infa.lt

Seimo Pirmininkė L. Graužinienė perspėjo: „Gali kilti politinis chaosas“

22 rugsėjo
18:02 2016

Rugsėjo 22 dieną Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė surengtoje spaudos konferencijoje daug dėmesio skyrė krašto apsaugos ministro ir žemės ūkio ministrės galimos interpeliacijos klausimui, kuris, pasak Seimo vadovės, prieš rinkimus gali sukelti „tam tikrą politinį chaosą“, taip pat pasidalijo savo nuomone dėl Darbo kodekso pataisų, dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo, dėl vardų ir pavardžių rašymo nelietuviškais rašmenimis ir kitų aktualijų.

Loreta Graužinienė

Seimo kanceliarijos (aut. O. Posaškova) nuotr.

Seimo Pirmininkė L. Graužinienė informavo, kad kitą savaitę, rugsėjo 28 d., Seime vyks krašto apsaugos ministro Juozo Oleko ir žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės interpeliacijos procedūros. Ji priminė, kad pagal Seimo statutą, kai ministrai atsako į interpeliacijos klausimus, parlamentarai balsuoja, ar tie atsakymai tenkina. Nusprendus neigiamai, rengiamas slaptas balsavimas dėl pasitikėjimo ministrais. „Jeigu po slapto balsavimo atidarius balsadėžes rastume, kad pareikštas nepasitikėjimas ministrais, pasikeistų daugiau kaip pusė ministrų. Tuomet Ministras Pirmininkas ir Vyriausybė turėtų gauti iš naujo įgaliojimus“, – teigė Seimo Pirmininkė L. Graužinienė. Atsižvelgiant į tai, kad balsavimas vyktų prieš pat Seimo rinkimus spalio 5 dieną, pasak Seimo vadovės, „gali kilti tam tikras politinis chaosas“.

„Turime žvelgti labai atsakingai į viską. Seimo nariai turi priimti sprendimus pagal savo sąžinę ir vadovautis priesaika. Tačiau noriu priminti, kad gali kilti tam tikras politinis chaosas visiškai prieš rinkimus“, – sakė Seimo Pirmininkė L. Graužinienė.

Aptardama Seimo darbą, ji taip pat pažymėjo mananti, kad radus bendrą sutarimą jau kitą trečiadienį Seimas ypatingos skubos tvarka galėtų priimti labiau darbuotojus apsaugančias Darbo kodekso pataisas.

Pasak jos, reikėtų atsižvelgti į visus siūlymus, kad teisės aktai būtų aiškinami darbuotojų naudai, ypač atkreipiant dėmesį į dirbančiuosius, turinčius mažamečių vaikų ar neįgalumą. Seimo Pirmininkė L. Graužinienė taip pat pažymėjo, kad dar išlieka kai kurių diskusinių nuostatų, prie kurių planuojama grįžti po spalio 9 d., kaip, pavyzdžiui, papildomų atostogų už darbo stažą.

Paklausta apie Seimo narių skaičiaus mažinimą, Seimo Pirmininkė L. Graužinienė teigia pritarianti idėjai mažinti parlamentarų skaičių, tačiau, jos manymu, dėl to turėtų spręsti piliečiai per referendumą, o ne Seimas, priimdamas Konstitucijos pataisą. Pasak jos, svarbiausia, kad bet kuriuo atveju visiems rinkėjams būtų proporcingai atstovaujama visuose regionuose.

Be to, Seimo vadovės nuomone, referendumą reikėtų surengti ne tik tuo vieninteliu klausimu. Pasak jos, atėjo laikas paklausti piliečių valios dėl ministrų ir Seimo narių pareigų dubliavimosi, tiesioginių seniūnų rinkimų ir dvigubos pilietybės. Seimo Pirmininkė L. Graužinienė įsitikusi, kad toks referendumas sulauktų didelio visuomenės dėmesio.

Atsakydama į užklausą dėl vardų ir pavardžių rašymo, Seimo pirmininkė L. Graužinienė sakė abejojanti, kad šios kadencijos parlamentas priimtų įstatymą šiuo klausimu. Pasak jos, iki spalio 9 dienos ji nematanti galimybės įtraukti šį klausimą į šios kadencijos Seimo paskutinės sesijos darbų programą, juolab kad ir Seimo nariai šiuo klausimu pasidaliję perpus. Be to, ji priminė, kad Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas dar nėra apsvarstęs piliečių iniciatyvos šiuo klausimu.

Pastaraisiais metais Vilniaus teismai yra priėmę ne vieną sprendimą, kad Lietuvos piliečių asmens dokumentuose pavardės ir vardai turi būtų rašomi nelietuviškais rašmenimis, jeigu tam yra pagrindas. Seimo Pirmininkės L. Graužinienės teigimu, teismai sprendžia tik individualius klausimus. „Teismuose kiekvienas atvejis nagrinėjamas atskirai, kiekviena situacija nagrinėjama individualiai, formuojama teismų praktika. Bet šiandien yra tokie įstatymai, kokius turime, ir privalome jais vadovautis visi mūsų valstybėje“, – tvirtina Seimo Pirmininkė L. Graužinienė.

lrs.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 164

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...