infa.lt

WP: Amerikiečiai domisi Kinija ir Rusija, tačiau nesidomi draugais iš Baltijos šalių

30 birželio
01:01 2016

washingtonpost.com

Google Trends žemėlapis

Žemėlapis, parodantis kaip dažnai amerikiečiai „Google” paieškoje domisi kiekviena pasaulio šalimi (Google Trends).

(Paspaudę nuorodą galite pamatyti interaktyvią žemėlapio versiją, kur pasirinkę šalį matysite paieškos duomenis)

Pakankamai dažnai galima išgirsti apie tai, jog vakarų, pirmoje eilėje amerikietiškosios MIP, yra angažuotos, užsiciklinusios savyje ir per mažai dėmesio skiria globalioms problemoms. Ir kai kurie daro prielaidą, jog tai susiję ne su tuo, kad amerikiečių žurnalistai ignoruoja publikos interesus, o su tuo, jog pačiai publikai, paprastiems amerikiečiams, ne per daugiausiai įdomūs klausimai, kurie jų neliečia, tašo Washington Post.

Kaip kalbėjo Facebook įkūrėjas Markas Cukerbergas apie daugelį savo tautiečių, „voverė gaištanti jūsų kieme, gali jus dominti kur kas labiau, nei žmonės mirštantys Afrikoje“.

Leidinys pabandė išsiaiškinti, kas gi tai: sisteminis, išankstinis amerikiečių MIP nusistatymas ar vis dėlto realus JAV gyventojų abejingumas visam likusiam pasauliui. Tam Washington Post kreipėsi Google Trend žemėlapį, kuris atvaizduoja interneto naudotojų užklausas per tam tikrą laiko tarpą.

Žemėlapyje atvaizduotos visos pasaulio šalys: mėlynai nuspalvintos tos, kurų amerikiečiai dažniausiai ieškojo paieškos sistemose nuo 2016 metų birželio, o geltona – mažiausiai populiarios tarp jų.

Kaip rodo iliustracijos, amerikiečiai mažiausia ieško informacijos apie Afriką ir Centrinę Aziją. Pakankamai dažnai juos domina Lotynų Amerika, išskyrus Surinamą, ir Pietų Azija, išskyrus Naujosios Gvinėjos Butaną ir Papua.

Taip pat JAV gyventojai nori daugiau žinoti apie Vakarų ir Centrinę Europą, truputį mažiau apie Pietų, o Rytų Europa ir Baltijos šalys tame tarpe, jų praktiškai nedomina. Nežiūrint į „vis didesnį naujienų reportažų skaičių apie Rusijos grėsmę regionui“, pabrėžia leidinys.

Pirmoje vietoje yra Meksika, kuri užima „centrinę vietą“, kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trampo, užsienio politikos programoje. Po to seka Indija ir Kanada. Kinija ir Rusija, atitinkamai, atsidūrė šeštoje ir dešimtoje vietose.

Iš kitos pusės Washington Post siūlo žemėlapį, vaizduojantį kiekvienos šalies atsiradimo dažnį amerikiečių naujienose per pastaruosius 6 metus.

Sunku pasakyti, kas gi daro didesnę įtaką vienas kitam: auditorijos interesas ar tai, kad MIP pasirinktinai teikia informaciją ir taip auklėja auditoriją. Bet akivaizdu, jog abu žemėlapiai labai panašūs, ir ta pati Afrika ne pernelyg domina nei pačius amerikiečius, nei tuos, kurie teikia jiems naujienas.

Gerbiami skaitytojai, jeigu jums patiko tai, kas pateikiama infa.lt – jūs galite paremti tinklapį SMS žinute.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 169

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...