infa.lt

Liepos 23-ąją – Lietuvos karybos diena Žemaitijos sostinėje Telšiuose, ir Durbės mūšio paminklo atidengimas

21 liepos
18:45 2016

Durbės mūšio minėjimas

Liepos 23 d. vyksiantis „Lietuvos karybos dienos Žemaitijos sostinėje pristatymas ir Durbės mūšio paminklo atidengimas“ – bene ryškiausias ir masiškiausias istorinis Telšių – Lietuvos kultūros sostinės 2016 renginys, kai Septynių kalvų miestui prisistatys Lietuvos kariuomenė.

Vienas svarbiausių šventės akcentų – Durbės mūšio paminklo atidengimas greta Telšių miesto amfiteatro. Paminklas skirtas svarbiausiam Žemaitijos, XIII–XIV a. Lietuvos istorijos įvykiui – 1260 m. liepos 13 d. įvykusiam Durbės mūšiui – atminti.

Sunku pervertinti žemaičių iškovotos pergalės Durbės mūšyje reikšmę. Tai viena garbingiausių mūsų ginklo pergalių Lietuvos istorijoje, todėl mes labai džiaugiamės ir didžiuojamės, kad telšiečiai gerbia, puoselėja istorinę atmintį ir būtent čia, gražioje vietoje miesto centre pastatytas puikus paminklas šiam istoriniam įvykiui įamžinti,“ – sako krašto apsaugos viceministras Antanas Valys. Pasak viceministro, dabar šio krašto karybos tradicijas tęsia naujai įkurta Lietuvos kariuomenės motorizuotoji pėstininkų brigada „Žemaitija“.

„Durbės mūšio“ paminklo dalį – goreljefą – sukūrė skulptorius iš Gargždų Algirdas Bosas. Prie kitos labai svarbios paminklo metalinės dalies dirbo kalvis iš Mažeikių Virginijus Mikuckis. Metalinį 1260 m. Europos žemėlapį ant pjedestalo sukūrė telšiškis dailininkas prof. Romualdas Inčirauskas.

Švenčiant karybos dieną Telšiuose pirmą kartą miesto istorijoje šventės svečių laukia unikalus reginys, kai Žemaitijos sostinės Turgaus aikštėje ir Respublikos gatvėje bus pristatoma Lietuvos kariuomenės ginkluotės ir technikos ekspozicija (nuo 10.30 val.). Šventės svečiai turės galimybę susipažinti su Sausumos pajėgų „Žemaitijos“ brigados karinių vienetų, Karinių oro pajėgų Oros gynybos bataliono, Karo policijos karių naudojama ginkluote ir technika. Kariai savanoriai surengs įvairių karinių žaidimų.

Gyventojai ir miesto svečiai patys galės išmėginti ir paliesti ginklus, išbandyti savo ištvermę. Nepamirštamas akimirkas žada Lietuvos Garbės sargybos kuopa parodomąja programa. Šventės vinis – parodomoji Lietuvos kariuomenės operacija, kurią surengs Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6 osios rinktinės kariai. Su švente susirinkusius miesto gyventojus ir svečius skrydžiu pasveikins Lietuvos karinės oro pajėgos.

Masčio ežero saloje, prie fontano, pasirodys Lietuvos oro, jūrų ir sausumos skautai ir vyks viduramžių istorijos rekonstrukcijos klubų senovės baltų kovų brolijų pasirodymas. Bus pristatyta XIII a. kryžiuočių apranga ir ginkluotė bei jos panaudojimas. Veiks palapinės su interaktyviomis Baltų ir kryžiuočių šarvų ir ginklų ekspozicijomis. Žiūrovai galės matuotis šarvus, fotografuotis, bendrauti.

Miesto širdyje, prie laikrodžio, vyks susitikimas su partizanais – rekonstruktoriais, istorinių dokumentų ir nuotraukų ekspozicijų pristatymas, bus aplankytas partizanų bunkeris. Nuo 10.45 val. iškilmingai pagrindine Telšių (Respublikos) gatve pražygiuos eisena su Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų orkestru. Po jos – Nepriklausomybės aikštėje bus pagerbti žuvusieji už Lietuvos laisvę, pristatytos delegacijos iš užsienio ir daug kitų šventės renginių.

Renginio, kuriame prisistatys Lietuvos kariuomenė, programa:

– 10.30 – 17.00 Lietuvos kariuomenės ginkluotės ir technikos ekspozicija, Krašto apsaugos savanorių pajėgų stovykla „Pabūk kariu“, kariniai/sportiniai žaidimai ir atrakcionai, Garbės sargybos kuopos parodomoji programa. Turgaus aikštėje ir Respublikos gatvėje.

– 10.45 – 11.00 Eisena su Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų orkestru iš Turgaus aikštės į Nepriklausomybės aikštę.

– 11.00 – 11.30 Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimo pagerbimas Nepriklausomybės aikštėje.

– 12.00 – 13.00 Šv. Mišios Šv. Antano Paduviečio katedroje už taiką visame pasaulyje.

– 13.00 – 13.20 Memorialinės plokštės, skirtos Žemaičių Krikšto 600 metų jubiliejui, Šv. Antano Paduviečio Garbės vartuose atidengimas.

– 14.00 – 14.30 Paminklo, skirto Durbės mūšiui, atidengimo ceremonija prie Telšių miesto amfiteatro. Dalyvauja GSK.

– 16.30 -17.00 Parodomoji oepracija.

– 19.00 – 20.00 val. LK Karinių jūrų pajėgų orkestro koncertas Telšių miesto amfiteatre.

Kontaktiniai asmenys:

Lietuvos kariuomenė: Laimis Bratikas, laimis.bratikas@mil.lt , +370 620 67 504.

Telšių miesto: Laurynas Normantas , Laurynas.normantas@telsiai.lt, +370 670 09 510.

Apie Durbės mūšį

1260 m. liepos 13 d. įvykęs Durbės mūšis yra vienas pačių didžiausių visame baltų, Lietuvos gynybiniame kare prieš Kryžiuočių ordino agresiją, pats didžiausias 13 a. kovose. Tai pasaulinės reikšmės mūšis , kuriame vienu metu buvo sutriuškintos dvi jungtinės teutonų karinės organizacijos – Livonijos ir Prūsijos kryžiuočiai ir jų talkininkai – Vakarų riteriai, Romos Kurijos tarptautiniu mastu sušaukti kovai prieš „totorius“, bet nukreipti savo ir Ordino tikslams vykdyti. Po pralaimėjimo Ordinas apleido Georgenburgo ir Dobės pilis. Plačiai sukilo jau pavergti baltai. Agresorių likimas prie Dauguvos, Nemuno ir Vyslos iš pagrindų susvyravo. Šis mūšis – tai tarsi svarbiausioji vėliava tolimesniame ilgame kare su Kryžiuočių ordinu iki pat Žalgirio pergalės 1410 metais.

Ugniaus Naudžio nuotrauka

kam.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 151

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....