infa.lt

Ar žinote, kad Vokietijos pareigūnai oficialiai nebepripažįsta Lietuvos (ir dar kelių Europos valstybių) Europos Sąjungos nare?

02 rugsėjo
08:38 2017

Vokietijos muitinėLietuvos pilietis Vladimiras Troščenka  aprašo šokiruojantį faktą apie tai, kai susidūręs su Vokietijos muitinės pareigūnais iš jų išgirdo, jog Vokietijos įstatymai nepripažįsta Lietuvos, Latvijos, Bulgarijos, Vengrijos, Rumunijos ir Kroatijos valstybių esant Europos Sąjungos narėmis, iš ko sekant, iš jų vežamos prekės turi būti apmokestintos muito mokesčiu.

***

Šių metų Rugpjūčio mėn. 10 dieną, aš su šeima vykau automobiliu į Jungtinę Karalystę. Važiuojant tranzitu per Vokietijos teritoriją, mus ėmė stabdyti muitinės pareigūnai. Esu įstatymui paklusnus pilietis, todėl nieko pikto neįtardamas nusekiau paskui juos į laikiną Muitinės patikrinimo aikštelę, įrengtą autostrados stovėjimo aikštelėje. Pareigūnai iš pat pradžių elgėsi mandagiai, nes mano automobilis yra registruotas Jungtinėje Karalystėje, bet, kai tik jie sužinojo, jog mes esame Lietuvos piliečiai, elgesys pasikeitė kardinaliai.

Pradėjo grubiai klausinėti ar turime kokių nors neleistinų daiktų: ginklų, narkotikų, alkoholio, pinigų ir/ar cigarečių. Tuojau pat priėjo kažkokie pareigūnai apsimovę gumines pirštines ir  ginkluoti. Mano žmona ir keturi vaikai buvo tiesiog šokiruoti ir išgąsdinti šio pasikeitusio elgesio, – jie nesuprato kas čia darosi, nes pradžioje kalbėję angliškai, po Lietuviškų pasų pateikimo, pareigūnai pradėjo kalbėti tik vokiečių kalba.

Aš atsakiau pareigūnams, kad jokių neleistinų daiktų nevežu, bet turiu 10 blokų lietuviškų cigarečių su EU valstybės banderolėmis ir EU sumokėto mokesčio kvitu. Jie pareikalavo jas parodyti. Aš išėmiau maišelį su cigaretėm ir taip pat pirkimo kvitą. Po to jie pareikalavo atidaryti visas automobilio duris ir bagažinę apžiūrai. Aš atidariau ir buvau vėl šokiruotas, nes jie be jokių ceremonijų pradėjo automobilio kratą. Aš paklausiau kas darosi, paprašiau jų prisistatyti ir pasakiau savo vyresniam sūnui ir žmonai pradėti filmuoti šį barbarišką elgesį.

Kai mano sūnus pradėjo filmuoti, jų elgesys šiek tiek pasikeitė, bet tuojau pat atbėgo kažkoks vyresnysis pareigūnas ir pareikalavo nutraukti filmavimą ir ištrinti tai, kas nufilmuota. Aš atsakiau angliškai, kad jų elgesys yra pasibaisėtinas ir visiškai nepanašus į civilizuotos valstybės pareigūnų elgesį. Aš jį vertinu, kaip savo teisių pažeidimą, todėl filmavimo mes nenutrauksim. Numykęs kažką apie muitinės teritoriją ir draudimą joje filmuoti, bet gavęs iš manęs atsakymą, jog čia vieša erdvė ir autostrados stovėjimo aikštelė, šis pareigūnas retiravosi.

Nieko neradę automobilyje pareigūnai paėmė maišelį su cigaretėmis atskaičiavo tris blokus, numetė prie mano mašinos ir pasakė, kad tiek aš galiu vežtis. Nesupratau kas čia darosi, nes prieš tai aš kalbėjau su Anglijos muitininkais ir jų klausiau, kiek aš galiu atsivežti europinių cigarečių į Angliją. Man buvo atsakyta, jog ne daugiau 5 blokų asmeniui. Aš vėl paklausiau ką jie daro. Į tai gavau atsakymą, jog, kadangi tai cigaretės iš Lietuvos, jų galima vežtis tik 1,5 bloko asmeniui. Jei tai būtų iš Lenkijos, tada nebūtų jokių problemų. Šis jų atsakymas dar labiau mane nustebino.

