog PESCO bus pasirašyta, Britanija siekia, jog jai būtų leista dalyvauti projektuose. Pasak diplomatų, agentūros pašnekovų, Britanija baiminasi, kad jos karinė ir aviacijos-kosminė pramonė praras dalį rinkų.

Neskaitant Britanijos, PESCO nepasirašė Danija, Portugalija, Airija ir Malta.

Karinės integracijos programos galimybė įrašyta ES „konstitucijoje“, Lisabonos sutartyje, ir ši sutartis numato savanorišką dalyvavimą joje.

Daugelis europiečių politikų kalba, jog svarbiu postūmiu gilinti karinį bendradarbiavimą ES viduje ir tame tarpe pasirašyti PESCO tapo Krymo aneksija ir kiti Rusijos veiksmai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 147

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...