infa.lt

Ką daryti, jeigu traška ar ima skaudėti sąnariai

16 sausio
01:01 2017
sveikas ir pažeista ssąnarys

Sveikas ir pažeistas sąnarys | locitava.lt pav.

Sąnarių traškesys (traškėjimas) atsiranda retkarčiais arba būna nuolatos. Tai priklauso nuo kremzlinio audinio, numatyto gamtos kaip amortizacinio darinio siekiant apsaugoti kaulus nuo trinties tarpusavyje. Jeigu sąnario kremzlė sveika, tai sąnarys juda be garso, lengvai ir sklandžiai, tuo pačiu, kaip tepalu, suteptas specialiu sąnarių skysčiu.

Trakštelėjimų atsiradimas sako apie tai, jog kremzlinio audinio vientisumas pažeistas ir dabar slydimas vyksta su trukdžiais. Toks reiškinys retai praeina be pasekmių: kremzlė ima nusitrinti ir kaulas būna priverstas prisiimti didesnes apkrovas sau. Su laiku tai gali privesti prie sąnarių artrozės.

Ne be priežasties

Sveiki sąnariai juda be garso, mes jų neturėtume jausti. Nepageidautini garsai niekada neatsiranda atsitiktinai. Pati nekalčiausia priežastis – anatominė sąnario sandaros ypatybė, dėl kurios sutrinka jo biomechanika: pavyzdžiui, neteisingas raiščių išsidėstymas, privedantis prie kremzlės defektų. Jeigu traškesys nėra lydimas skausmo, tai pradžioj į tai niekas nekreipia dėmesio. Tačiau reikia kažką daryti, kitu atveju nutrinamas lygus paviršius, kuriuo padengtas kaulas, kas su laiku iššauks skausmą.

O atstatyti kremzlės defektą labai sudėtinga. Pats savaime traškesys nėra baisus dalykas, tačiau jis gali būti įspėjamuoju skambučiu, į kurį reikėtų laiku sureaguoti. Skausmingų pojūčių atsiradimas nurodo į tai, jog prasidėjo vidinis konfliktas tarp kaulų. Jeigu kalbame apie rankas, tas nėra taip dramatiška, kadangi rankų sąnariams tenka nežymi apkrova. Kojoms šiuo atveju pasisekė kur kas mažiau: joms tenka kur kas labiau juntama ašinė apkrova, kas greitai gilina prasidedančią problemą.

Nuraminti skausmą

Jeigu vyksta konfliktas sąnarių paviršiuose, organizmas būna priverstas gaminti daug skysčių, kad atstumtu kaulą nuo kaulo, o reiškia – sumažinti trintį, „nuskandinti“ skausmą. Kaip taisyklė sąnariai patinsta. Tinstelėjusi kremzlė būna padengta slidžiu sąnarių skysčiu. Jeigu ir po to trintis nesumažėja, tai sąnaryje vietoje įprastu 1-2 ml skysčio gali susikaupti 150-200 ml. Sąnarių padidėjimas – tai visada negeras ženklas.

Taip vyksta, kai kremzlė iš baltos, tankios ir lygios tampa geltona ir minkšta. Kremzlės audinio irimas gali būti iššauktas organizmo senėjimo arba/ir neteisingo maitinimosi. Sąnariai, kaip ir dantys, gali pradėti teikti mums rūpesčius ir esant 30, ir 50 metų amžiaus, priklausomai nuo paveldėjimo faktoriaus, medžiagų apykaitos procesų sutrikimų, antsvorio arba endokrininių problemų. Neretai kelio sąnarys kenčia traumos pasekoje, kai būna pažeidžiamas meniskas – kremzlinė tarpinė, kuri suminkština jungiamųjų kaulų sutapimo neatitikimą judant. Iš amortizatoriaus meniskas virsta kitokio pobūdžio kūnu ir tiesiogiai sutrina kremzlę.

