infa.lt

Perkūnas iš giedro dangaus: Moldovoje ir Bulgarijoje nugalėjo „prorusiškos jėgos“

14 lapkričio
20:32 2016
paveikslėlis

Igor Dodon | AFP nuotrauka

Prezidento rinkimai Moldovoje, kaip ir buvo laukiama, neatnešė staigmenų – pergalę iškovojo kandidatas, atvirai užimantis prorusišką poziciją, – buvęs ekonomikos ministras Igor Dodon, praneša Le Monde. Sekant pirmaisiais rezultatais, gautais sekmadienį vakare, Moldovos socialistų partijos lyderis surinko 56,5% balsų prieš 43,5%, kuriuos gavo jo proeuropietiškai nusiteikusi varžovė Maia Sandu.

Nežiūrint į tai, kad savo politinės karjeros pradžioje Dodon pasisakydavo už Moldovos suartėjimą su Europos Sąjunga, šiandien jis rengiasi „greitai“ organizuoti konsultacinį referendumą šalies „geopolitinės orientacijos“ klausimu, kuris gali sukelti grėsmę susitarimui dėl asociacijos tarp Briuselio ir Kišiniovo, kuris buvo pasirašytas 2013-ųjų pabaigoje, praneša leidinys.

Be to, šis valdingas politikas, tuo pačiu esantis ir moldavų šachmatų Federacijos prezidentu, mato Vladimiro Putino asmenyje sektiną pavyzdį, nori „įvesti tvarką“ savo šalyje ir apginti „tradicines vertybes“, pažymi Le Monde.

Beje, nors naujasis prezidentas ir turi būtinus svertus, kad paleistų didėjančiu pagreičiu nuokalnėn euro-integracijos procesą, daugelis politologų abejoja, jog Maskva norėtų investuoti lėšas į Moldovą, turint omenyje, kad jai ir taip tenka finansuoti Padniestrę, svarstoma straipsnyje.

Kaip bebūtų, pati Dodono pergalė Moldovoje, lygiai kaip ir kito prorusiško kandidato pergalė Bulgarijoje, tapo perkūnu iš giedro Europos dangaus ir nauju įspėjimu Briuseliui. Prezidentų rinkimų rezultatai byloja apie tai, jog šių šalių tautos nusivylė Europos Sąjunga, nors Moldova daugelio metų eigoje buvo laikoma pavyzdinga rytine ES partnere.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 149

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...