infa.lt

Deilas Karnegis – žvaigždė, kuri sužibo kalbėdama

01 rugpjūčio
12:39 2016
Dale Carnegie

Deilas Karnegis | nuotrauka: amousauthors.org

Scenos baimė milijonams žmonių yra kasdienybės košmaras darbe ir asmeniniame gyvenime. Bendravimo menas iki šiol pažįstamas ne visiems, o mokymuisi reikalingas autoritetas. Daugeliui įkvėpėju buvo Deilas Karnegis (angl. Dale Carnegie). Tai žmogus, kuris davė pradžią viešajam kalbėjimui ir savęs ugdymui. Ši legendinė asmenybė dar kartą parodė pasauliui, kad iš Nieko galima tapti Kažkuo.

Svarbu surasti save

Deilas Karnegis (g. 1888-1955) visada tikėjo, kad žmogus turi daryti tai, ką mėgsta. Jo įsitikinimu, tai buvo vienintelis kelias į sėkmę ir laimę. Laimė yra abstrakti tada, jei nežinai, kas tau ją teikia. Žinodamas turi idėjas versti veiksmais, taikyti jas praktiškai. Tik taip bus veiksminga. D. Karnegis visada norėjo tapti rašytojas, bet greitai suprato, kad neturi tam talento. Vis dėlto, šį tą gero savo veikale įžvelgė. Tai buvo jo įtaigumas, mokėjimas bendrauti su kitais. Taip jis tapo pardavėju, galvodamas, kad panaudos savo asmenines savybes. Ramybės nedavė tai, kad vidinis balsas nuolat kuždėjo, tai – ne jam.

Išbandė jis ir aktoriaus duoną, bet ir ten savęs nerado. Nemokėjo būti niekuo kitu kaip savimi. Būti savimi jam sekėsi geriausiai. Vis dar norėjo rašyti, bet negalėjo paneigti, kad geriau sekasi bendrauti. Skurdaus gyvenimo jis negalėjo pakęsti nuo vaikystės ir tai varė jį į neviltį. Turėdamas vienintelį gerą kostiumą jis spėdavo ir į paskaitas vaikščioti, ir ūkyje dirbti. Jis buvo stipri asmenybė ir motinos palaikomas nebijojo žengti pirmyn. Galiausiai atradęs savo talentą viešai kalbėti, jis rado būdą iš to uždirbti. Taip gimė Deilo Karnegio paskaitos-seminarai, kurie išgarsino jį ne tik Amerikoje, bet ir plačiajame pasaulyje.

Saviugdos pionierius

Atradus sritį, kurios dar niekas neišplėtojo, galima užuosti galimybę pasižymėti istorijoje. Deja, Karnegis net nenutuokė, kokios didelės reikšmės jo kūriniai sulauks. Jo švietėjiška veikla apie savęs tobulinimąsi visus žavėjo. Tą jis jautė ir matė. Dirbdamas jis neturėjo kuo remtis, nebuvo daugiau knygų apie tai, kaip tapti geresniu žmogumi. Tai D. Karnegį paskatino kaupti savo žinias. Jis bendravo su daugeliu turtingų žmonių ir iš kiekvieno jų išmoko visko, ko galėjo.

Jį nuoširdžiai džiugino ta mintis, kad tai, ko išmoko jis, gali išmokti visi. Talentas dalintis savo įžvalgomis, pateikiant visiems aiškius pavyzdžius atnešė jam populiarumą. Deilas Karnegis yra žmogus, kuris savo asmenybe keitė kitų žmonių gyvenimus. Jis meistriškai mokėjo perteikti mintis auditorijai. Taip savo garsiąsias viešojo kalbėjimo paskaitas jis pakeitė į dėstymą apie žmonių santykius ir savo nepilnavertiškumo kompleksą išvijo galutinai. Laikui bėgant patirties susikaupė tiek, kad beliko savo mintis suguldyti popieriuje. Taip pasaulį išvydo ne viena knyga…

Bestselerių autorius

Savo gyvenimo tikslą – tapti rašytoju – Deilas Karnegis pasiekė. Jis tapo perkamiausių knygų autoriumi. Didžiausio dėmesio sulaukė knyga „Kaip įsigyti draugų ir daryti įtaką žmonėms“ (angl. How to Win Friends and Influence People). Bestseleris, išleistas 1936 m., buvo parduotas daugiau nei 15 milijonų egzempliorių tiražu. Leidybos istorijoje tai buvo perkamiausia kada nors parašyta knyga. Tai ne vienintelis kūrinys, kuris sulaukė šlovės. Ne ką mažiau paklausi knyga buvo „Kaip atsikratyti nerimo ir pradėti gyventi“ (angl. How to Stop Worrying and Start Living).

Paradoksalu tai, kad kritikai šios knygos visiškai neliaupsino, kai ji buvo leidžiama pirmaisiais kartais. Iš jų lūpų sklido tokie patarimai kaip mesti D. Karnegio knygas į šiukšlių kibirą. Jų pasipiktinimą iš esmės lėmė Karnegio pozicija, kuri skatino pozityvumą, o ne kritiką, kas yra kritiko darbas. Kaip teigia Karnegis, kiekvienas nori jaustis svarbus. Deilo Karnegio knygos netiesiogiai, bet vis dėlto sumenkino pačią kritiko profesiją. Dabar žmonės jau pripažįsta, kad kritikos niekas girdėti nenori. Nebent tie, kuriuos kritika motyvuoja dar labiau stengtis ir eiti pirmyn.