Aš jiems priminiau, kad Lietuva taip pat Europos Sąjungos narė. Į tai vyresnysis pareigūnas grubiai atsakė, kad tai ne jo reikalas jis tik vykdo įstatymą. Pagal šį įstatymą cigarečių iš Bulgarijos, Latvijos, Lietuvos, Vengrijos, Rumunijos ir Kroatijos, vežti į Vokietiją negalima, todėl galiu pasiimti savo tris blokus cigarečių ir važiuoti kur tinkamas. Buvau apstulbęs, todėl pareikalavau pateikti šio įstatymo nuorašą ir viską įforminti oficialiai. Taip pat pareikalavau vertėjo.

Po trijų valandų laukimo atvyko „vertėja” (pradžioje aš galvojau, jog ji oficiali pareigūnė, bet buvo ne taip). Vertėja vertė ne į lietuvių, bet į anglų kalbą. Susitaikęs su ta mintimi, jog Lietuvos piliečiai šiems pareigūnams tėra antrarūšiai žmonės, aš sutikau, jog vertėja verstų man į anglų kalbą tai, kokiais teisiniais pagrindais veikia šie pareigūnai. Buvau nustebintas, pasirodo tikrai yra toks oficialus Vokietijos muitinės vidaus normatyvinis aktas, nustatantis diskriminacines sąlygas piliečiams ir prekėms iš Lietuvos, Latvijos, Bulgarijos, Vengrijos, Kroatijos ir Rumunijos, lyginant su kitomis Europos Bendrijos narėmis.

Po to Vokietijos pareigūnai dar kartą mane nustebino. Per vertėją man buvo pasakyta, jog aš galiu pasiimti visas savo cigaretes, jei sumokėsiu už jas mokestį. Tada aš paklausiau jų posto viršininko, ar jis reikalauja sumokėti mokestį už prekes, kurios jau buvo apmokestintos EU? Jis pasimetė ir atsakė, kad jis nereikalauja dar kartą sumokėti mokestį už EU prekes, o tik už prekes iš Lietuvos. Aš jam vėl priminiau, kad Lietuva yra EU narė. Jis pasiuto ir pradėjo sakyti, jog Lietuva nėra Europos Sąjungoje ir iš viso čia Vokietija ir jie turi savo tvarką.

Aš su juo nebesiginčijau, tik dar kartą per vertėją oficialiai deklaravau, jog aš vykstu tranzitu per Vokietiją ir joje nesirengiu šių prekių naudoti. Aš jo vėl paklausiau ar tai yra TRANZITO mokestis. Jei TRANZITO tuomet kiek kartų Europos Bendrijoje aš turėčiau mokėti tą tranzito mokestį? Nes man toliau reikia dar vykti per Nyderlandus, Belgiją ir Prancūziją. Ar Vokietijoje sumokėtas TRANZITO mokestis galios tose šalyse ar ne?

Pareigūnas pastebimai sutriko, nubėgo kažkur skambinti, vėliau grįžęs pasakė, kad jie blogai apžiūrėjo mašiną ir pareikalavo dar kartą ją pateikti apžiūrai. Aš išlaipinau verkiančią mažąją dukrytę, kuriai tik penki metai, taip pat nuraminau vyresnius savo vaikus, nes jie paklausė ar vokiečiai neuždarys mūsų į Osvencimą (neseniai žiūrėjo dokumentinį filmą apie Vokiečių pareigūnų žiaurumus) ir pateikiau automobilį pakartotinei apžiūrai. Beje, pažymėtina, jog visą šį laiką automobilį saugojo ginkluoti pareigūnai.

Visą valandą vokiečiai kratė mūsų daiktus, visus vaikų rūbelius ir žaislus,  žmonos asmeninę rankinę, atidarė net jos higieninių paketų dėžutę ir apžiūrėjo kiekvieną įklotą. Su pasibjaurėjimu filmavome ir stebėjome šią, Antrąjį pasaulinį karą primenančią, sceną. Per vertėją paklausiau pareigūnų ar jie mus taip pat privers ir nusirengti? Ačiū Dievui, gavau neigiamą atsakymą. Kadangi visas šis veiksmas vyko viešoje erdvėje, autostrados stovėjimo aikštelėje, „nusikaltėlių” automobilio kratos susirinko žiūrėti didelė minia žmonių. Aš, mano žmona ir vaikai stovėjome ir raudonavome iš gėdos.

