infa.lt

Rolandas Paksas: Lietuvoje vyksta tikriausias parlamentinis valdžios perversmas

01 spalio
08:53 2017

Rolandas Paksas

Šiuo metu Lietuvoje vyksta tikrų tikriausias parlamentinis valdžios perversmas. Pasitelkus į pagalbą teisėsaugos struktūras baigiama sugriauti susiklosčiusi politinė sistema ir trapi nacionalinė parlamentinė demokratija. Naudojant „tradicinius“ galios instrumentus – balsus ir postus – į savo rankas siekiama visiškai perimti vykdomosios politikos kontrolę ir visą politinę sistemą.

Tai, kas šiuo metu vyksta šalyje, sunkiai atitinka daugumos piliečių viešąjį interesą stiprinti nuoseklią valstybingumo raidą ir atkurti pasitikėjimą valdžios institucijomis. Pastaruoju metu visuomenėje vis labiau ima dominuoti įvairūs priešiškų grupių aljansai ir politinės intrigos. Kasdien lekiančios įvairių įstaigų ir žinybų vadovų galvos tapo įprastu valstybės reiškiniu.

Kita vertus, pakanka tik pažvelgti į tiksliausią visuomenės nuotaikų atspindį – tik ką pasibaigusius, norėčiau pabrėžti, tiesioginius Marijampolės mero rinkimus, kad suvoktume visą dabartinės situacijos dramatizmą. Iš 48 819 rinkėjų, įrašytų į sąrašus už būsimą miesto vadovą, atėjo balsuoti vos 9215, o tai sudaro tik 18,88 proc.! Ar gali būti dar mažesni skaičiai? Kaip galima šia prasme kalbėti apie savivaldos mandatą ir žmonių atsakomybę sprendžiant bendruosius reikalus?

Galbūt jau laikas būtų kartu paieškoti atsakymo, kodėl taip atsitiko ir kam gali būti naudingas toks visuotinis nusivylimas bei sumaištis?

Šiandien vėl ypatingos skubos tvarka Seime priiminėjamos Baudžiamojo kodekso pataisos, stipriai griežtinančios bausmes už korupcinius nusikaltimus, tačiau tai labiau primena ne nuoseklų įstatymų leidybos procesą, o mojavimą valstybės represiniu vėzdu turint tikslą įbauginti ir dar labiau supriešinti visuomenę.

Sunku dabar būtų atsekti siūlo galą, tačiau ar nepanašiu stiliumi, baigiantis Andriaus Kubiliaus Vyriausybės kadencijai, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovų iniciatyva buvo priimtos Baudžiamojo kodekso pataisos dėl prekybos poveikiu bei atsakomybės pritaikymo juridiniams asmenims?

Ką reiškia politinės partijos kaip juridinio asmens sąvoka ir jos prilyginimas verslo subjektams? „Kilnios pastangos“ tuo metu nesulaukė didesnio nei politinės bendruomenės, nei teisės ekspertų dėmesio, tačiau ši „nekalta“ pataisa buvo skirta esant reikalui pritaikyti pirmiausia politiniams dariniams ir susidorojimams su oponentais.

Idėjos yra tikroji politikos materija, tačiau Lietuvoje politika buvo atskirta nuo idėjų ir nuo žmonių lūkesčių. Šiandien matome, kaip patys partijų kūrėjai yra paverčiami jų duobkasiais arba tampa jais savanoriškai.

Dabartinė Socialdemokratų partija – Sąjūdžio laikų tvarinys, Algirdo Brazausko epochos kūdikis, turėjęs suvienyti tai, kas iš principo yra nesuderinama: vakarietiškos socialdemokratijos politinės ideologijos užuomazgas išsilaisvinančioje Lietuvos visuomenėje, su sovietinės komunistinės nomenklatūros oportunistų išskirtinai merkantiliškais tikslais.

Esame Lietuvos politinės sistemos griūties liudytojai, tačiau sunkiai galima prognozuoti, kiek šis virsmas gali užtrukti, kol rasis kas nors naujo. Tokia socialdemokratija, kokią matėme iki šiol, Lietuvoje gyvuoja paskutines dienas, ilgainiui ir jos organizacinį kūną turėtų apleisti gyvastis.
Rolandas Paksas

Parlamentinio perversmo kontekste šis procesas tapo visą Lietuvos politinį lauką apimanti destrukcija.

Iš dalies šią krizę taip pat sąlygojo ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos netikėta sėkmė Parlamento rinkimuose ir užgriuvusi atsakomybė, beveik nepasiruošus perimti realių valdžios svertų, suformuoti valdančiąją koaliciją ir įgyvendinti tuos pokyčius, kurie buvo žarstomi pažadų pavidalu rinkimų kampanijos metu.

