infa.lt

Baimė verčia Lenkiją pamatyti Merkel asmenyje draugę

09 vasario
01:01 2017
paveikslėlis

APA/AFP/JANEK SKARZYNSKI (JANEK SKARZYNSKI)

Konservatyvi dešinės pakraipos Lenkijos vyriausybė naujai įvertino savo požiūrį į Angelą Merkel. „Priežastis slypi tame, jog atėjus į valdžią Donaldui Trampui, būtent Vokietija turi garantuoti apsaugą nuo Vladimiro Putino“, – rašo Die Presse.

Kanclerės Merkel santykiai su „pilkuoju Lenkijos kardinolu“, valdančiosios partijos „Teisė ir Teisingumas“ lyderiu Jaroslavu Kaszynskiu niekada nebuvo šilti, pastebi straipsnio autorius Thomas Prior. „Oficialiai jis neužima jokio valstybinio posto, tačiau yra laikomas pačiu įtakingiausiu Lenkijoje žmogumi”, – konstatuoja jis. Su Kaszynskiu Vokietijos kanclerė pabendravo antradienį, po dviejų oficialių susitikimų Varšuvoje – su premjere Beata Szydło ir šalies prezidentu Andrzejum Duda.

„Savo laiku Kaszynskis kaltino Merkel imperiniais užmojais. Tačiau dabar laikai pasikeitė. Prieš keletą dienų, savo interviu Frankfurter Allgemeine Zeitung metu, komentuodamas būsimus parlamento rinkimus Vokietijoje, jis pavadino dabartinę Vokietijos kanclerę geriausiu variantu Lenkijai, nurodęs į tai, kad socialdemokratų kandidatas Martinas Šulcas rodo „simpatiją Rusijai“, – rašoma straipsnyje.

„Pagrindinė Kaszynskio problema slypi tame, kad simpatiją Putinui jaučia ir Donaldas Trampas, kuris prie viso to dar ir išsako abejones dėl NATO reikalingumo. Po to, kai Rusija aneksavo Krymą, baimė apėmė ne tik Varšuvą. Tokios Baltijos šalys kaip Estija, Lietuva ir Latvija baiminasi, jog Putinas – jei JAV nustos buvusi valstybe-užtarėja – gali iškelti TSRS laikų teritorines pretenzijas. Niekas nežino, kokią politiką NATO atžvilgiu vykdys naujasis JAV prezidentas“, – tęsia žurnalistas.

Ryšium su tuo, visos viltys susijusios su Vokietija, rašo Prior. Aukščiau paminėtame Kaszynskio interviu, jis pozityviai atsiliepė Merkel pozicijos antirusiškų sankcijų ir Berlyno sprendimo nusiųsti savo kariškius į rytinį aljanso pasienį, atžvilgiu.

„Už netikėtų reveransų į Merkel pusę slypi ir tikslus apskaičiavimas: Lenkijos dešiniosios pakraipos konservatorių vyriausybė negali pasigirti turinti daug sąjungininkų Europoje. Šalis rengėsi imti naują kursą užsienio politikoje ir suartėti su Britanija, kurios euroskepticizmas visada žadino Varšuvos simpatijas. Tačiau „Brexit“ neleido įgyvendinti šių planų.

Taip vadinamos Vyšegrado grupės nares, į kurią be Lenkijos įeina Slovakija, Čekija ir Vengrija, vienija bendras požiūris į migracinę politiką, tačiau tuo pozicijų vienybė ir užsibaigia. Visos keturios valstybės priklausomos nuo finansinių išmokų iš Briuselio. Tame tarpe ir todėl, Kaszynskis nesvarsto pasitraukimo i6 ES galimybės“, – tvirtina autorius.

Visa tai sutvirtina Merkel derybines pozicijas, kuri atvyko į Varšuvą, norėdama įgarsinti eilę reikalavimų. Pirma – ji nori įtikinti Lenkiją priimti pas save pabėgėlius, antra – Merkel pasisako už antrą Donaldo Tusko, didžiausio Kaszynskio priešo, pirmininkavimą Europos Tarybai. Trečia, – kaltina Lenkijos vadovybę atėmus šalies Konstitucinio teismo įgaliojimus. Kol kas neaišku, ar Varšuva darys nuolaidas, o jei taip, tai kokias. Šalies premjerė išreiškė pasirengimą bendradarbiauti su Berlynu gynybos ir migracijos politikos klausimais. Merkel atsakydama pasirengusi padidinti Vokietijos gynybos biudžetą, kuris šiandien sudaro 1,2% 6alies BVP, rašoma straipsnyje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 64

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...