Nieko nesuradę, pareigūnai vėl grįžo prie protokolo forminimo. Aš dar kartą paklausiau apie TRANZITO mokestį ir ar šis mokestis galios Nyderlanduose, Belgijoje ir Prancūzijoje. Pareigūnai neatsakinėjo į klausimus, tik pateikė pasirašyti kažkokius dokumentus. Aš paprašiau vertėjos išversti. Kuomet ji išvertė, aš paprašiau jos pasirašyti, jog ji išvertė teisingai.

Čia vėl nustebino vokiečių pareigūnų viršininkas, jis pasakė, kad niekas nieko nepasirašinės, o jei aš nepasirašysiu, tuomet visus popierius jie atsiųs man paštu. Norėdamas gauti bent kokį nors šio siaubingo elgesio patvirtinimo dokumentą, aš pasirašiau su prierašu jog vertėjo nebuvo. O kadangi pareigūnas man negarantavo jog sumokėtas mokestis galios kitose EU valstybėse ir man vėl gali tekti mokėti, aš palikau cigaretes ir paprašiau atsiųsti oficialų dokumentą, pagal kurį man reikėtų sumokėti mokesčius.

Prieš kelias dienas gavau iš Vokietijos laišką su reikalavimu sumokėti mokesčius už cigaretes, tuo pagrindu kreipiausi Vokietijos ambasadą, taip pat į mūsų Užsienio reikalų ministeriją ir Lietuvos europarlamentarus, prašydamas išaiškinti man, kaip Europos Bendrijos šalies piliečiui ar Vokietijos pareigūnai elgėsi tinkamai, ar šis jų paskaičiuotas mokestis yra teisėtas, nes aš jau vieną kartą esu sumokėjęs visus Europos Sąjungos mokesčius už šias prekes?

Jei šis mokestis yra už prekių tranzitą per Vokietiją, tuomet ar jis galios taip pat Nyderlanduose, Belgijoje ir Prancūzijoje ar tų šalių pareigūnai taip pat turi teisę mane dar kartą apmokestinti. Jei vis dėl to šis TRANZITO mokestis yra teisėtas, tuomet prašyčiau informuoti, nuo kada nustojo galioti pagrindinis Europos Sąjungos laisvo prekių ir paslaugų judėjimo principas?

Kadangi nei vienas pareigūnas neprisitatė (įskaitant ir vertėją), nors aš ne kartą reikalavau, aš nutariau paviešinti protokolo numerį K1/365/2017 ir protokole nurodytą muitinės adresą: Hauptzollamt Magdeburg, Ihlenburger Str. 4, 39126, Magdeburg. el. paštas: poststelle.hza-magdeburg@zoll.bund.de. Įvykio data2017.08 10

p.s. Jei manote, jog tai yra vienetinis atvejis, turiu Jus nuliūdinti. Po šio akibrokšto pradėjau domėtis pas kitus Lietuvos piliečius, kurie buvo susidūrę su Vokietijos pareigūnais. Pasakojimai mane pribloškė. Pasirodo Lietuviškas pasas yra kaip signalas patyčioms.

Vienas keleivinio „mikriuko”  vairuotojas pasakojo, jog Vokiečių muitininkai nubaudė jį už kažkokį pažeidimą, 600-tų eurų bauda. Jis tuojau pat vietoje susimokėjo, gavo kvituką ir ramus išvažiavo. Po metų jį sustabdė kiti muitininkai ir patikrinę duomenų bazėje pranešė, jog jis skolingas baudą. Jis atsakė, jog susimokėjo. Pareigūnai pareikalavo kvito. Vairuotojas vėl atsakė, kad praėjo jau metai ir natūralu, kad kvito jis neturi. Tada buvo iškviesti policijos pareigūnai, kurie apieškojo vairuotoją,` rado piniginę su 1000 eurų, atskaičiavo iš ten 600 eurų ir numetę jam, kaip šuniui, piniginę, išrašė kvituką apie sumokėtą baudą. Kitas kelyje sustabdytas „mikriuko” vairuotojas pasakojo, jog ne kartą buvo atsitikimas kai tikrinant rankines, neatsidarė užtrauktukas. Vokiečių muitininkai be ceremonijų peiliu prapjaudavo rankinės šoną ir iškratydavo daiktus. Ir tai tik kelios istorijos kurias man papasakojo.

