infa.lt

Vakcina nuo meningokoko

04 balandžio
19:51 2016

vakcinaNors pavasaris įsibėgėja, kai kurie tėveliai vis dar eilėje laukia vakcinos, kuria norėtų apsaugoti savo mažuosius nuo baisios ligos. Tik ar jie tikrai gerai viską pasvėrė?

Meningokokinė infekcija – labai reta, bet ūmi infekcinė liga, pasireiškianti įvairiomis formomis: nuo lengvo gerklės skausmo iki sunkaus smegenų ir smegenų dangalų uždegimo arba žaibinio meningokokinio sepsio (kraujo užkrėtimo).

Infekciją sukelia bakterijos, vadinamos meningokokais (Neisseria meningitidis). Europoje dažniausiai susirgimus sukelia B ir C serologinės grupės meningokokai. Jie aplinkoje išlieka labai trumpai, pvz., +10 ºC temperatūroje žūsta per 2 val., per panašų laikotarpį juos sunaikina saulės spinduliai, o ultravioletiniai spinduliai sukėlėjus sunaikina iškart. Dėl šios priežasties susirgimų šiltuoju metų laiku yra mažiau nei šaltuoju.

Apie ką būtina pagalvoti tėvams

■ Dažniausiai Lietuvoje ir Europoje šiuos susirgimus sukelia B ir C serologinės grupės meningokokai. Naujoji „Bexsero“ vakcina nesaugo nuo visų serogrupių, ji sukurta tik apsaugai nuo maždaug 80 proc. B serogrupės meningokokų padermių, t. y. jeigu pasiskiepysite šia vakcina, tai neužtikrins, kad nebegalite susirgti jokia meningokokine infekcija.

■ Lietuvoje diagnozė laboratoriškai patvirtinama toli gražu ne visada. 2014 m. – tik maždaug trims ketvirtadaliams. Iš šių atvejų apie 60 proc. nustatyta Neisseria meningitidis B serogrupė. Pavyzdžiui, iš penkių mirties atvejų tik du buvo patvirtinti laboratoriškai: iš jų vienam asmeniui išskirta šių bakterijų serogrupė B. Tad nėra aišku, koks tiksliai yra sergamumas ar mirštamumas nuo B serogrupės meningokokų sukeltų infekcijų. Tik turint šią informaciją būtų galima vertinti, ar vakcina būtų galėjusi apsaugoti nukentėjusiuosius. Mat vakcina „Bexsero“ deklaruoja apsaugą tik nuo tam tikrų B serogrupės meningokokų padermių. vaiku skiepijimas

■ Vakcina brangi – reikalingoms 2–3 dozėms + palaikomajai dozei (priklauso nuo grafiko) reikia skirti nuo 300 iki 400 Eur. skiepai

■ Dėl oficialių rekomendacijų trūkumo iš valstybinių Lietuvos institucijų, be to, masinėms informacijos priemonėms sukėlus kone naują epidemiją nesant nei sergamumo, nei mirštamumo padidėjimo, tėvai išpirko „Bexsero“ ir net užsirašinėja į eilę pasiskiepyti mėnesiams į priekį. O juk vakcina rinkoje jau yra dvejus metus. Svarbu pabrėžti, kad ši vakcina nėra paracetamolio žvakutė, dėl kurios naudojimo tėvai dažniausiai nusprendžia savarankiškai, neturėdami jokios svarbios informacijos, nepasidomėję nei kontraindikacijomis, nei vaiko imuninės sistemos būkle, nei pačios vakcinos saugumu ar veiksmingumu.

■ Daugelio šalių už skiepijimą atsakingos institucijos dar labai atsargiai vertina šios „Bexsero“ vakcinos veiksmingumą, ilgalaikį poveikį ir saugumą.

■ Iki minėtos MenB vakcinos registracijos paskiepytųjų šia vakcina buvo itin mažai, tik kiek daugiau nei 5000 kūdikių / mažų vaikų ir apie 2500 jaunuolių / suaugusiųjų, tad reti ir sunkūs šalutiniai poveikiai dar nenustatyti. EMA (Europos vaistų agentūra, kuri ES mastu registruoja visus vaistinius preparatus) šiai vakcinai yra suteikusi išskirtinės kontrolės statusą, t. y. ji stebima daug atidžiau nei kiti preparatai. Nuo registracijos pradžios jau kelis kartus gamintojas buvo priverstas papildyti nepageidaujamų reakcijų sąrašą nustačius naujus faktus.

