infa.lt

Nepilnametėmis moksleivėmis prostitucijai pasinaudojusios bendramokslės ir jų klientai išgirdo teismo nuosprendį

28 kovo
21:48 2017

vaikų prostitucija2017.03.24 d. Klaipėdos apygardos teismas už pelnymąsi iš bendramokslių prostitucijos keturioms 18–20 metų Švėkšnos specialiosios mokyklos (dabar – „Diemedžio“ ugdymo centras) auklėtinėms skyrė nuo 1 iki 3 metų 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmes, atidedant jų vykdymą nuo 1 iki 3 metų ir paskiriant auklėjamojo poveikio priemones – elgesio apribojimus. Už lytinės aistros su nepilnametėmis tenkinimą keturiems 31–54 metų vyrams paskirtos terminuotos nuo 2 iki 4 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmės, skirtos atlikti atvirojoje kolonijoje ir pataisos namuose.

Šioje byloje keturios minėtos mokymo įstaigos buvusios auklėtinės kaltintos tuo, kad siekdamos nepilnametes bendramoksles išnaudoti prostitucijai, 2013–2015 metais jas pardavinėjo ir taip pelnėsi. Kaltinimai pareikšti ir keturiems vyrams, tenkinusiems lytinę aistrą su nepilnametėmis, pažeidžiant mergaičių seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą, už tai joms pažadėjus ir davus pinigų, taip pat dėl šių vaikų pirkimo kitoms seksualinio išnaudojimo formoms. Vienas jų kaltintas ir vaikų nugirdymu. Prokuroras kaltinamiesiems siūlė skirti 3–13 metų laisvės atėmimo bausmes.

Įrodymų tyrimo teisme metu nustatyta, kad nukentėjusiosios nusikaltimų darymo metu buvusios nepilnametės, su vyrais lytiškai santykiavo ir tenkino lytinę aistrą už pinigus, cigaretes, alkoholį. Gautus pinigus jos saugodavo pas kaltinamąsias, už juos kartu pirkdavo maisto, surūkydavo gautas cigaretes ir išgerdavo alkoholį. Vyrai pripažino, jog turėjo lytinių santykių ar tenkino lytinę aistrą su nukentėjusiosiomis, tačiau teigė, jog tiksliai nežinojo, kiek joms yra metų. Tačiau, pasak teismo, ikiteisminio tyrimo ir teisiamojo posėdžio metu duoti nuoseklūs mergaičių parodymai apie jų amžių ir savo metų nurodymą kaltinamiesiems, taip pat nukentėjusiųjų fizinis sudėjimas nusikalstamų veikų darymo metu nepaliko abejonių, kad kaltinamieji suprato, jog tenkina lytinę aistrą su nepilnamečiais asmenimis.

Skirdamas bausmes, teismas atsižvelgė į padarytų nusikalstamų veikų pavojingumo laipsnį, kaltės formą, nusikalstamos veikos motyvus ir tikslus, nusikalstamos veikos stadiją, kaltinamųjų asmenybes. Nuosprendyje pažymėta, kad nusikalstamos veikos žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvei, neliečiamumui ir dorovei padarytos prieš nepilnamečius asmenis, pasinaudojant nukentėjusių nepilnamečių pažeidžiamumu, todėl kaltinamiesiems vyrams paskirtos terminuotos laisvės atėmimo bausmės, artimos sankcijoje nustatytam bausmės vidurkiui. Skiriant galutines bausmes, atsižvelgta ir į tai, kad vienas kaltinamųjų yra teistas, kiti trys buvo bausti administracine tvarka ir jų teistumai išnykę. Vyrų atsakomybę lengvinančių ar sunkinančių aplinkybių teismas nenustatė.