Lygios kojos – sveikatos garantas

Visai neatsitiktinai gražiomis laikomos būtent lygios kojos – jos yra idealiai pritaikytos gyvenimui. Šiuo atveju kelių sąnariai yra maksimaliai komfortiškoje būsenoje, todėl, kad apkrovos ašis į sąnario paviršius visiškai tolygi į abu krumplius. Jeigu gamta surėdė taip, kad pas jus X formos kojos, tai išorinis kraštas trinsis labiau, jeigu kojos „ratu“ – tai kentės vidinis kaulo krumplis.

kelio sąnarys

Kelio sąnarys | paveikslėlis: holistinemedicina.lt

Tad, šiuo atveju grožis ir sveikata eina kaip sinonimai. Sudėtingais atvejais ortopedams netgi tenka daryti operacijas – koreguoti gamtos darbą ir lyginti kojas, kad sumažintų apkrovą ir palengvintų sąnarių darbą.

Dar vienas išsigelbėjimo būdas – suleisti dirbtinį sąnarių skystį, kuris, kaip ir natūralus, sutepa sąnarių paviršius. Tai hialurono rūgšties preparatai, kurie maitina sąnarius ir suminkština kaulų trintį. Tokių injekcijų metų eigoje gali prireikti nuo trijų iki penkių. Jeigu susirenka daug skysčio, tai gydymo užduotis – sumažinti uždegiminį procesą. Esant būtinybei (reumatizmui ar artrozei), jeigu sąnarys labai įtemptas, skystis pašalinamas ir imamasi priešuždegiminių priemonių. Pabaigai taikomos fizioterapinės procedūros. Jeigu uždegimas praeina, tai skysčiai daugiau nesikaupia.

Neliūdėk ir netraškėk!

Kaip taisyklė, daugumoje atvejų nežymus traškesys sąnariuose neturi didelės klinikinės reikšmės. Tačiau tyčia traškinti sąnarių (kalbama apie mėgėjus patraškinti pirštų sąnariais) nereikia, kitu atveju gali atsirasti išnirimai, kas nepridės jūsų rankoms nei grožio, nei sveikatos.

Jokiu būdu nevenkite judesių! Sąnarių susirgimų negalima išsigulėti. Naudingi dinaminiai pratimai, judesiai, nukreipti į kraujo apytakos pagreitėjimą. Idealiai tinka plaukimas, kurio metu nėra spaudimo vienai sąnario kremzlei į kitą, o taip pat važinėjimasis dviračiu ir riedučiais.

Svarbu: kiekvienam sąnariui galima parinkti savo kompleksą pratimų. Fizinės apkrovos stimuliuoja kraujo apytaką, ko rezultate gerėja plazmos filtravimas, kremzlės tepimas ir maitinimas. Reikalas tame, kad kremzlė neturi savo kraujotakos, todėl apykaitos procesai joje vyksta labai lėtai. Maitina ją kapiliarai, prisijungiantys prie kremzlės iš kaulo ar sąnario pusės.

Jis privers save gerbti

Nesveiki sąnariai priklausomai nuo susirgimo pobūdžio (reumatizmas, artritas, artrozė, podagra) reikalauja pagarbaus požiūrio į save, ir specialaus, konfortiško jiems režimo. Pavyzdžiui, esant podagrai draudžiami lengvai įsisavinami baltymai. Jūros produktai, o taip pat jaunų gyvulių mėsa, turtinga purinais, kartu su alkoholiu – didžiausias nuodas nesveikiems sąnariams.

Pavyzdžiui, jei sergantis podagra papietavo restorane jūros produktais su vynu, jis gali pamiršti apie pasivaikščiojimą pėstute po vietos įžymybes: jis kankinsis nuo stipraus skausmo kojose. Podagra – tai baltymų apykaitos sutrikimas, kai visa šlapimo rūgštis negali būti pašalinta per inkstus. Ji kristalizuojasi sąnariuose ir virsta kristaliukais kurie ardo kremzlę (kaip daužytas stiklas).

Svarbiausia – nustatyti priešą, kad žinotume, kaip su juo kovoti. Nustačius priežastį, galima pradėti gydymą. Kiekvienas pacientas turi būti apžiūrimas individualiai. Dažniausia pas daktarus kreipiamasi dėl skausmų keliuose ir pečių sąnariuose, ypač moterys. Sudėtingais atvejais imamasi endoprotezavimo.

Labai svarbus laiko faktorius, juk pačioje pradžioje situaciją galima ištaisyti dietos, vaistų, reabilitacinių priemonių pagalba. Esant antrai stadijai padėti vaistais jau negalima, tačiau galima praplauti, išvalyti sąnarius minimalios invazinės intervencijos būdu, ištaisyti kaulų deformacijas. Trečioji stadija numato kardinalų įsikišimą – sąnario keitimą.

