infa.lt

Požeminis pasakų pasaulis kurtas 25 metus visiškoje vienatvėje [Video]

18 kovo
12:52 2016

urvas_pav1

Šiaurinėje Naujosios Meksikos valstijos dalyje gyvena savotiškai įstabus žmogus vardu Ra Polettas (Ra Paulette). Oficialiai jis nėra nei dailininkas, nei skulptorius, nei architektas, tačiau tikrovėje – gamtos dideliu talentu apdovanotas žmogus, štai jau virš 25-erių metų atsidavęs savo hobiui – savo rankomis paversdamas neapgyvendintus ir niekam nežinomus gamtos sukurtus urvus į sudėtingas menines erdves, kurias pats vadina „pirmykštėmis šventovėmis“.

urvas_pav2

Jis atranda urvus iš šviesaus smiltainio, kuris lengvai pasiduoda rėžtukui ir kaltui, gilina, platina juos, sukurdamas susijusių tarpusavyje skliautinių patalpų sistemą. Požeminės galerijos, išrėžtos rankomis ir išdailintos įmantriais raižiniais išmėtytos valandos kelio atstumu nuo Santa-Fė,

urvas_pav3

Kiekvienam projektui 69-erių metų menininkas sukuria unikalų stilių ir apipavidalinimą. Naudodamasis išimtinai rankų įrankiais, tame tarpe kastuvu ir kirtikliu, Ra Polettas iškerta smiltainio dariniuose praėjimus, tunelius ir urvus, būtinai išpjaudamas juose skyles ventiliacijai ir natūraliam apšvietimui.

urvas_pav4

Po to meistras imasi sienų apdailos – išraižydamas jas įvairiais raižiniais ir nematytais bareljefais. Būdą ir stilių, kuriais dirba, menininkas vadina „žemkasio šokiu“. Tokiu būdu, vieno žmogaus titaniško darbo dėka , smėlėtose Naujosios Meksikos panoramose buvo sukurtas požeminis skliautuotų salių pasaulis, primenantis pasakiškus elfų rūmus.

urvas_pav5

Kompaniją menininkui vienišiui visada palaiko jo ištikimas draugas – šuo.

urvas_pav6

Savo pirmąjį urvą, žinomą pavadinimu „Heart Chambe“, Ra Polettas sukūrė 1987 metais. Jis buvo pristatytas plačiajai visuomenei ir akimirksniu tapo neįtikėtinai populiarus turistų tarpe. Tačiau, dėl to, kad jame nebuvo numatytos saugumo priemonės ir, papildomai meno-architektūros įžymybė buvo sukruta valstybinėje žemėje, po kai kurio laiko ją teko uždaryti.

urvas_pav7

Šiai dienai savamokslio skulptoriaus sąskaitoje 14 užbaigtų projektų. Labiausiai grandiozinį ir ambicingą iš savo kūrinių, 15-os urvų kompleksą, talentingas amerikietis pradėjo kurti 2010 metais ir planuoja jam atiduoti apie 10 metų darbo.

urvas_pav8

Šio didelio masto meninio projekto tikslas – panaudoti gamtos kūrinių atskirtį ir grožį, siekiant pažadinti žmonėse troškimą įgauti dvasios atsinaujinimą ir asmeninę darną.

urvas_pav9

Menininkas įsitikinęs, jog menas nėra siekis tiesioginiu poveikiu atvesti link permainų, jis, greičiau jau, daro įtaką emociniam pagrindui, kuriame ir gali įvykti pasikeitimai.

urvas_pav10

Specialaus išsilavinimo Ra Polettass neturi, ir kuria vardan asmeninės išraiškos, gaudamas didelį malonumą nuo paties kūrybos proceso. Pasak skulptoriaus, rankų darbas – jo kūrybos pagrindas, juk dėl išties vertingo rezultato, šiam reikalui reikia pašvęsti visą save – visas emocines, fizines ir protines jėgas.

urvas_pav11

Amerikietis meistras atrado savo savo gyvenimo paskirti ir neišpasakytai tuo džiaugiasi. Prie viso to, jis netrokšta nei šlovės, nei dėmesio, – vienintelis dalykas, kurio jam reikia – galimybės ramiai kurti.

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

Aplankyti siurrealistinius Ra Poletto urvus – praktiškai neįvykdoma užduotis, kadangi pats dailininkas neskelbia savo kūrinių buvimo vietos, o dauguma jų randasi privačiose žemėse, kuriose ne itin džiaugiamasi neprašytais svečiais. Šiuo metu parduodamas 74 ha žemės sklypas, esantis tarp Santa-Fė ir Taosu, kurio teritorijoje yra vienas urvų kompleksų, pavadintas „Žmogaus gerumo medžiu“. Įsigyti jį galima už 795 dolerių.

urvas_pav13

Neįtikėtina menininko-vienišiaus ir jo požeminių rūmų istorija tapo pagrindu sukurti filmui „Urvų kasėjas“ (Cavedigger), kuris 2014-ais metais buvo nominuotas Oskarui, kaip geriausias trumpametražinis dokumentinis filmas.

Video:

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 326

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....