infa.lt

Mes ir jie. Lietuvė Rusijoje: noriu būti ten, kur kuriamas pasaulis

22 balandžio
09:55 2016

Marina Bezpamiatnova

Audrys Antanaitis: Marina Bezpamiatnova, – Maskvos lietuvių jaunimo atstovė, kuri ką tik tapo visos Rusijos lietuvių jaunimo bendruomenės pirmininke.

Marina: Kadangi Rusija yra labai didelė ir lietuvių joje mes turime beveik visur – jie yra labai smagūs, labai gražūs ir labai ryškūs, bet toli gražu ne visi moka bendrauti su valdžios atstovais ir žurnalistais, vien tik dėl to, kad ne visi gerai žino lietuvių kalbą, o aš, kadangi tikrai gerai, manau, kalbu lietuviškai – taip jau netyčia įvyko, kad dabar kalbėsiu už visus.

Klausimas: ne tik gerai kalbi (lietuviškai), bet ir gražiai atrodai, – ar tame suvažiavime buvai taip pat šiais gražiais rūbais apsirengusi?

Marina: dėkui už komplimentą, – taip, su lietuvių tautiniais rūbais aš vaikštau kasdien. Jie man yra labai patogūs, labai šilti, o Rusijoje šalta, meškos vaikšto, ir man atrodo, jog lietuviški tautiniai drabužiai yra labai universalus dalykas, todėl kas dieną jais rengiuosi.

Klausimas: Kaip atsiradai Maskvoje, ką ten veiki, kaip išsaugojai tokią gražią lietuvišką šnektą?

Marina: į Maskvą atvažiavau mokytis, iš tikrųjų norėjau suprasti – kodėl gi mes taip dažnai nerandame bendros kalbos – turiu omenyje Lietuvą ir Rusiją. Turėjau savyje tokią užgimusią misiją, – sukurti tokį minkštos jėgos tiltą, tarp mūsų dviejų šalių, kad aš, kaip atstovė tos ir kitos kultūros galėčiau vystyti ir kurti mūsų gerus santykius.

Kadangi man tikrai pabodo, jog lietuvius vadina nedraugiškais, man tikrai atsibodo, kaip visi mano, jog Lietuvoje su rusais labai blogai vyksta viskas, visas tokio pobūdžio bendravimas, todėl nusprendžiau suprasti kas gi dabar vyksta Rusijoje, – taip ir atvažiavau čia. Mano atrodo, jog mano atvažiavimas čia labai daug ką pakeitė ne tik manyje bet ir mano šeimoje, ir mano draugų rate Lietuvoje. Mes dabar visi iš tikrųjų suprantame, kad nėra jokio pykčio, jokių nesusipratimų – yra tik nežinojimas (situacijos).

Klausimas: Bet, kai sakei esanti ir tos ir kitos kultūros atstovė, tai, ką turi omenyje? – Mama, tėvelis?

Marina: mano ir mama ir tėvelis yra rusakalbiai gimę Lietuvoje, todėl aš esu ir tas, ir tas žmogus viename, ir tikrai negaliu savęs priskirt prie vienos tautybės – aš esu ir lietuvė, ir rusė, ir tobulai kalbu, man atrodo, ir …

Klausimas: bet iš tikrųjų, aš nejaučiu jokio akcento – kokiame mieste augai?

Marina: augau Klaipėdoje. Tai visada ir bus, ir yra, aš svajoju ir pagimdyt vaikus, ir išauginti juos Klaipėdoje, nes tai yra pats mylimiausias miestas visame pasaulyje. Tačiau, kadangi taip išėjo, jog ir kraujų turiu rusiškų, ir pomėgio žiūrėti, stebėti ir mokytis Rusijos kultūros visokių įdomybių ir aspektų, tai radau savo nišą ir Rusijoje, o grįžtant į Lietuvą vis tiek jaučiuosi namie.

Klausimas: malonu Sankt Peterburge sutikti žemietę. Marina, kiek metų jau gyveni Maskvoje ir ko tenai mokaisi?

Marina: Jau baigiu šeštus mokslo metus, – šiemet baigsiu magistro studijas, bakalauro studijas baigiau tarptautinių santykių srityje, kadangi tai yra vis tik mano tokia specialybė, ir man atrodo, mano prigimtis vystyti tuos tarptautinius santykius, o magistrantūra – tai aukštojo mokslo vadyba, kadangi man labai įdomu skleisti, būtent švietimo idėjas, ir per minkštąją jėgą, kaip jau sakiau, per švietėjišką veiklą lavinti tarptautinius santykius.

Klausimas: jau iš to termino (minkštoji jėga) suvokiau, kad turi su tarptautiniais santykiais kažką bendro,.. – būtent dabar, matydama iš Rusijos tą tarptautinę geopolitinę įtampą, ką apie tai galvoji, ir ar nejauti tam tikros grėsmės, kas sakykim čia (Rusijoje) gavusi tarptautinių santykių išsilavinimą, Lietuvoje gali būti nelabai paklausi, su šita specialybe?

Marina: aš tikrai tikiu, kad darbo Lietuvoje rasiu visada, gal ir ne tarptautinių santykių srityje, bet aš esu pakankamai daugiafunkcionali, ir galiu pritapti hmm.. nesvarbu kokioje srityje. Man yra svarbu tai, kad aš žinau pakankamai daug tarptautinių santykių aspektų, ir, šiaip mėgstu mokytis, todėl manau, jog greitai įsisavinsiu bet kurią kitą specialybę, ir dėl to nebijau jog nerasiu darbo Lietuvoje.

Kitas klausimas, jog aš ir nenorėčiau dirbti jokiose oficialiose įstaigose, kur tarptautiniai santykiai yra pagrindinė linija ir svarbiausia užduotis.

Aš noriu būti ten, kur būtent kuriamas pasaulis, o ne ten, kur derinamos stygos, modeliuojamos įvairios strategijos […] iki (6:00 min)

Pilnas alkas.lt parengtas video reportažas:

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 596

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....