Nemanau, kad šioje situacijoje „tyla yra gera byla”. Jei nebus jokio atoveiksmio, kiekvienas Lietuvos pilietis tampa potencialiu objektu patyčioms.

Vladimiras Troščenka

p.s.s.

Čia yra nuoroda į tai kokius kiekius turi teisę vežti Europos sąjungos šalies pilietis, bendrijos viduje be jokių problemų: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/alcohol-tobacco-cash/index_lt.htm
Atkreipkite dėmesį į tai jog viršijus šią normą, yra tik dvi sąlygos pareigūnams prieš imantis administracinių veiksmų:

Jei vežatės didesnį tabako gaminių arba alkoholio kiekį nei automatiškai leidžiama įsivežti asmeninėms reikmėms, jūsų gali paprašyti:

♦ įrodyti, kad jie skirti asmeninėms reikmėms

♦ pateikti pirkimo įrodymą (kvitą arba sąskaitą-faktūrą)

Kvitą aš pateikiau, taip pat oficialiai deklaravau per vertėją jog vykstu tranzitu ir prekes naudosiu Anglijoje savo reikmėms.

Autoriaus paklausus dėl vaizdo įrašo paviešinimo galimybės – atsakymas buvo toks:

filmuojant kelis kartus buvau įspėtas jog vaizdo įrašo neturiu teisės viešinti, tik naudoti sau privačiai, nes kitaip iškels bylą Vokietijoje. Laukiu oficialių atsakymų, nes pasitariau su advokatu Vokietijoje, kuris rekomendavo kol kas neviešinti.

Bet kokiu atveju aš paviešinsiu šia šlykštynę, bet ne dabar. Pereisiu visas esamas instancijas, pagal jų reikalavimą (jei bus toks poreikis) pateiksiu jiems. O jei manęs netenkins atsakymai – eisiu kitu keliu. Jau kalbėjau Anglijoje su latviais, rumunais, bulgarais ir vengrais. Manau bus galima pradėti visuotinę akciją. Važiuojant per Vokietiją mes kabinsime ant automobilių geltonas šešiakampes žvaigždes iš priekio ir galo, o jei stabdys užsidėsime tokias pat ant krūtinių ir filmuosime Vokiečių pareigūnus, kratančius mašinas šių žvaigdžių fone. Šiuos vaizdelius viešinsime. negalima su žmonėmis elgtis taip kaip su gyvuliais.

šaltinis: geros-figos.blogspot.lt

***

infa.lt redakcijos pastaba:

Apsilankius Vokietijos muitinės puslapyje yra nurodomi ES šalių piliečiams leidžiami įvežti prekių kiekiai be papildomo apmokestinimo, kur būtent cigarečių kiekis (vienetais) yra kur kas didesnis, nei leidžiamas Lietuvos, Latvijos, Bulgarijos, Vengrijos, Rumunijos ir Kroatijos piliečiams(300 vnt arba 1.5 bloko).  Citata:

„Note

Until 31 December 2017, only up to 300 cigarettes bought by private individuals in the republics of Bulgaria, Croatia, Latvia, Lithuania, Hungary, or Romania, may be brought by these same persons into the German customs territory tax-free unless the Member State concerned has, at an earlier date, effectively introduced the overall excise duty within the meaning of Article 10 of Directive 2011/64/EU.

Lietuviškame puslapyje europa.eu rašoma (pačioje apačioje), citata:

„Tabako gaminiai

Kiek tabako gaminių leidžiama įsivežti, jei atvykstate iš ES nepriklausančios šalies, priklauso nuo lankomos šalies apribojimų. Jei ES šalis nusprendžia taikyti mažiausias leistinas normas, ji gali nuspręsti jas taikyti tik sausumos ir jūrų transportu keliaujantiems asmenims (Bulgarija, Graikija, Latvija, Lenkija, Lietuva, Slovakija ir Vengrija) arba visiems keliautojams (Estija ir Rumunija).”

