infa.lt

Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Gruzijos Prezidentu Georgijumi Margvelašviliu

31 kovo
10:17 2017
Dalia grybauskaite su Georgijumi Margvelašviliu

prezidentas.lt nuotrauka

Kevirtadienį, kovo 30 d. Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su oficialaus vizito į Lietuvą atvykusiu Gruzijos Prezidentu Georgijumi Margvelašviliu. Vizito tikslas – paminėti bevizio ES režimo pradžią ir padėkoti Lietuvos žmonėms už paramą Gruzijai.

Šalies vadovės teigimu, galimybė be vizų keliauti po Europą – visos Gruzijos laimėjimas, pasiektas ilgu ir nuosekliu darbu. Pasak Prezidentės, Gruzija padarė didelę pažangą ir yra pelnytai laikoma Rytų partnerystės lydere. Reformų progresą demonstruoja ir tarptautiniai reitingai: pernai pagal sąlygas verslui Gruzija užėmė 16 vietą, o pagal korupcijos suvokimo indeksą yra 44 vietoje.

Pasak Prezidentės, Lietuva remia Gruzijos europinės perspektyvos siekį ir yra pasirengusi padėti. Valstybės vadovės teigimu, nors Gruzijos pasiekimai nemaži, būtina išlaikyti tempą ir tęsti žmonių bei valstybės gerovei svarbius darbus – įvykdyti teismų sistemos ir prokuratūros reformas, tęsti valstybės tarnybos depolitizavimą, įgyvendinti kovos su korupcija priemones.

Lietuvos vadovė pabrėžė, jog žiniasklaidos laisvė ir pliuralizmas yra svarbi demokratinės raidos sąlyga.

Lietuvos ir Gruzijos Prezidentai taip pat aptarė saugumo situaciją, Rusijos kaimynystės keliamą grėsmę ir bendradarbiavimą su NATO.

Šalies vadovės teigimu, Lietuva ir Gruzija vienodai vertina grėsmes savo saugumui. Gruzija tiesiogiai patyrė Rusijos agresiją 2008 m. ir ginklu turėjo ginti savo žemę. Šiandien agresyvią militarizaciją prie savo sienų patiria ir Lietuva. Reaguodamos į išaugusią Rusijos grėsmę, abi valstybės atkūrė šauktinių tarnybą.

Pasak Prezidentės, Lietuva tvirtai palaiko Gruzijos narystės NATO siekį. Gruzijos vadovas paprašė Lietuvos Prezidentės ginti jo šalies interesus artėjančiame NATO viršūnių susitikime Briuselyje.

Aljansas teigiamai vertina šios valstybės pažangą reformuojant ginkluotąsias pajėgas ir indėlį į bendras NATO pratybas bei misijas. Gruzija šiuo metu dalyvauja misijoje Afganistane ir antiteroristinėje operacijoje Viduržemio jūroje. Jos ekspertai prisideda prie Vilniuje veikiančio NATO energetinio saugumo kompetencijos centro veiklos.

Valstybės vadovė taip pat pabrėžė, jog Lietuva remia Gruzijos suverenitetą ir teritorinį vientisumą. Griežtai smerkia „slenkančią“ Abchazijos ir Pietų Osetijos aneksiją, inscenizuojant neteisėtus rinkimus ir referendumą.

Gruzija yra artima Lietuvos dvišalė partnerė. Abi šalis nuo seno sieja tvirta draugystė, siekis kurti laisvas ir demokratines valstybes, abipusis noras pažinti vieniems kitus. Nors dvišalio bendradarbiavimo potencialas nėra pilnai išnaudotas, Gruzija yra pagrindinė Lietuvos ekonominė partnerė Pietų Kaukazo regione. Vis daugiau lietuvių turistų atranda Gruziją. Sėkmingai vyksta studentų mainai. Lietuvių kalba dėstoma Gruzijos, o gruzinų – Lietuvos universitetuose. Bendradarbiauja abiejų šalių verslininkai, gydytojai, energetikai.

Nuo 2004 m. mūsų valstybė kartu Gruzijoje įgyvendino apie 170 vystomojo bendradarbiavimo projektų pilietinės visuomenės stiprinimo ir regionų plėtros srityse. Lietuva dalyvauja ES stebėjimo misijoje Gruzijoje ir vadovauja NATO paramos fondui, kuriuo siekiama išvalyti šios valstybės teritoriją nuo minų. Per 100 gruzinų karininkų mūsų valstybės lėšomis studijavo Lietuvoje.

Gražią Lietuvos ir Gruzijos draugystę simbolizuoja Tbilisio skveras Vilniuje ir Vilniaus skveras Tbilisyje.

Prezidentės spaudos tarnyba

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 42

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...