infa.lt

Seime pasirašyta rezoliucija „Dėl moterų reprodukcinių teisių apsaugos“, kurios pačios moterys net neprašo

29 rugsėjo
19:30 2017

Ką jie dar sugalvos mums?

Rugsėjo 27 d., Seime vyko laikinosios Vystomojo bendradarbiavimo, reprodukcinės sveikatos ir teisių grupės posėdis, kuriame apsvarstytas Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektas. Šiuo, dar 2013 m. registruotu, projektu siekiama beveik visiško abortų draudimo Lietuvoje.

Laikinosios grupės posėdyje dalyvavę parlamentarai, nevyriausybinių organizacijų atstovai išreiškė nerimą dėl iniciatyvos, kuri gerokai apribotų moterų teisę į jų kūno neliečiamumą ir privataus gyvenimo apsaugą bei prieštarautų Lietuvos įsipareigojimams, kylantiems iš universalių tarptautinių žmogaus teisių instrumentų.

Diskusijos metu buvo suabejota ir tuo, kad šis projektas padėtų pasiekti deklaruojamus tikslus: gimstamumo didinimo ir nėštumo nutraukimų skaičiaus mažėjimo. Kitų šalių praktika ir tyrimai rodo, kad nėra tiesioginio ryšio tarp abortų draudimo ir gimstamumo, kadangi gimstamumas didėja, kai užtikrinama šeimų ir vienišų moterų socialinė ir ekonominė gerovė.

Nevyriausybinių žmogaus teises ginančių organizacijų atstovai ragino politikus daugiau dėmesio skirti smurto artimoje aplinkoje, kurio aukomis dažniausiai tampa moterys, problemai. Atkreiptas dėmesys į tai, kad iki šiol Lietuvos Seimas neratifikavo dar 2013 metais pasirašytos Europos Tarybos konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje. Buvo aptartos būtinos priemonės, kurios padėtų mažinti nėštumo nutraukimų skaičių Lietuvoje. Svarbiausios iš jų: lytinis švietimas mokyklose, kontraceptinių priemonių prieinamumo didinimas socialiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms. Šios priemonės – pagalba ir paslaugos, švietimas, šeimos planavimo priemonių prieinamumas – padėtų efektyviau siekti užsibrėžtų tikslų.

Posėdyje buvo priimta laikinosios Vystomojo bendradarbiavimo, reprodukcinės sveikatos ir teisių grupės rezoliucija dėl moterų reprodukcinių teisių apsaugos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 130

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...

ant briaunos dar gali nukristi...