■ Tokiu pačiu principu, kaip vakcinos nuo kitų meningokokų serotipų (A, C, Y, ir W-135), saugios vakcinos nuo B serotipo bakterijų pagaminti neįmanoma. Dėl biologinio panašumo kyla didelis pavojus, kad po šios vakcinacijos susidarę antikūnai puls žmogaus smegenis ir nervus, sukeldami rimtų autoimuninių susirgimų, kurie žmogų kankins visą jo likusį gyvenimą.

■ „Bexsero“ vakcina yra pagaminta taikant genų inžineriją, ji adsorbuota aliuminio hidroksidu. Ši medžiaga kelia itin didelį nerimą, nes jo kiekis šioje vakcinoje (0,5 mg – nurodytas informaciniame lapelyje) daug kartų viršija kūdikiui saugia laikomą 5 μg/kg kūno svorio normą. Su viena vakcina gaunamas 0,5 mg aliuminio kiekis būtų saugus 100 kg sveriančiam „kūdikiui“. Tad vaikas gauna daug kartų didesnį už saugiu laikomą šio adjuvanto kiekį. O jei dar tuo pat metu jis paskiepijamas kita skiepų kalendoriuje esančia ir aliuminio turinčia vakcina…

Vakcinos istorija

Po 15 metų trukusių tyrimų Novartis sukūrė „Bexsero“ – pirmąją vakciną nuo B serogrupės meningokokų, Europos vaistų agentūra (EMA) ją užregistravo ir leido naudoti visoje Europoje 2013 m. sausio mėnesį. Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komitetas laikėsi nuomonės, kad vakcinos nauda yra didesnė už jos keliamą riziką. Reikia pastebėti, jog klinikiniais tyrimais „Bexsero“ veiksmingumas nebuvo vertintas. Prielaidos apie vakcinos veiksmingumą buvo padarytos mėgintuvėlyje pademonstravus serumo antikūnų reakcijas į kiekvieną iš vakcinos antigenų. T. y. tik buvo parodyta, kad pati vakcina sukelia imuninį atsaką skiepytiems žmonėms, tačiau nėra žinoma, ar vakcina sukelia ilgalaikę apsaugą.

2013 m. liepą pasiūlymą įtraukti šią vakciną į vaikų skiepų kalendorių atmetė Anglijos „Joint Committee on Vaccination and Immunisation“ motyvuodamas tuo, kad ji per brangi ir gamintojas nepateikė pakankamai duomenų, įrodančių vakcinos efektyvumą, apsaugos trukmę, bakterijos plitimą iš žmogaus žmogui.

Australijos atitinkamos institucijos taip pat atsisakė vakciną pripažinti tinkamą be klinikinių tyrimų, įrodančių jos veiksmingumą išvengiant infekcijos. Pastebėta, kad vakcina turi aiškų imunogeninį efektą, bet neįrodytas ilgalaikio imuniteto susidarymas. Naujagimių, mažų vaikų ir paauglių vakcinų tyrimų metu antikūnų titrai sparčiai nyko skirtingu greičiu, t. y. 12–23 mėn. sušvirkštus palaikomąją dozę imuninis atsakas į du iš keturių antigenų buvo itin silpnas, kai kuriais atvejais jis siekė tik 17 proc. Nebuvo įrodytas ir vakcinos sugebėjimas sukelti apsauginį bendruomeninį imunitetą populiacijoje, t. y. visiškai neaišku, ar naudojant šią vakciną meningokokinės B serogrupės sukeltų infekcijų reikšmingai mažės.

Po daugiau nei 15 metų pastangų bei investuotų kelių milijardų JAV dolerių ši nesėkmė galėjo būti lemtinga Novartis. O JAV taip pat vis nelicencijavo vakcinos… Tuomet 2013 m. čia įvyko du nedideli meningokokinės infekcijos protrūkiai Prinstono (8 susirgimai per 9 mėn., visi pasveiko) ir Kalifornijos (4 susirgimai, vienam asmeniui rimtos komplikacijos) universitetuose. Tai buvo puiki proga farmacijos kompanijai pasiūlyti „Bexsero“ vakciną kaip potencialią gelbėtoją. Šalyje, kurioje sergamumas meningokoku buvo nedidelis, o B serogrupė sukėlė tik 33 proc. susirgimų, šie du protrūkiai žiniasklaidos buvo ,,pritempti“ prie naujos epidemijos. Panašią situaciją stebėjome, kai buvo keliama panika dėl paukščių ar kiaulių gripo: seniai žinoma liga pavadinama nauja grėsme, nors nėra jokio sergančių ar mirštančių žmonių skaičiaus padidėjimo. Tada tiesiog kalbama ir kalbama apie tai.