Maitinimas sąnariams

Tradiciniai patarimai – valgyti daugiau kremzlių ir žele – jau paseno. Įrodyta: kremzlių audinys neįsisavinamas. Tad teks traukti iš šeimos archyvų bobučių receptus šaltienos paruošimui. Ilgas terminis apdorojimas daro stebuklus, privesdamas sunkiai įsisavinamas medžiagas iki monomerų, kurie lengvai įsisavinami virškinamajame trakte ir po to pristato pagal paskirti reikalingus elementus.

Būtent „ausys ir uodegos“ ir kiti priekabių pirkėjų nepageidaujami elementai esantys „šalia mėsos“ idealiai tinka namų šaltienai, kuri po keleto valandų „kankinimo karštyje“ dujinės viryklės orkaitėje pavirsta skaniu ir labai naudingu patiekalu: jame yra destruktūrizuota kremzlė, gyvybiškai būtina sąnariams.

Visai neatsitiktinai pagyvenę žmonės mėgsta šaltieną – jiems ji labai naudinga. O štai jeigu vaikas nusisuka nuo tokio maisto, neverskite: jis turi pakankamai nuosavo kremzlės audinio. Kuo vyresnis tampa žmogus, tuo labiau jis mėgsta šaltieną – su amžiumi šis patiekalas turi būtinai atsirasti mūsų racione.

Tačiau, esant sąnarių ligoms, nereikėtų pernelyg užgulti šaltienos ar ar buljonų iš riebios mėsos (kiaulienos, avienos) patiekalų – tai gali privesti prie antsvorio problemų, kepenų apkrovimo. Rekomenduojama neriebi mėsa (veršiena, vištiena, kalakutiena). Ruošiant maistą nešalinkite jungiamųjų audinių komponentų: kremzlių, raiščių, sausgyslių, kaulų, juk šie audiniai daugiausia turtingi mukopolisacharidais, hialurono rūgštimi, gliukozaminu, kondraitinu). Naudingas maistas turintis aukštą kalcio ir fosforo lygį, jūros žuvis, pieno produktai.

Kremzlių audinio sintezei būtini vitaminai, kurie yra žaliose daržovėse, Labai naudinga daržovių salotas užpilti augaliniu aliejumi (alyvuogių), turinčiu daug nesočiųjų riebalų rūgščių. Pakeiskite keptus patiekalus troškintais, rūkytus – plikytais, turtingais angliavandenių ir riebalų. Saldumynus – vaisių žele, kisieliumi, vaisių gėrimu.

Racionalus maitinimasis, saikingi fiziniai pratimai – štai geriausia sąnarių ligų profilaktika. O svorio sumažėjimas 5 kilogramais, dukart sumažina osteoartrozės riziką!

Saugokite sąnarius nuo jaunystės

Esant paveldėtam polinkiui sąnarių ligoms pasistenkite nesuteikti ligai šansų. Pagrindinis uždavinys – maksimaliai pagerinti kraujo apytaką. Fiziniai pratimai, aktyvaus judėjimo režimas, teisingas maitinimasis padės išsaugoti sveikatą iki gilios senatvės.

Kartais gydant chroniškus susirgimus iškyla kita problema. Jeigu pacientas metų metais vartoja priešuždegiminius preparatus – po 5-10 tablečių kasdien, tas priveda prie opos, kepenų ligų, kraujodaros sistemos sutrikimų.

Piktnaudžiavimas gliukokortikoidais, taip pat nėra nekenksmingas. Šios priemonės gerina būseną ir veikia kaip ugnies gesintuvas, tačiau su laiku sąnarys gali nustoti dirbti visiškai, kadangi įvyksta kremzlės audinio suirimas. Į metus galima daryti ne daugiau tris injekcijas (o ne 50!) Antsvoris, kepenų darbo sutrikimai – neišvengiami tokių piktnaudžiavimų palydovai.

