infa.lt

Paauglys surengęs skerdynes su benzopjūklu prekybos centre, teisme įspėjo dar grįšiąs, nes neatliko to, ką planavo

04 kovo
09:16 2017

Vladislavas Kazakevičius

Žudikas su bezopjūklu

Minsko miesto teismas 15 metų laisvės atėmimo bausme nuteisė Vladislavą Kazakevičių – buvusį studentą, praėjusių metų rudenį su benzopjūklu užpuolusį prekybos centro lankytojus. Jis spėjo nužudyti moterį ir sužeidė dar dvi, rašoma naviny.by portale.

Teismas pripažino Kazakevičių kaltu dėl žmogžudystės ir piktybinio chuliganizmo. Bausmę nuteistasis atliks bendrojo režimo kolonijoje.

Sąlygiškai švelnus nuosprendis paaiškinamas tuo, jog užpuolimo su grandininiu pjūklu metu prekybos centre „Naujoji Europa“, Vladislavui Kazakevičiui buvo tik 17 metų.

Nepilnamečiai nusikaltėliai, pagal Baltarusijos teisę, net už ypač sunkius nusikaltimus negali būti nuteisti kalėjimu iki gyvos galvos ar mirties bausme (ši bausmė iki šiol yra taikoma Baltarusijoje).

Nepilnamečių taip pat negalima išsiųsti atlikti bausmės į griežto ar sustiprinto režimo koloniją. Kazakevičius anksčiau nebuvo teistas ir teismas į tai atsižvelgė.

Nuosprendžio paskelbimo metu teisiamajam sukako 18 metų, tačiau bausmę teismas vis tiek skyrė paaugliui, ir leistina 15 metų laisvės atėmimo bausmė – tai didžiausia leidžiama įstatymo.

Teismo sprendimu, nukentėjusiems Kazakevičius turės išmokėti virš 100 tūkstančių dolerių kompensuojant padarytą žalą.

Savo paskutiniojo žodžio teisme metu Vladislavas Kazakevičius pareiškė: „Su apgailestavimu turiu pasakyti, jog pilnai neišpildžiau savo masinių žudynių plano. Aš dar grįšiu, kad pabaigčiau ką pradėjau“.

„Pagalvojo – keistuolis kažkoks“

2016 metų spalio 8 pavakare, smulkus vaikinukas su ryškia striuke ir kauke dengiančia veidą užvedė benzopjūklą prekybinio centro foje ir smogė juo moteriai stovinčiai nugara į jį. Grandininis pjūklas užgeso, tada jis ištraukė iš dėklo gitarai kirvį ir šaltai ją pribaigė.

Žuvusi Jelena Aleksandronec paliko dukterį invalidę, dabar ji tėvo ir senelės priežiūroje.

O žudikas su oranžine striuke pajudėjo galerija, kur neįtariantys apie pavojų žmonės laikė jį darbuotoju, skubančiu kažką pataisyti arba kokio nors flashmobo dalyviu.

„Aš pagalvojau – keistuolis kažkoks: su kauke, ant veido kojinė. Aš pamaniau, jog čia kažkoks pokštas. Bet po to jis užsimojo ant manęs. Pajutau smūgį“, – pasakojo teisme nukentėjusioji Oksana Vitver.

Moteris atsimušinėjo nuo užpuoliko pakaba.

Smūgį kirviu gavo ir Irina Baeško. Po to užpuoliką pasivijo ir susuko vyrukai – prekybos centro parduotuvių darbuotojai.

Atvykusi milicija sulaikytojo kišenėje aptiko vielą. Kazakevičius pareiškė tardytojams, jog norėjo ja susukti įkaitus. Pasak jo, jis tikėjosi būti užmuštas sulaikymo metu.

Benzopjūklo kuro bakas buvo pilnas – pusvalandžiui darbo.

Pripažintas pakaltinamu

Vladislavas Kazakevičius buvo pripažintas pakaltinamu, pilnai suvokusiu ir atsakingu už savo veiksmus nusikaltimo metu.

Teisminis svarstymas prasidėjęs vasario 20 buvo atviras lankytojams ir spaudai, ir paskelbtos pasiruošimo užpuolimui detalės šokiravo publiką.

Išaiškėjo, jog užpuolimo išvakarėse Kazakevičius su benzopjūklo pagalba planavo susidoroti su bendrakursiais: užvedė pjūklą universiteto tualete, bet išeidamas į koridorių užkabino stabdžių rankenėlę ir vėliau užvesti savo instrumento jau nepajėgė.

Vakare skambino iš namų į striptizo klubą. Kaip jis paaiškino teisme, norėjo išsikviesti merginą į namus ir nužudyti. Kazakevičiaus kompiuteryje tardytojai aptiko informacijos pėdsakus apie paiešką kaip užvesti benzopjūklą, apie universiteto apsaugą, apie maniakų išgarsėjimą ir apie masines žudynes.

Šokiruojantys pareiškimai apie pasirengimą nužudyti ne kartą skambėjo iš kaltinamojo lūpų viso teismo proceso metu. Kazakevičius savo advokatui nepaliko nė vieno šanso pasiekti švelnesniam nuosprendžiui.

Teismo svarstymo ir skelbiant nuosprendį Vladislavas Kazakevičius atrodė ramus.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad informacija, pateikta infa.lt svetainėje buvo jums kažkuo naudinga, jūs galite prisidėti paremdami ją Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 198

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...