infa.lt

ES Teisingumo Teismas grasina iš valstybių atimti teisę reguliuoti šeimos klausimus

29 gegužės
01:40 2017

Europos žmogaus teisių teismas

Europos Sąjungos Teisingumo Teismą (Teisingumo Teismas) pasiekė Coman and others byla, kuri turės didžiulę įtaką santuokai, šeimos ir partnerystės teisiniam reguliavimui ir netgi ES Pagrindinių teisių chartijos interpretacijai visoje Europoje.

Rumunijos Konstitucinis teismas kreipėsi į Teisingumo Teismą, prašydamas „sutuoktinių“ sąvokos išaiškinimo ES direktyvos dėl laisvo asmenų judėjimo kontekste. Konkrečiai – ar direktyvoje vartojama sąvoka „sutuoktiniai“ apima tos pačios lyties partnerius. Šis Teisingumo Teismo išaiškinimas galios visoms ES valstybėms. Tai reiškia, kad jeigu Teisingumo Teismas nuspręs, kad sąvoka „sutuoktiniai“ apima tos pačios lyties poras, ES valstybės bus priverstos pripažinti užsienyje sudarytas vienalytes santuokas, ko pagal galiojančius teisės aktus dabar daryti neprivalo. Teisės ekspertai nerimauja dėl to, kad šis sprendimas gali pažeisti subsidiarumo principą.  Pagal jį, šeimos teisė priklauso ES valstybių narių kompetencijai (yra reguliuojama nacionaliniais įstatymais, o ne ES lygmeniu).

ADF International – nevyriausybinė teisininkų organizacija, veikianti Jungtinių Tautų, Europos Tarybos, Europos Sąjungos ir kitose institucijose – kaip trečioji šalis pateikė savo pastabas dėl žymiosios bylos Teisingumo Teismui ir perspėja dėl galinčio kilti teisinio chaoso.

ADF International Europos Sąjungos bylų skyriaus direktorė Sophia Kuby teigia: „Laikais, kai Europos Sąjunga skyla, Teisingumo Teismo sprendimas tik dar labiau pagilintų šį skilimą, jeigu nuspręstų kitaip apibrėžti santuokos ir šeimos terminus visose ES šalyse. Teisingumo Teismas neturėtų aukoti pagarbos nacionalinių valstybių kompetencijai ir kultūrinei įvairovei. Dauguma ES šalių santuoką laiko vyro ir moters sąjunga, kuri yra saugoma jų konstitucijų ir įstatymų. Valstybės narės turėtų išlikti laisvos savo įstatymais teigti, kad mamos ir tėčio buvimas yra itin reikšmingas vaiko gyvenime“.

Strateginis bylinėjimasis Teisingumo Teisme

Ši byla Teisingumo Teisme tėra vienas iš daugelio bandymų legalizuoti tos pačios lyties santuokas visoje Europoje, nepaisant to, kad dauguma ES šalių tam nepritaria (įskaitant ir 3 mln. rumunų, pasirašiusių iniciatyvą dėl vyro ir moters santuokos apsaugos).

Tiek Rumunijoje gimęs Adrianas Comanas, tiek jo partneris amerikietis Robertas Claibournas Hamiltonas yra LGBT aktyvistai. A. Comanas dirba milijoninį biudžetą valdančioje „Arcus Foundation“ įmonėje, kuri visame pasaulyje finansuoja įvairias LGBT bylas.

2010 metais porai Belgijoje buvo išduotas „santuokos sertifikatas“. Kai Rumunija, remdamasi savo nacionaliniais įstatymais, atsisakė pripažinti porą sutuoktiniais, valstybė buvo paduota į teismą. Pora įrodinėjo, kad Rumunijos sprendimas pažeidė jų judėjimo laisvę ES. 2016 m. Rumunijos Konstitucinis teismas klausimą perdavė ES Teisingumo Teismui, kuris dabar turi priimti sprendimą.

Šeimos klausimai priklauso valstybių narių kompetencijai

Pagrindinė ADF International advokatė šioje byloje Adina Portaru teigia: „Pagrindinės šeimos teisės sąvokos – „sutuoktiniai“, „šeimos narys“, „santuoka“ – priklauso valstybių narių kompetencijai. Tai patvirtina šią sritį reguliuojančių ES direktyvų kalba ir Teisingumo Teismo jurisprudencija. Jeigu dabar šis teismas pakeis sąvoką „sutuoktiniai“, į ją įtraukdamas ir tos pačios lyties asmenų sąjungą, valstybių kompetencija šiuo klausimu bus negrįžtamai pažeista“. A. Portaru aiškina, kad prievarta ES narėms redaguoti savo nacionalinę teisę dėl tos pačios lyties asmenų santuokų pripažinimo reikštų sąmoningą demokratinio proceso valstybėse ignoravimą. Rumunijoje 3 mln. piliečių neseniai pasirašė iniciatyvą, kad būtų sutvirtinta vyro ir moters santuokos reikšmė valstybės konstitucijoje. „Bandydamas pakeisti „santuokos“ sąvokos reikšmę Teisingumo Teismas rizikuoja paminti pusės ES šalių suverenitetą ir sukurti teisinį chaosą, nes nuo šios sąvokos apibrėžimo priklauso šimtai nacionalinių įstatymų“, – konstatuoja teisininkė.

šaltinis: laisvavisuomene.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 146

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...