infa.lt

Teismas: Vyriausybės atstovės reikalavimas gatvių pavadinimų atžvilgiu – nepagrįstas

16 vasario
04:15 2017

Vilniaus Apygardos administracinis teismasVilniaus apygardos administracinis teismas išnagrinėjęs Vyriausybės atstovės Vilniaus apskrityje prašymą įpareigoti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorę nukabinti gatvių pavadinimų lenteles nelietuvių kalba Vilniuje, nusprendė atmesti jį kaip nepagrįstą.

Vyriausybės atstovė Vilniaus apskrityje prašė teismo įpareigoti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorę nedelsiant pašalinti Valstybinės kalbos įstatymo neatitinkančias gatvių pavadinimų lenteles, kuriose nurodyti teisiškai neįregistruoti gatvių pavadinimai Vilniaus mieste ( Rusų, Islandijos, Varšuvos, Totorių, Žydų, Vokiečių, Karaimų, Latvių gatvėse) bei Vašingtono aikštėje, taip pat pakeisti gatvės pavadinimo lentelę, užrašytą valstybine kalba ir pritvirtintą ant stulpelio Varšuvos gatvėje, įrengiant naują kelio informacinį ženklą „Gatvės pavadinimas“.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi šį administracinį ginčą, priėjo išvadą, kad Vilniaus miesto savivaldybės direktorė pagrįstai nevykdė Vyriausybės atstovės Vilniaus apskrityje reikalavimo nukabinti gatvių pavadinimų nelietuvių kalba lenteles, nes jis yra nepagrįstas. Teismas konstatavo, kad gatvių pavadinimų lentelės užsienio kalbomis nėra viešieji užrašai, kaip jie apibrėžiami Valstybinės kalbos įstatymo 17 str. 1 d., todėl jiems neturi būti taikomos šio straipsnio nuostatos. Tuo pačiu tai nėra ir naujai suteikti gatvių pavadinimai, todėl joms netaikytini ir vidaus reikalų ministro 2011-01-25 įsakymu patvirtinto Pavadinimų gatvėms, pastatams, statiniams ir kitiems objektams suteikimo, keitimo ir įtraukimo į apskaitą tvarkos  Aprašo reikalavimai.

Kaip rašoma teismo sprendime, visos lentelės atidengtos oficialių ceremonijų metu kaip meniniai gatvių akcentai, puošybos elementai, simbolizuojantys Lietuvos valstybės bei Vilniaus miesto ryšius su atitinkama tauta ar bendruomene, jose atitinkamos tautos gatvės pavadinimas nurodytas tos tautos kalba kaip simbolis ir pagarbos ženklas kitos tautos žmonėms, kaip puošybos ženklas gatvėse, kurios buvo pavadintos pagal etninę kilmę ar religiją (Vokiečių, Totorių, Karaimų, Žydų g.). Tai nėra oficialios lentelės, jos nedubliuoja gatvės pavadinimo lietuviškai, visos jos yra vienetinės ir negali būti prilyginamos masiniams užrašams kitos tautos kalba. Jos skirtos ne visų gatvės užrašų kita kalba žymėjimui, o skirtingų bendruomenių ir tautų simboliams pagerbti. Lentelės nėra atidengtos visose Vilniaus miesto gatvėse, taip pat galimose atitinkamos gatvės vietose (pabaigoje, posūkio taškuose), jomis nesiekiama informuoti asmenų, kalbančių jose nurodytomis kalbomis apie gatvės pavadinimą, jomis nesiekiama skleisti informaciją kita, nei valstybine kalba, jomis nesiekiama konkuruoti su lietuvių kalba, jos neparemtos siekiu tautinėms mažumoms greta valstybinės kalbos vartoti savo gimtąją kalbą. Tai pagarba valstybėms ar tautinėms bendruomenėms, turinčioms sąsajų su Lietuva. Tai, kad jose fiksuojama tam tikra informacija, nereiškia, kad lentelės atlieka tik informacinę funkciją, todėl negali būti prilyginamos viešiesiems užrašams, kaip tai nustatyta Valstybinės kalbos įstatyme. Kaip pažymi teismas, Vyriausybės atstovės Vilniaus apskrityje nurodyta Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo praktika konkrečiose bylose šiuo atveju negali būti vadovaujamasi, nes iš esmės skiriasi šios bylos ir pareiškėjos nurodytų bylų faktinės aplinkybės.

Šis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per vieną mėnesį nuo jo paskelbimo apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui paduodant skundą šiam teismui arba per Vilniaus apygardos administracinį teismą.

teismai.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...