Oficialiai JAV šią vakciną leista naudoti tik 2015 m. sausį vyresniems vaikams ir jaunimui nuo 10 iki 25 metų skiepyti (atkreiptinas dėmesys į tai, kad Europoje ir Australijoje leista nuo 2 mėn. amžiaus).

Anglijos komitetas, neatlaikęs visuomeninių organizacijų, medikų bei pačių vakcinų gamintojų spaudimo, 2014 m. kovo mėnesį pateikė patikslintą rekomendaciją, kurioje pritarė, kad vakcina būtų įtraukta į vaikų skiepijimo kalendorių su sąlyga, jog ji bus tiekiama už protingą kainą. Nuo 2015 m. rugsėjo Jungtinė Karalystė tapo pirmąja šalimi pasaulyje, pradėjusia nemokamai skiepyti vaikus nuo 2 mėn. amžiaus.

Vokietijoje ši vakcina šalyje tapo prieinama 2013 m. gruodį, tačiau Nuolatinė skiepijimo komisija jau du kartus (2013 ir 2015 m.) atmetė galimybes įtraukti ją į skiepų kalendorių, pareiškusi, kad ši vakcina yra sukurta taikant visiškai naujas technologijas, todėl labai sudėtinga įvertinti jos žalos ir naudos santykį, o atliktų tyrimų dar nepakanka ir jie nepateikia reikiamo veiksmingumo įrodymų. vakcinacija

Į rekomenduojamų skiepų kalendorius šalies mastu „Bexsero“ vakciną dėl trūkstamų duomenų apie veiksmingumą, saugumą atsisakė įtraukti taip pat ir Ispanija, Austrija, Prancūzija, Belgija ir kitos šalys.

Galbūt ateityje

Pasak įvairių šalių skiepijimus reglamentuojančių institucijų, reikalingi duomenys vakcinos veiksmingumui įvertinti taps žinomi maždaug po 1–2 metų, tuomet ir bus galima spręsti apie vakcinos įtraukimo į rekomenduojamų visiems vaikams skiepų kalendorių reikalingumą.

Tačiau net ir tuo atveju, jei toks sprendimas bus priimtas vėliau, įtraukti „Bexsero“ ir į taip jau perkrautą kūdikių skiepijimo kalendorių bus sudėtinga, nes tektų arba vienu metu skiepyti po 2–3 vakcinas (tai padidintų pašalinių reakcijų stiprumą), arba dažninti apsilankymus pas gydytojus, o tai taip pat nėra optimalus variantas. Nukelti vaikų vakcinavimą nuo B serogrupės sukeliamų infekcijų į antruosius gyvenimo metus, kai skiepų vaikams tenka mažiau, taip pat nėra gera išeitis, mat taip liktų neapsaugota būtent labiausiai pažeidžiama amžiaus grupė.

Lietuva taip pat dar oficialiai nėra pateikusi rekomendacijos skiepyti visus kūdikius ir vaikus. ULAC svetainėje nėra perspėjimų nei dėl naujos vakcinos veiksmingumo duomenų trūkumo, nei dėl stipresnių šalutinių reakcijų, pastebimų skiepijant kartu su kitomis vakcinomis, nei dėl galimybės naudoti vakciną kartu su kitomis.

ULAC tik įspėja, kad „Tėvams ar globėjams pageidaujant  paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems nuo meningokokinės infekcijos reikia kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Nes tik šeimos gydytojas ar pediatras įvertinęs Jūsų vaiko / suaugusio asmens sveikatos būklę gali nuspręsti, ar vaikas / suaugęs asmuo gali būti paskiepytas.“

O paskambinus į SAM buvo gautas žodinis paaiškinimas, jog vakcina Lietuvoje šiuo metu naudojama tik pagal indikacijas ir ja pasiskiepyti ar paskiepyti vaiką gali kiekvienas norintysis savo nuožiūra. Beje, nė nepaisoma, kad vakcinos informaciniame lapelyje nurodoma, jog tai receptinis vaistinis preparatas.

parengė asociacija „Objektyviai apie skiepus

Daugiau informacijos asociacijos svetainėje www.skiepai.info

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 556

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...