Suklupus svarbu atsistoti

Deilas Karnegis ne iš tų žmonių, kurie vieną šneka, o kitą daro. Savo knygose rašoma išmintimi jis naudojosi kasdien. Mielai sveikinosi su visais, net vardus atsimindamas, nuoširdžiai buvo malonus ir švytėjo entuziazmu, kol vieną kartą jo gyvenimą pakeitė kitas žmogus. Kaip savo didžiausią gyvenimo klaidą jis įvardijo savo pirmąją santuoką, kuri truko ilgus dešimt metų ir baigėsi skyrybomis. Tais 1931 m. skyrybos tikrai nebuvo toks paprastas reiškinys kaip dabar… Vis dėlto, D. Karnegis ir po katastrofiškai nelaimingų vedybų nenutraukė savo veiklos. Maža to, jis ir vėl vedė bei antrą kartą tapo tėvu.

Tai yra pats geriausias pavyzdys, kad asmeninio gyvenimo sunkumai nepalaužia žmogaus valios, o jį užgrūdina. Kitas sunkus gyvenimo etapas buvo jau pasiekus gyvenimo saulėlydį, kai Deilas Karnegis susirgo Alshaimerio liga. Puikioji atmintis, kuria rašytojas taip didžiavosi ėmė palaipsniui gesti ir būklė vis prastėjo. Šio etapo įveikti jau nebepavyko ir 1955 metais (66 metų amžiaus) D. Karnegis iškeliavo amžino poilsio. Suteikęs tiek daug žmonių džiaugsmo, pasitikėjimo savimi ir vilties jis neliko nepastebėtas. Savo misiją jis įvykdė su kaupu. Neabejotinai jo gyvenimo istorija padarė nesuskaičiuojamą įtaką žmonijos raidoje.

Palikęs pėdsaką

Autorius D. Karnegis kaip žmogus ir kaip rašytojas vertinamas dėl poveikio kitų žmonių gyvenimams. Po jo mirties jau praėjo 63 metai, o jo knygos vis dar knygynų ir bibliotekų lentynose, jos parduodamos internete. Nėra kito tokio kaip jis, kuris būtų taip gerai supratęs kitus žmones ir jų troškimus. Kito žmogaus pažinimas iš pačių gelmių, esminių momentų bendravime išmanymas sukrovė jam milijoninį pelną. Šio žmogaus gyvenimo istorija yra tikras įkvėpimas daugeliui skurdžiai gyvenančių žmonių. Net ir dabartiniai verslo magnatai perka D. Karnegio knygas ir bando jas pritaikyti sau. Taip jie siekia efektyviau išnaudoti galimybes ir pasiekti didesnių aukštumų versle. Jie trokšta pripažinimo, apie kurį tiek daug rašė Karnegis.

Praėjo šitiek metų, o žmonės nei kiek nepasikeitė. Tie patys bendravimo principai tinka ir moderniam žmogui. Tai ir yra tas palikimas, kurį Deilas Karnegis perdavė kartoms, ateinančioms po jo. Kol kas dar yra gyvų žmonių, kurie gali papasakoti apie jį iš pirmų lūpų, nes asmeniškai pažinojo. Nepaisant to, net ir praėjus dar 127 metams jo knygos populiarumo nepraras, nes tiesa nesensta. Dviratis gali būti tobulinamas, bet antrą kartą jo neišrasi. Taip ir D. Karnegis, palikęs pėdsakus saviugdos moksluose, pastatė tvirtą pamatą tiems, kas nori susirasti draugų, kas nori išlįsti iš šešėlio ir tapti matomu. Jis leido žmogui suprasti, kad iš tikrųjų galima būti savo laimės kalviu. Tai nėra liaudies patarlė, kurios prasmės žmonės nesuprastų iki galo. Tai yra faktas, kad dėl pakeisto požiūrio į aplinką ir aplinkinius gali pasikeisti viskas!

Įdomu

  • Ar žinojai, kad knygoje „Kaip atsikratyti nerimo ir pradėti gyventi“ (angl. How to Stop Worrying and Start Living) išdėstytais principais Barack‘as Obama parėmė savo rinkiminę kampaniją?
  • Karnegis pasikeitė savo pavardės galūnę dėl didelių ambicijų iš Carnegey į Carnegie.
  • Bestseleriu tapusiai knygai „Kaip atsikratyti nerimo ir pradėti gyventi“ (angl. How to Stop Worrying and Start Living) buvo sukurta parodijinė knyga (angl. How to Lose Friends and alienate people).
  • Knyga „Kaip užmegzti vertingus santykius, pelnyti pasitikėjimą ir daryti įtaką žmonėms“ buvo išversta į 36 kalbas.

šaltinis: feather1235.wordpress.com

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 3 014

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Lietuvos pilietė    -  2019-10-21, 12:06

    Nesuprantu, kaip gali būti 127 metai po D. Karnegio mirties, jeigu jis mirė 1955 metais, o dabar jau turime 2019-uosius? Kaip beskaičiuoju, man vis gaunasi … 64 metai.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Diana    -  2020-09-09, 00:49

    Man tai patinka pats faktas kad zmogus tiek knygu prirase…kaip buti laimingu, susirasti draugu, nesinervinti…. o pats mire gilioje depresijoje ir vienatveje!!!! 🙂

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....