infa.lt

Brexit – Handelsblatt apklausa: kam didžiausia nauda iš ES? Vokietijai!

01 birželio
16:53 2016

handelsblatt.com

Brexit

Aktyvistas, Britanijos pasitraukimo iš ES šalininkas, dalija reklaminius lapelius | © AP Photo, Frank Augstein

Londonas – Biržos dalyviai treniruojasi šaltakraujiškumo srityje. Pastaruoju metu smulkių ir vidutinių kompanijų akcijų kursai demonstravo nuolatinį augimą, o kai kurie jau pasiekė geresnių augimo rodiklių, nei didžiausi šalies koncernai. Analitikų nuomone, tai liudija apie akcininkų pasitikėjimo augimą tuo, jog Britanija vis tik atmes pasitraukimo iš ES sudėties idėją, taip vadinamą Brexit.

Šiuo klausimu britai balsuos birželio 23 dieną. Tačiau investuotojų optimizmą palaiko toli gražu ne visi. Sekant paskelbtais antradienį apklausos duomenimis, kurią vykdė visuomenės nuomonės tyrimo institutas YouGov, Britanijos pasitraukimo iš ES šalininkų ir Brexit priešininkų skaičius vienodas – po 40%. Apie 14% britų nėra apsisprendę, o 6% nesiruošia balsuoti visai.

Laiko iki referendumo liko nedaug – viso trys savaitės, – ir į diskusiją įsitraukia vis daugiau ekspertų, o taip pat stambių ekonomikos atstovų. Antradienį stambiausių europietiškų kompanijų vadovai, tame tarpe ir Vodafone vadovas Vittorio Colao, ir Shell vadovas Ben van Beurden, atviru laišku kreipėsi įspėdami apie Brexit pasekmes. Tokiu būdu jie prisijungė prie JAV prezidento Barako Obamos, ir tokių organizacijų, kaip TVF ir Anglijos bankas, perspėjimų.

Jie prognozavo stambias Britanijai negatyvias pasekmes, kaip beje ir kitoms Europos šalims. Tokius nuogąstavimus išreiškia ir asmenys apklausti YouGov: jie mano, kad Britanijos pasitraukimas iš valstybių bendrijos iššauks domino efektą. Dauguma Britanijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Švedijos žmonių laiko „tikėtinu“, jog ir kitos šalys panorės pasitraukti iš ES, jei įvyks Brexit.

Tam gali pastūmėti ir toks dalykas, jog šiuo metu Europos Sąjunga nekelia pozityvių emocijų: tik kas penktas britas atsakė „Taip“ į klausimą, ar jis matė-girdėjo pastaruoju metu ką nors gero apie Europos Sąjungą. Kitose valstybėse, tame tarpe ir Vokietijoje – tokių žmonių buvo dar mažiau. Briuselį – o taip pat ir Vokietiją – daugelis britų dabar laiko, greičiau jau, atpirkimo ožiu.

„Sustabdykite vokiečių puolimą!“ – tokį užrašą galima buvo perskaityti plakatuose, kabėjusiuose išilgai britų auto-bano (magistralės), vedančio į Birmingemą. Ir ten pat – kvietimas balsuoti už pasitraukimą iš ES. Tiesa, kampanija „Balsuok už pasitraukimą“ (Vote Leave) pabrėžė, jog ji neturi nieko bendro su reklaminiu baneriu.

Tačiau akcija leidžia pamatyti egzistuojančias šalyje  nuotaikas. Į klausimą, kokiai šaliai labiausiai naudinga Europos Sąjunga, britai duoda aiškų atsakymą: Vokietijai.

30% britų nuomone, jų pačių šalis ES vertinama prastai. Įspūdis kurį Kameronui derėtų pakeisti – tačiau jam liko vos keletas savaičių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 151

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...