infa.lt

Dar vienas Europos „Hitleris“ nužudęs daugiau nei 10 milijonų žmonių, tačiau užmirštas istorijos

21 sausio
08:32 2017
Karalius Leopoldas II

Karalius Leopoldas II iš Belgijos vykdė Afrikoje genocidą, kuris lėmė, jog daugiau nei 10 milijonų žmonių buvo nužudyta Konge

Daugelis žmonių nė nenumano, kas pavaizduotas šioje nuotraukoje, nors jį vertėtų žinoti. Šis žmogus turėtų kelti tokį patį pasišlykštėjimą, kaip ir Musolinis, Mao, Stalinas ir Hitleris, kadangi jis vykdė afrikiečių genocidą, dėl kurio Konge žuvo daugiau nei 10 milijonų žmonių, rašoma wakingtimesmedia.com tinklapyje.

Tai Belgijos karalius Leopoldas II.

Apie jį niekada nepasakojo mokykloje ir, greičiausiai, beveik nieko nerašė masinės informacijos priemonės. Todėl, kad jis niekaip nepritinka bendrai priimtame istorijos dėstyme apie tautų išnaudojimą (tarp kurių ir vergovė JAV bei Holokaustas).

Karalius Leopoldas II yra neužbaigtos kolonializmo, imperializmo, vergystės ir genocido Afrikoje istorijos dalis, ji kertasi su visuomenėje priimtu požiūriu, kurį diegia dabartinė mokyklos programa. Jis netinka mokyklų programoms, kuriose, kaip tai beatrodytų paradoksalu, įprasta smerkti atviras rasistines apraiškas. Tačiau yra visiškai normalu nutylėti Europos monarcho genocidą, nužudžiusį daugiau nei 10 milijonų kongiečių.

Belgijos karalius Leopoldas II savo plačią imperiją valdė su tokiu žiaurumu, kuris prilyginamas – ir netgi viršija – nusikaltimus, kuriuos padarė didžiausi XX a. diktatoriai.

Kai 1865 m. Leopoldas II įžengė į sostą, jis stengėsi šalį valdyti su švelnumu, kurio iš karaliaus, po daugybės revoliucijų ir reformų reikalavo demokratizuota Belgijos visuomenė. Bet jį vedė didžiulės ambicijos sukurti kolonijinę imperiją su užjūrio žemėmis bei, kaip ir daugelio to meto valstybės veikėjų įsitikinimas, jog nacijos didybė tiesiogiai priklauso nuo išteklių, gaunamų iš tų kolonijų.

Savo sandorius jis slėpė po „labdarystės“ bei Tarptautinės Afrikos bendrijos „mokslinių“ reikalų kauke, naudingoms iškasenoms išgauti bei įvairioms paslaugoms naudodamas Kongo vergų darbą. Jo valdymas pasižymėjo darbo lagerių atsiradimu, kankinimais, mirties bausmėmis ir jo asmeninės armijos susikūrimu.

Imperija vadinosi Laisvąja Kongo valstybe, o Leopoldas II buvo laikomas jos šeimininku vergvaldžiu. Beveik 30 metų Kongas nebuvo įprasta Europos valstybės kolonija, o buvo valdoma Leopoldo II kaip jo nuosavybė asmeninio turtėjimo tikslams.

Didžiausia pasaulyje plantacija, 76 kartus didesnė už Belgijos teritoriją, buvo turtinga gamtiniais ir žemės ūkio ištekliais, iki 1924 metų gyventojų surašymo neteko beveik pusės savo gyventojų – buvo suskaičiuota tik 10 milijonų žmonių.

Įdomu tai, kad kuomet Amerikos mokyklose pasakojama apie Afriką, įprastai galima išgirsti tik apie karikatūrinį Egiptą, AIDS epidemijas, paviršutinišką vergų prekybos pasekmių apžvalgą, o jei kam pasisekė lankyti gerą mokyklą, tuomet gali ką nors sužinoti apie apartheidą Pietų Afrikoje. Reklaminiuose filmukuose taipogi galima pamatyti daugybę kadrų su alkstančiais vaikais, laidoje apie gyvūnus – siužetus apie safarį, įvairiuose filmuose – beribių savanų ir dykumų vaizdus.

Tačiau niekas nepasakoja apie Didųjį Afrikos karą arba Leopoldo teroro karalystę Kongo genocido metu. Leopoldas II Kongą pavertė savo asmenine plantacija, iš dalies koncentracijos stovykla, dalinai – krikščioniška misija – istorija liko be jo tironiško valdymo pamokų.

Kaip matome, žmogus išžudė 10 milijonų afrikiečių, tačiau niekas jo nevadina „Hitleriu“, jo vardas netapo blogio vardu, jo nuotrauka nekelia baimės, neapykantos ir liūdesio – jo nusikaltimai pakišti po istorijos kilimu, kolonializmo ir imperializmo aukas gaubia tyla.

parengė: Darius Dimbelis

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 130

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Algirdas Minkauskas    -  2017-01-21, 16:02

    Dar būtų galima parašyti apie „didyjį” Afrikos „tyrinėtoją” Cecilį Rhodesą, apie koncentracijos stovyklas Namibijoje, apie italų nuotykius Libijoje, apie prancūzų veiklą Alžyre, Malyje ir kitur, apie niekaip nesibaigiantį didžiųjų korporacijų Afrikos išnaudojimą. Būtų labai reikalingi straipsniai, gal prišiltų kam nors, kad ne kulkosvaidžiais nuo pabėgėlių gintis reikia, o atsisakyti paklusti vyriausybėms ir korporacijoms, kad jos suvisam išnyktų tiek pas mus tiek Afrikoje. Nepirkti, nebendradarbiauti, nemokėti mokesčių, nepaklusti, atsisakyti kariauti, atsisakyti kariuomenių ir policijos, ką tik įmanoma užsiauginti ir pasigaminti patiems. Afrikiečiai juk nekvietė europiečių pas save, nieko neprašė, lygiai kaip ir mūsų protėviai neprašė būti sucivilizuojami bei krikštijami, lygiai kaip ir mūsų tėvai bei seneliai neprašė būti „išvaduojami”, neprašė nei Ignalinos atominės, nei Kauno HES. Jiems buvo gana kiek yra. O mums?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. MikasA    -  2017-02-02, 20:07

    Ir kodėl wakingtimes nusprendė kad pvz. A.Hitleris man kelia pašlikšt. Man pvz. nekelia.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Algirdas Minkauskas    -  2017-02-03, 03:41

    Skonio reikalas Algirdai. Gal todėl nekelia, kad dar gimęs nebuvot kai anas dingo ir bendrauti neteko. wakingtimesmedia.com nieko nenusprendė ir straipsnis net ne jų. Jie tik persispausdino straipsnį iš thefreethoughtproject.com Skaityti geriausia atmerktomis akimis tada ne tik raides perskaitysit, bet ir prasmę.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...