infa.lt

Markas Cukerbergas pažadėjo ištirti Facebook’ui mestus kaltinimus cenzūra

14 gegužės
11:56 2016
Facebook 1

konservatyvių požiūrių politikai įtaria, jog Facebook neleidžia plisti jų pažiūroms.

Socialinio tinklo Facebook įkūrėjas Markas Cukerbergas pareiškė, jog kompanija pradėjo tyrimą dėl jos adresu mestų kaltinimų šališkumu rūšiuojant naujienas naudotojų juostoje, praneša BBC.

Truputį anksčiau konservatyvios ir dešiniosios JAV politinės jėgos pasiskundė dėl cenzūros, esą nukreiptos prieš jas. Šie kaltinimai jau savaitę laiko yra aptariami spaudoje, o taip pat JAV senate.

Savaitės pradžioje portalas Gizmodo pranešė, jog Trending Topics padalinys, atsakingas už tendencijas Facebook, nuolat slėpė naujienas, kuriose būdavo pristatomos konservatyviosios pažiūros.

Facebook yra Trending Topics padalinys, sekantis populiarias diskusijas socialiniame tinkle, ir parodantis naudotojams naujienų juostoje labiausiai aptariamų naujienų topą.

Gizmodo duomenimis, naujienų istorijos apie konservatyvių JAV aktyvistų susirinkimus, o taip pat apie žinomų JAV Respublikonų partijos narių Mitt Romney ir Rand Paul veiklą nebuvo rodomos Facebook populiarių tendencijų skyriuje, nors buvo labai populiarios tarp interneto naudotojų.

Markas Cukerbergas pareiškė, jog jo kompanija neaptiko jokių, tokios praktikos egzistavimo įrodymų. „Facebook’as suteikia balso teisę kiekvienam“, – teigiama socialinio tinklo kūrėjo pareiškime.

„Šia savaitę pasirodė ataskaita, iš kurios seka, jog Trending Topics padalinio darbuotojai blokavo naujienas, išreiškiančias konservatyvų požiūrį. Mes į tai atsižvelgiame labai rimtai, ir vykdome pilnaverti tyrimą tam, kad būtume pilnai įsitikinę, jog mūsų komanda buvo ištikima mūsų principams“, – papildė jis.

Taip pat Cukerbergas pranešė, jog pakvietė į susitikimą pagrindinius konservatyviosios srovės atstovus amerikiečių politikoje, siekdamas aptarti susiklosčiusią situaciją.

Šiuo metu stambiausio pasaulyje socialinio tinklo auditorija siekia 1,6 mlrd naudotojų.

Markas Cukerbergas

Cukerbergas neigia kaltinimus cenzūra, tačiau sako, jog kompanija atidžiai ištirs šį klausimą.

Naujienų filtravimas

Anksčiau Markas Cukerbergas yra viešai pareiškęs apie tai, jog nepalaiko pretendento, iškeliant jo kandidatūrą į JAV prezidentus nuo Respublikonų partijos, Donaldo Trampo politinių idėjų.

Tuo pačiu Facebook’e tvirtinama, jog jo įkūrėjo politinės pažiūros niekaip neįtakoja naujienų filtravimo.

Pasak Gizmodo tyrimo, konservatorių-respublikonų balsas pasirodydavo girdimas tinkle tik tada, jeigu temas, iškeltas publikacijose specializuotose naujienų tinklapiuose – tokiuose kaip Breitbart, Washington Examiner, Newsmax – išplatindavo stambiausios pasaulinės MIP.

Taip pat, buvę darbuotojai tvirtina, jog netgi naujienų juostos formavimo algoritmas, kurio įdiegimą Facebook vadovybė pristatė kaip didelį pasiekimą, nėra neutralus, kadangi redaktoriai nuolat įsikiša į jo darbą.

Prie viso to, Gizmodo neturi jokių patvirtinimų tam, jog tokius tendencijų poskyrio darbuotojų veiksmus, jei jie iš tiesų buvo vykdomi, sankcionavo kompanijos vadovybė.

Like, patinka

Tam, kad žinia patektų į Facebook naujienų juostą vien „Like“ nepakanka

Gizmodo tvirtina, jog Trending Topics redaktoriai ir darbuotojai įsikišdavo į algoritmo darbą, kadangi jiems, esą buvo nurodoma įtraukti į sąrašą populiariausią naujienų medžiagą iš BBC ir CNN, apeinant smulkesnių MIP pranešimus.

Esą, naujienų istorijos įtraukimo į nacionalinės reikšmės naujienų sąrašą, kriterijus slypi tame, kad naujiena turi lyderiauti mažiausiai penkiuose iš 10 naujienų tinklapiuose: BBC, CNN, Fox News, Guardian, NBC, New York Times, USA Today, Wal Street Journal, Washington Post, Yahoo News ar Yahoo.

Facebook’e šie tvirtinimai yra neigiami ir pareiškiama, jog naujienų istorijos yra blokuojamos tik dėl dviejų priežasčių: jeigu naujiena pranešdavo apie tai, kas iš tiesų neįvyko arba, jei ši istorija buvo kitų naujienų pranešimų dublikatu.

naujienų filtravimas

Kaip veikia Facebook naujienų filtravimo algoritmas yra žinoma tik pačiai kompanijai

Facebook viceprezidentas Tomas Stocky vadovaujantis paieškos poskyriui, atmetė kaltinimus šališkumu. Pasak jo, kompanija prisilaiko griežtų taisyklių dirbant su tendencijomis tinkle.

„Facebook neleidžia ir nepataria savo analitikams vykdyti sisteminės šaltinių diskriminacijos pagal bet kokį ideologinį požymį, ir mūsų mechanizmai daro tai techniškai neįmanomu dalyku“, – sakoma viceprezidento pareiškime.

Jis pridėjo, jog rankinis tendencijų valdymas vykdomas tam, kad naudotojas nematytų pranešimų su tokiais populiariais raktažodžiais, kaip, pavyzdžiui, „pietūs“, kurie neišvengiamai surenka daugybę paspaudimų.

Tuo pačiu paaiškinama, kodėl kartais naudotojai mato savo naujienų juostoje ne tuos įrašus, kurie surinko daugiausiai paspaudimų, o tuos, kuriuos perspausdino iškart keletas stambių MIP.

„Mūsų redaktorių veiksmai yra tiksliai modeliuojami, o taisyklių pažeidimas gali tapti atleidimo priežastimi“, – pridėjo Stocky.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 138

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...