Kaltinamosioms bausmės paskirtos atsižvelgus į bausmių nepilnamečiui skyrimo ypatumus, t. y. į jų gyvenimo ir auklėjimo sąlygas, sveikatos būklę ir socialinę brandą, anksčiau taikytas poveikio priemones ir jų veiksmingumą, elgesį po nusikalstamos veikos padarymo. Jų atsakomybę lengvinančia aplinkybe teismas pripažino kaltinamųjų prisipažinimą, jog pelnėsi iš bendramokslių prostitucijos, atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatė. Teismas merginoms skyrė terminuotas laisvės atėmimo bausmes, pripažindamas, kad, įvertinus nurodytas aplinkybes, bausmių tikslai gali būti pasiekti ir be realaus bausmės atlikimo, tad atidėjo jų vykdymą.

Be to, iš byloje surinktų įrodymų nenustatęs nusikaltimo požymių, teismas dėl keturioms merginoms ir trims vyrams pareikštų kaltinimų pardavinėjus nepilnametes bendramoksles, pirkus vaikus kitoms seksualinio išnaudojimo formoms, nugirdžius vaikus, juos išteisino. Kaip pažymima nuosprendyje, kaltinamosios kartu su nukentėjusiosiomis buvo nepilnametės, panašaus amžiaus ir jokiais būdais nevaržė nukentėjusiųjų laisvės, nebuvo disponuojama nukentėjusiosiomis kaip daiktu. Kaltinamosios ir nukentėjusiosios mokėsi vienoje mokykloje ir jų visų elgesys buvo kontroliuojamas pedagogų, mokyklos darbuotojų. Jos pelnėsi iš nukentėjusiųjų nepilnamečių prostitucijos, o ne pardavinėjo vaikus seksualiniam išnaudojimui. Kaltinamieji vyrai, pagal skelbimus susitarę telefonu, atvykdavo gauti iš nukentėjusiųjų seksualines paslaugas už pinigus, nevaržė nukentėjusiųjų laisvės, nevertė jų lytiškai santykiauti ar tenkinti lytinę aistrą kitiems asmenims. Toks vienkartinis seksualinių paslaugų suteikimas už pinigus neatitinka prekybos žmonėmis nusikaltimo prasmės. Be to, vienas kaltinamasis išteisintas dėl kaltinimo nugirdžius vaikus, nes įrodyta, jog jo veika pasireiškė tik alkoholinių gėrimų nupirkimu, nukentėjusiosios pačios išreiškė norą, kad kaltinamasis nupirktų sidro, jį savo noru gėrė.

Teismas iš dalies tenkino nukentėjusiųjų ir jų atstovo civilinius ieškinius ir iš kiekvieno kaltinamojo, atitinkamai nustatęs kiekvieno jų kaltę padarius konkretų nusikaltimą, priteisė po 500 Eur neturtinės žalos atlyginimo. Taip pat iš jų priteista po 150 Eur advokato, kuris dalyvavo byloje kaip nukentėjusiųjų ir civilinių ieškovių atstovas, paslaugoms apmokėti.

Nuosprendį galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Švėkšnos specialiosios mokyklos buvusių auklėtinių prostitucijos byla su kaltinamuoju aktu Klaipėdos apygardos teisme buvo gauta 2015 m. gruodį. Pirmasis teisiamasis posėdis įvyko 2016 m. vasario 17 d. (du kartus jį atidėjus neatvykus kaltinamiesiems, jų gynėjams). Dėl neviešinamų aplinkybių, susijusių su nepilnametėmis nukentėjusiosiomis ir seksualinio pobūdžio informacija, byla buvo nagrinėjama neviešuose teisiamuosiuose posėdžiuose. Nepilnametes nukentėjusiąsias ir liudytojus bylą nagrinėjančiam teisėjui padėjo apklausti teismo psichologas. Per visą bylos nagrinėjimo laiką įvyko 19 posėdžių. Nuo bylos gavimo teisme dienos iki šio nuosprendžio priėmimo ir paskelbimo praėjo 1 metai ir 3 mėnesiai, bylą sudaro 12 tomų.

teismai.lt informacija

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 132

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...