infa.lt

Nefertitės sarkofagas, paskutinė faraono Tutanchamono paslaptis

19 kovo
08:58 2016

Tutanchamonas

Kairas pripažįsta dviejų slaptų patalpų egzistavimą jaunojo monarcho kape, tačiau nepraranda savitvardos.

Iš tiesų, faraono Tutanchamono kape egzistuoja du nepaliesti kambariai, vienas iš kurių gali būti pačios gražiausios ir paslaptingos Egipto karalienės – Nefertitės kapu.

Egipto senienų reikalų ministras Mamdouh el-Damaty vakar sušaukė Kaire spaudos konferenciją ir paskelbė apie 90% tikimybę to, jog slapti kambariai egzistuoja.

Jis neištarė Nefertitės vardo, tačiau pasakė, jog šis atradimas – pats svarbiausias šiame šimtmetyje ne tik Egiptui, bet ir visam pasauliui.

Pirmasis įtarė, jog už šiaurinės ir vakarinės Tutanchamono laidojimo kameros sienų randasi dar dvi patalpos, britų archeologas Nicholas Reeves. Tarptautinė komanda, sudaryta iš prancūzų ir japonų mokslininkų patvirtino šią hipotezę. Tyrimas, pasinaudojus rentgeno ir infraraudonųjų spindulių termopaieškos įranga, išsklaidė paskutines abejones: slaptos patalpos ne tik egzistuoja, tačiau jose randasi ir organinė medžiaga, o taip pat metalai.

Reeves įsitikinęs, kad už šiaurinės sienos randasi Nefertitės kapas. Jo idėja ne tokia jau ir neįtikėtina, kaip galėtų pasirodyti. 1922 metų lapkritį, archeologas Howard’as Carter’is pirmas įėjo į Tutanchamono kapavietę esančią karalių Slėnyje.

Betvarkė ir daugybė keistų įdomių dalykų, esančių salėje, sukėlė nuostabą. Iškilo prielaida, jog pradžioje ši salė buvo skirta Nefertitės kapui, tačiau ryšium su tuo, kad jos sūnus Tutanchamonas valdė neilgai ir mirė jaunas, – prireikė kapavietės jam.

Būtent todėl Carter’io atrastame kambaryje buvo daugybė moteriškų daiktų, o auksinė kaukė, tikėtina, buvo Nefertitės kaukė.

Reeves paskelbė dokumentą, kuriame teigia, jog 18-osios dinastijos faraono kapas turi dvejas užmaskuotas duris – užtinkuotas ir vėliau nudažytas, kad nesiskirtų nuo sienų. Jis teigia atradęs mikro-įtrūkimus.

„Praeis kažkiek laiko, prieš tai, kai bus priimtas sprendimas išgręžti šiaurinėje ir vakarinėje sienose skyles mikroskopinėms televizijos kameroms. – Tas, kas duos tokį nurodymą, norės būti tikras, kad už sienų slypi kažkas labai svarbaus. Tačiau archeologija puiki tuo, jog prieš tai, kai nukrenta paskutinis uždangalas, atskleidžiantis tiesą, ji pasakoja panašias į tiesą ir nuostabias istorijas“.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 774

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....