Tablečių preparatus būtina parinkti griežtai individualiai, net, jeigu tai maisto papildas, kurio užduotis – tapti statybine medžiaga traumuotai kremzlei. Svarbu atlikti fizinių pratimų kompleksus be spaudimo sąnariui. Pavyzdžiui, kelio sąnariui – tai sulenkimas ir atlenkimas (plaukimas, važinėjimas dviračiu). Pritūpimai, bėgimas nelygia vietove, pakilimas ir nusileidimas laiptais naudingi širdies-kraujotakos sistemai, o štai kelio sąnariui stiprus krūvis gresia kremzlės suirimu.

Svarbu: moteris menopauzės periodu turi kreiptis pas ginekologą-endokrinologą, kad nustatytų hormoninę būklę ir išgyventų šį periodą su mažiausiais nuostoliais kaulams ir sąnariams.

Naudingi produktai

Sumažinkite produktų su karštakraujų gyvūnų, ypač raudonos mėsos vartojimą. Atiduokite pirmenybę baltai mėsai ir žuviai (ypač naudinga jūrinė – lašiša, tunas, sardinės ar žuvų taukai kaip alternatyva). Valgykite pilno grūdo produktus, šviežius vaisius ir daržoves, riešutus. Išgerkite ne mažiau 6-8 stiklinių vandens į dieną.

Gerbiamas skaitytojau (-a), jeigu manote, kad informacija teikiama šioje svetainėje jums buvo kažkuo naudinga, – jūs galite paremti infa.lt tinklapį Jums patogiu būdu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

Atsiliepimų 8

  1. Kamila    -  2017-07-05, 11:15

    Man nuo sąnarių skausmo labai padėjo Bio-Glucosamine MEGA, jis turi sudėty gliukozamino ir chondroitino, natūralios medžiagos. Labai padėjo ir nuo tinimo.

    Atsakyti į šį komentarą
    • romas    -  2020-09-04, 09:11

      gerai kad padejo bet priezastis yra slapimo rugstis neisvalyta is organizmo kalti uztersti inkstai valykites inkstus,jei inkstai bus svarus isvalys slapimo rugsty neliks ligos priezasties busit sveiki.

      Atsakyti į šį komentarą
  2. alfasteps.com    -  2019-10-22, 20:17

    Labiausiai padeda kineziterapija ir masažas. Labai gerai, kai pasižiūri ir prižiūri specialistas.

    Atsakyti į šį komentarą
    • romas    -  2020-09-04, 09:29

      musu medicina gydo tik ligos pasekmes bet ne priezastis ,priezastis yra uztersti inkstai kurie neisvalo slapimo rugsties is organizmo issivalykit inkstus nuo akmeniuku ir smelio as turejau 2isvarzas gyde mane35metus nugyde sirdy issivaliau inkstus nikolajaus sevcenkos metodu ir pamirsau kad turiu stubura ,nei jaunas nesijauciau taip gerai neperdedu ir nemeluoju visi kas issivalo inkstus jauciasi l. gerai kol vel neuzsitersia inkstai ,svarbiause gerai issivalyti ,yra dauk budu… .

      Atsakyti į šį komentarą
  3. romas    -  2020-09-04, 08:58

    jus rasot kad sanarius gadina slapimo rugstis likusi organizme o tai kodel nerasot kad uztersti inkstai (akmenys smelis)ir kad reikia isvalyti inkstus ir kepenis nuo akmenu ir smelio panaikinti uzdegiminius procesus organizme ir sanariai atsistatys ,bet butinai reikia isvalyti inkstus nuo akmenu ir smelio reikia gydyti ligos atsiradimo priezasty ,nebus priezasties,nebus ir ligos gerbemi daktarai jus jus neteisingai moko vaistu pramones statytiniai( JUSU mokytojei)ponai daktarai jus davet priesaika ir jos nelauzykit,taigi gydykit priezasty o ne vien tik pasekmes ir nereikes be reikalo operuoti stuburo isvarzu

    Atsakyti į šį komentarą
  4. orto24.lt    -  2021-02-27, 20:10

    Tikrai, visai pamirsau saltienos nauda. Tiksliau zelatinos. Manau ir zele desertas turi tu paciu savybiu, na, neskaitant sudetyje esancio cukraus.

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Aldona    -  2021-04-09, 10:39

    Artritas yra pagydomas , aš vartoju natūralias maistines medžiagas , artritas dingo . Patariu neleiskite injekcijos , nekeiskite sąnarių o ieškokite sprendimo .

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...