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 103 942

Žymos:

Atsiliepimų 81

  1. nu jo    -  2017-09-02, 16:28

    Ku**os vokieciai, arabus isskestom rankom ir kojom priimineja, kurie dulkina ju zmonas ir musa vaikus. o cia juk europieciai esam….

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Miks    -  2017-09-02, 21:20

    Negrazios vokietkos, juodzkiams tik ir tinka 😀

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Japonamat    -  2017-09-02, 22:17

    Per tokius emigrantus ir laiko antrarūšiais, nebe ES nariais. Instinktyviai bando nusukt, prasukt, pasipelnyti, sutaupyti ir pan. Mokescius moka uk, o cigaretes veža iš Lt.
    Kam žmogui 5 blokai cigarečiú?!

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Kunigaikštis Margiris    -  2017-09-03, 03:36

    Viskas! Vokiečiai nepagarbiai elgėsi su lietuviu Vladimiru Troščenka – cigerečių kontrabandininku. Tai pakankama priežastis mums, Vladimiro broliams lietuviams žengti į karą su tais kryžiuočiais!!!

    Atsakyti į šį komentarą
  5. T. Vatnikienė    -  2017-09-03, 03:46

    Na netinka mums Vakarų Europa. Laikas mūsų vladimirams jungtis prie motinos Rusijos.

    Atsakyti į šį komentarą
  6. Medziotojas    -  2017-09-03, 10:05

    O, ir čia elfai prismardino 🙂

    Atsakyti į šį komentarą
  7. Buga    -  2017-09-03, 10:10

    Briedas, visiškas briedas. Daug kartų turejas reikalų su vokiečių mentais, muitininkais,normaliai jie reaguoja į lt pasą. Jei nieko neprisidirbes aišku. Ir baudos gana nedidelės (buso vairuotojas mine autobanu su busu ir priekabą virš 120km/h,galima tik 80km/h,gavo tik 20e baudą.nes pripažino iškart savo kaltę, kitas vairuotojas atsipirko įspėjimų, busai su lt numeriais) ir N pavyzdžių kitų. Visi pareigūnai ginkluoti,ir teigti kad jie saugojo tuo lietuvio šeimą, tai galima pagalvoti kad jie saugo ginklus bardačioke,ir tik tada apsiginklavo kai pamatė TOKĮ kiekį cigarečių 😀

    Atsakyti į šį komentarą
  8. Narkata    -  2017-09-03, 10:59

    Tik debilai ruko ir vežiojasi tą šūdą su savimi dar ir prie vaikų.

    Atsakyti į šį komentarą
  9. Dvynukai    -  2017-09-03, 13:53

    Neverkšlenk,juk pamatęs čigonus savo kieme,nors jie tik kelio būtų užėję paklaust,išlėktum griūdams laukan,teisybės ieškot…Jei ne pats tai tautiečiai šią etikėtę užklijavo.todėl ir esam vertinami pagal ją

    Atsakyti į šį komentarą
  10. kornelijus    -  2017-09-03, 15:31

    sveiki, ir man buve daug nutikimu su vokeciu policija ir muitine vienas is paskutiniu buvo tai kaip jie su kazkokiom atvorkom subade dureliu apsyfkes neva kazko ieskodami viskas tvarkoj iskart pamates pasikvieciau muitininka paklausti ka cia padare, tuomet dingo visos jo anglu kabos zinios atsinese fotoparata viska nupaveikslavo ka pridares pasake kazkoki tai adresa sako vaziuok jai irodysi kad cia mes tau sugadinom atlygins zala…

    Atsakyti į šį komentarą
  11. Nusivylimas    -  2017-09-03, 16:25

    Kas nors gali parašyti inteligentiškus atsakymus? Iš visų komentarų atrodo, kad lietuviai yra neišprususi, neprotinga ir visapusiškai žemo lygio tauta

    Atsakyti į šį komentarą
  12. Stepukas    -  2017-09-03, 19:38

    Vladimiras Troščenka yra šaunuolis… kas parašė prieš jį kaip minėjo Nusivylimas yra neišpruse neprotingi zemo lygio kaimiečiai. Patys nesusidūre geriau nerašykit nieko…

    Atsakyti į šį komentarą
1 2 3 5

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...