Formaliai partinio Ramūno Karbauskio ir realiai nepartinio Sauliaus Skvernelio duetas susidūrė su vis labiau prastėjančiais valstybės reikalais, tačiau visuomenės lūkesčių kartelė buvo užkelta pakankamai aukštai, todėl reikėjo kažkaip bandyti paneigti nuoseklaus politinio proceso principus, imtis formuoti vadinamąją profesionalų Vyriausybę ir kvėpuojant į nugarą prezidentūrai bei Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams skubotai sudaryti formalią koalicinę sutartį su „patyrusiais socialdemokratais“.

Kitaip tariant, viešasis interesas buvo atidėtas į šalį ir iškeltas asmeninis interesas bet kokia kaina įsitvirtinti valdžioje. Būtent tai, kaip įžūliai ir beatodairiškai tai buvo daroma, sukėlė visuomenės nepasitenkinimą, pasipiktinimą ir nemenką pasitikėjimo reitingų smukimą. Be to, reikia nepamiršti, kad šį procesą dar veikė „politinius palaiminimus“ gavusios teisėsaugos struktūros.

Socialdemokratų partijos problemas buvo galima įžvelgti kur kas anksčiau, tačiau jas iš dalies amortizavo konformistiška Algirdo Butkevičiaus Vyriausybės laikysena ir aršiai eskaluojama Darbo partijos krizė.

Valdančioji Socialdemokratų, Darbo partijos bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ koalicija patyrė didžiulį spaudimą tiek iš opozicijos, tiek iš jai atvirai talkinusios prezidentūros, tikintis, kad šios koalicijos nesėkmė tikrai atves prie valdžios vairo „atsinaujinusią“ Tėvynės sąjungą.

Galima sakyti, taip būtų ir atsitikę, tačiau visuomenė po pirmojo Seimo rinkimų turo, matyt, intuityviai pajutusi realią grėsmę, kad gali sugrįžti premjero Andriaus Kubiliaus Vyriausybės „naktine mokesčių reforma“ paženklinti laikai, įjungė avarinius stabdžius, kad sustabdytų įsibėgėjusį konservatorių ešeloną.

Būtent pavojaus nuojauta ir atvedė į valdžią Sauliaus Skvernelio ir Ramūno Karbauskio hibridinį rinkiminį darinį. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos šuolis buvo toks netikėtas ir svaiginantis, kad net iki šiol dalis visuomenės negali suvokti, kas įvyko.

Plintantis skurdo kvapas šalyje vis labiau riečia į viršų valdžios elito nosis, tačiau, išskyrus pažadus, iš esmės nieko nėra padaryta.

Aukštieji verslo sluoksniai maitinami pigesnės darbo jėgos iš svetur iliuzija, kuri pildosi su kaupu: iš dalies jau dabar Lietuvoje apstu ir legaliai, ir nelegaliai dirbančių atvykėlių iš Ukrainos.

Kažkur Pietinėje Europos dalyje ne be Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano pastangų įstrigo Briuselio biurokratų ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel projektas perkelti į Europą pabėgėlius, kurie prievarta turėjo būti implantuoti į jiems svetimą kultūrinę terpę, ir paskirstyti jų kvotas.

Teisybės dėlei reikia pripažinti, kad Lietuvos institucijos uoliai ėmėsi ruoštis tokios prievartinės programos įgyvendinimui, o politikos sluoksniuose toliau dominuoja Briuselio politikai pa(nuo)lankios nuotaikos.

Dabartinė politinė krizė Lietuvoje gali būti ilgalaikė ir orientuota į būsimuosius šalies prezidento rinkimus. Būtų galima leisti galutinai savaime sunykti senosios ir naujosios nomenklatūros hibridams, įsitvirtinusiems įvairiuose partiniuose dariniuose ar šalia jų, tačiau kaina, kurią lietuvių Tautai gali tekti sumokėti už šią „prabangą“, yra pernelyg didelė.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 213

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Pastebėjimas    -  2017-10-04, 01:21

    – Tu visiškai teisus. Lietuvoje verčiamas Socialdemokratų ir Konservatorių klanas, kurio šaknys slypi ne tik Liberaluose bei Darbo Partijos kontrolės perėmime, bet ir Tvarkos ir teisingumo partijoje.
    – bet tu klįsti dėl vieno dalyko, tai ne politinė griūtis, tai perėjimas nuo partinio paklusnumo kultūros prie individualumo, profesionalumo bei laisvo pasirinkimo kultūros.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...