infa.lt

LVAT: Andriukaičio įsakymas, draudžiantis priimti neskiepytus vaikus į darželius – neteisėtas

05 liepos
17:19 2016

Lietuvos vyriausias administracinis teismas

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) išplėstinė teisėjų kolegija pripažino, jog Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2016 m. sausio 26 d. įsakymas prieštarauja konstitucinio teisinės valstybės principo teisės aktų hierarchijos principui.

LVAT išplėstinė teisėjų kolegija akcentavo, jog teisės į fizinę asmens neliečiamybę, kaip asmens teisės į privatų gyvenimą dalies, apimtis negali būti ribojama poįstatyminiu teisiniu reguliavimu.

Siekiant teisėto bei demokratinėje visuomenėje reikalingo tikslo, ji gali būti apribota tik įstatymuose nustatytais pagrindais ir tvarka. Nagrinėjamu atveju nebuvo nustatyta, jog įstatymu būtų įtvirtintas teisinis reguliavimas, numatantis privalomąjį vaikų skiepijimą, kaip asmens teisės į fizinį kūno neliečiamumą ribojimą, kurį būtų galima realizuoti ar detalizuoti poįstatyminiais aktais. vaiku skiepijimas, neleidžiama lankyti darželio

Šioje byloje teismas taip pat priminė, jog poįstatyminių teisės aktu negalima pakeisti įstatymo ir sukurti naujų bendro pobūdžio teisės normų, naujų asmens teisių ribojimų.

Minėtoje byloje LVAT išplėstinė teisėjų kolegija taip pat pripažino, jog Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. V-951 „Dėl Statistinės apskaitos formos Nr. 027-1/A „Vaiko sveikatos pažymėjimas“ patvirtinimo“ patvirtintų Statistinės apskaitos formos Nr. 027-1/A „Vaiko sveikatos pažymėjimas“ pildymo taisyklių (toliau – Vaiko sveikatos pažymėjimo pildymo taisyklės) 9 punktas, ta apimtimi, kuria numato pareigą pildant ikimokyklines ir (ar) priešmokyklines įstaigas lankančių vaikų pažymėjimus, laukelyje „Diagnozė“ įrašyti, ar vaikas yra paskiepytas visais skiepais, kurie yra reikalingi, norint lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigas (tymai, raudonukė, poliomielitas), prieštarauja konstitucinio teisinės valstybės principo apimamam teisės aktų hierarchijos principui.

Toks sprendimas buvo siejamas su šiuo metu galiojančio Higienos normos 75:2016 79 punkto dalies prieštaravimu konstituciniam teisinės valstybės principui. skiepai, vakcina, lvat sprendimas, dėl skiepų,

Todėl Vytenio Andriukaičio įsakymas, kuriuo apribojama neskiepytų vaikų teisė lankyti vaikų darželį, kaip prieštaraujantis teisės principams aktas, yra neteisėtas, ir kaip toks, nustoja galioti nuo sprendimo priėmimo dienos, t.y., šiandienos. Teismas taip pat pripažino neteisėtu reikalavimą vaiko sveikatos pažymėjime nurodyti kokiais skiepais vaikas yra skiepytas. (infa.lt)

šaltinis: Lvat.lt

Gerbiami skaitytojai, jeigu pageidaujate, – jūs galite paremti infa.lt tinklapį SMS žinute. Jūsų parama mums labai padėtų dirbti toliau..

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 480

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. eta    -  2016-07-05, 18:29

    Valiooo, galėsiu vaikus leist į darželį ir eit dirbt :))))

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Saulys    -  2016-07-06, 13:30

    Neleidimu vaiku I darzeli ir mokykla siekiamas vienas ir tas pats tikslas – laikyti tauta tamsoj ir jokiu budu neduoti progos issilavinimui. Kuo tamsesne liaudis tuo lengviau valdyti.
    Antra – seimo nario profesija Lietuvoje yra ko gero „iki gyvios galvos”, su privalumu – turi pereiti per visus Ministru postus. Stebiuosi kaip zmonems tas neatsibodo. Ir norima permainu, kad kas pageretu? per visus nepriklausomybes metus Lietuvos situacija ritosi zemyn (ir toliau ritasi sekmingai). Naturalus klausimas – Tai gal kas su valdymu negerai?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Rasa    -  2016-07-07, 15:05

    cia kur Arturas Bartasius kreipesi ?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....