infa.lt

Daugiau kaip pusė stuburinių gyvūnų išnyko per pastaruosius keturiasdešimt metų

28 spalio
01:02 2016
dramblių šeimyna

Tony Karumba / AFP

„Spaudimas, žmonių daromas ekosistemoms, toks, kad Pasaulio laukinės gamtos fondo (WWF) duomenimis, mums reikalinga kasmet 1,6 Žemės planetos analogų, kad aprūpintume visus savo poreikius“, – tvirtina Le Monde žurnalistė Audrey Garric.

„Visu ekosistemoms kyla išnykimo grėsmė, ir, atrodo, niekam ne pagal jėgas sustabdyti šią tendenciją. Tuomet, kai žmonijos spaudimas aplinkai nuolat didėja, daugiau kaip pusė stuburinių gyvūnų išnyko per pastaruosius keturiasdešimt metų. Šiuo nauju, nerimą keliančiu prisipažinimu pristatomas 11-as ataskaitos „Gyvoji planeta“ leidinys, plati Žemės ir jos bio-įvairovės būklės apžvalga, publikuota ketvirtadienį, spalio 27 dieną, Pasaulinio laukinės gamtos fondo (WWF) iniciatyva“, – rašoma straipsnyje.

Regresyvi tendencija akivaizdi. Stuburinių populiacija susitraukė 58 procentais, tarp 1970 ir 2012-ųjų netų (paskutiniais prieinamais duomenimis), lyginant su 52% praeitoje ataskaitoje. Detalesnė peržiūra rodo, jog labiausiai nukentėjo gėlavandeniai stuburiniai, kurių populiacija susitraukė 81% per ataskaitinį laikotarpį, lyginant su stuburiniais gyvenančiais žemėje (sumažėjo 38%), ir jūriniais stuburiniais (36%) .

Jeigu niekas nesikeis, šios populiacijos gali sumažėti dviem trečdaliais (67%) iki 2020 metų. „Šie skaičiai akivaizdžiai demonstruoja šeštąjį rūšių išmirimą: gyvybės išnykimą planetoje, dėl kurio mes dalinai kalti“, – pareiškia Pascal Canfin, generalinis WWF France direktorius.

„Tokios populiacijų nykimo priežastys žinomos: pirmiausia jos paaiškinamos gyvenamosios aplinkos praradimu ir sunaikinimu, kam poveikį daro žemės ūkis, miškų kirtimai, urbanizacija ir naudingųjų iškasenų gavyba. Toliau seka pernelyg didelė rūšių eksploatacija (medžioklė, žvejyba, brakonieriavimas), aplinkos užterštumas, invazinės rūšys ir ligos, ir, galų gale, mažiausia svarbus šiuo metu faktorius, – klimato pasikeitimas“, – rašoma straipsnyje.

„Antras rodiklis, kuriuo remiasi „gyvoji gamta“ ataskaita, tai ekologinis pėdsakas, kuris apibrėžia žmogaus poveikį daromą gamtai”, – rašo žurnalistė.

„Galutinėje pasekoje, žmonija 2012 metais išgyvenimui panaudojo 1,6 planetos analogą ir tokiu būdu sugriovė savo „gamtinio kapitalo“ pamatus. Didžioji šio perteklinio suvartojimo dalis (60%) tenka anglies dvideginio išsiskyrimui, pagrindinai atsirandančiam dėl iškastinio kuro (anglies, naftos ir gamtinių dujų) degimo“, – praneša Le Monde.

„Žemės bio-talpos slenksčio peržengimas galimas per tam tikrą laiko intervalą, – įspėja Pascal Canfin. – Tai lyg sąskaita banke: jeigu kasmet nusiimsite dalį savo santaupų jų nepapildydami, vieną kartą sąskaita ištuštės”.

„Žiūrint globaliai, didžiausią poveikį ekosistemoms turi tos šalys, kurios daugiausiai išskiria anglies dvideginio: Kinija, JAV, Indija, Rusija ir Japonija. Šioms penkioms šalims tenka pusė viso Pasaulio ekologinio pėdsako“, – teigiama straipsnyje.

„Kalba, žinoma, neina apie tai, kad gyventume taip pat, kaip ir prieš penkiasdešimt metų, o apie tai, kad sugalvotume naują modelį“, – tvirtina Pascal Canfin. Tam ataskaita ragina ginti gamtos kapitalą, perorientuoti finansinius srautus, o konkrečiai, suteikti gamtai didesnę svarbą, įsteigti teisingą resursų valdymą, o taip pat gaminti geriau ir vartoti racionaliau. Jeigu žmonės visame pasaulyje sumažins puse porcijos gyvulinių baltymų į dieną, tuo pačiu padidinę ankštinių ir grūdinių vartojimą, mes galėtume 25% sumažinti šiltnamio dujų, susijusių su maitinimusi, patekimą š atmosferą, – tvirtina Arnaud Gauffier, atsakingas už WWF France programą žemės ūkiui. – Tai prieinama visiems”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 119

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...