infa.lt

Times: Gavusios „saulės smūgį“, JAV vos nepradėjo Trečiojo pasaulinio karo

13 rugpjūčio
09:51 2016

thetimes.co.uk

Saulės audra

Saulės „išsiveržimas” | Reuters nuotrauka

1967 metų, gegužės 23 dieną, priešraketinio puolimo perspėjimo sistemos vakarų šalyse nuo Aliaskos iki Jorkšyro, netikėtai išėjo iš rikiuotės, rašo Times. Nuogąstaudamos dėl branduolinio smūgio, JAV karinės oro pajėgos (KOP) skubiai užvedė ir pakėlė į orą taktinius bombonešius ir numetė 23 kilotonų atominę bombą ant Uralo karinės bazės. Toliau sekęs apsikeitimas branduoliniais smūgiais nutrynė nuo žemės paviršiaus Majamį, Leningradą, Astaną ir Birmingemą.

Toks įvykių eigos scenarijus tuomet buvo labai tikėtinas, tvirtina britų leidinys. Tačiau pačiu paskutiniu momentu, kai B-52 jau šildė variklius, Šiaurės Amerikos oro-kosminės gynybos (NORAD) Vadovybės meteorologai aptiko, kad įspėjimo sistemų gedimo priežastimi buvo ne tarybinės elektroninio karo priemonės, o smūgio bangos, kurių šaltinis buvo Saulė.

Dėl šio Saulės išsiveržimo pasaulis atsidūrė per plauką nuo žūties. Incidentas įvyko viso tik praėjus savaitei po amerikiečių karinės operacijos „Cedar Falls“ Vietname pradžios, ir keletą dienų prieš 6 dienų karą Artimuosiuose Rytuose. Pentagonas negalėjo nepriimti įvykusios atakos prieš ryšio priemonės, kitaip kaip agresijos akto, kaip atpildo už jo paties agresiją.

Kolorado universiteto kosmofizikė Delores Nipp daro prielaidą, jog tikėtinos katastrofos pavyko išvengti užgimstančios tuo metu heliometeorologijos dėka. Magnetinės Saulės audros trikdė ryšį planetoje savaitės bėgyje ir buvo tiek intensyvios, kad šiaurės pašvaistę galima buvo pamatyti net Naujosios Meksikos valstijoje.

Tą dieną Arnoldo Snaiderio dirbusio meteorologu NORAD’e vadovybė pasidomėjo, ar pastebi jis ką nors neįprasto. „Atsimenu kaip aš susijaudinęs atsakiau: „Taip, pusė Saulės sprogo!“ Ir po to jau ramiau pranešė detales“, – pasakoja atsargos kariškis.

Šis pranešimas buvo perduotas strateginei JAV karinių oro pajėgų vadovybei, Pentagonui, ir tikėtina, netgi prezidentui Džonsonui. Tragedijos pavyko išvengti.

Kaip primena leidinys, tai buvo jau ne pirmas kartas, kai pasaulis atsidūrė prie totalaus sunaikinimo ribos. 1962 metais, kai JAV prezidento rinkimų lenktynės buvo pačiame įkarštyje, TSRS generalinis sekretorius Nikita Chruščiovas priėmė Fidelio Kastro pasiūlymą dislokuoti branduolines raketas Kuboje, – viso tik 90 mylių nuo Floridos pakrantės. Įtampą pavyko iškrauti tik po to, kai Džonas Kenedis pažadėjo nebekartoti bandymų įsibrauti į laisvės Salą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 350

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

na panašu kad Jolanta Blažytė gavo užduotį iš Kremliaus- kelti savo melu sumaištį, gal pridengti...

Oi šelme Jolanta taip kaskart gundanciai save pateiki,kad beveik isimylejau,nors ir esi vatnyke ir rašai...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....