infa.lt

Kaip apsiginti nuo minios agresijos

19 vasario
19:50 2016

readynutrition.com

minia

Žmogiškosioms būtybėms būdingas savotiškas dvilypumas. Mums patinka save laikyti stipriomis asmenybėmis, tačiau tuo pačiu metu mes labai lengvai pasiduodame bandos instinktams. Galų gale, mes (žmonės) socialios būtybės ir poreikis „eiti su minia“ padeda mums išgyventi ir klestėti pasaulyje, kur vienatvė gali tapti mirties nuosprendžiu. Deja, tie patys siekiai dažnai mus veda link žiaurių, kvailų ir, galų gale, vedančių link savęs susinaikinimo, poelgių.

Tokios rūšies elgesys akivaizdžiai pasireiškė Naujųjų Metų išvakarėse Vokietijos mieste Kelne, kai beveik tūkstantis žmonių, kurių daugelis buvo pabėgėliai iš Artimųjų Rytų, degino vėliavas, plėšė ir puldinėjo praeivius, kibo prie moterų (pranešama mažiausiai apie du išprievartavimo atvejus). Iš esmės, jie sudarė kelių grupių „rikiuotę“, pro kurią teko prasiveržti keleiviams, išeinantiems iš Kelno geležinkelio stoties.

Kalbant atvirai, šokiruoja tas faktas, kad tokie įvykiai galėjo nutikti Vokietijoje, – šalyje, kuri yra (arba bent jau buvo) klestinti, stabili ir rami. Tačiau visa tai vyksta ir liudija apie tai, jog nei viena valstybė nėra apdrausta nuo minios veiksmų, netgi, jei nenutiko jokių stichinių ar žmogaus sukeltų nelaimių, kurios galėjo juos išprovokuoti.

Šis incidentas buvo jau pakankamai svarstytas politine prasme, todėl geriau pakalbėkime apie tai, ką daryti, jeigu jūs netikėtai atsidūrėte agresyviai nusiteikusios minios centre. Ir taip, štai ką jums reikia prisiminti:

Kai jūs turite reikalą su minia, tai standartines žmogaus elgesio taisykles galima pamiršti. Juk tai nėra grupė individų. Kai žmonės susijungia į minią, jie nustoja savarankiškai galvoti ir pradeda veikti grupinių interesų vardan, netgi, jei tai jiems neturi jokios naudos kaip atskiroms asmenybėms. Tai, su kuo jums iš tikrųjų reikės susidurti, yra viena sąmonė su daugybe kūnų. Tokia ypatybė daro minią labai vieninga ir pavojinga, tačiau, kaip greitai bus aišku, tai yra ir pati silpniausioji jos vieta.

Nekovokite su minia

Bet kokia situacija, sudaranti galimybę to, jog jus supantys žmonės kelia pavojų, provokuoja jus atsakomajai reakcijai, – muštynėms arba bėgimui. Minios atveju abu šie variantai gali baigtis katastrofiškai, nors muštynės, greičiausiai, vis dėlto blogiau. Šios kovos jums laimėti nepavyks. Kai kuriais atvejais švaistymasis ginklu gali paveikti minios narius, ir jie greitai liausis mąstyti kaip minia, tačiau įprastai žmonių minioje iki individualaus proto prisibelsti nepavyks, net jeigu grėsmė kyla asmeniškai jų gyvybei. Draudimai mažai rūpi miniai (netgi be narkotikų ir alkoholio poveikio, nors jis dažnai yra), ir šie žmonės jaučiasi saugūs, kartais net nepažeidžiami. Nesvarbu kiek jūs stiprus – su kiekvienu muštis neįmanoma. Jei pamėginsite kaktomuša eiti į minią, jus tiesiog suplėšys į gabalus.

Nebėkite nuo minios

Tuo metu, kai jūs pamėginsite bėgti nuo minios, taps akivaizdu, jog jūs nesate jos dalis, vadinasi jūs – taikinys. Tai tas atvejis, kai minios vienodumas tampa jos silpnumu. Tikriausiai, tokiu atveju, geriausias patarimas – ne bėgti, o pradėti veikti kaip visi likusieji, – taip jūs neišsiskirsite iš minios.

Po to pradėkite lėtai, nuo žmogaus iki žmogaus, judėti link minios krašto. Galų gale, galima išnerti ir pasislėpti, pasprukti į skersgatvį arba prisispausti prie parduotuvės vitrinos. Jeigu minia pradeda judėti kita kryptimi, eikite su ja, tačiau lėčiau. Galiausiai jūs tiesiog liksite gale.

Išsaugokite ramybę ir dėmesingumą

Kaip jūs jau turėjote suprasti, normalūs žmogiški instinktai šioje situacijoje jums nepadės. Būtent instinktai priverčia minią elgtis agresyviai. Kadangi dalyvavimas muštynėse arba bėgimas gali privesti prie bėdos, svarbu prisiminti, jog jūs privalote išsaugoti šaltakraujiškumą ir stebėti tai kas vyksta aplink jus. Tam tikra prasme kiekvienas minioje turi neadekvatų realybės suvokimą. Jie susikoncentravę į esamą užduotį, kad ir kokia ji bebūtų.

Jeigu jūs sugebėsite išlikti ramūs, tai įgysite didelį pranašumą prieš minią, nes turėsite daugiau informacijos. Jūs matysite tarpus minioje, pro kuriuos galėsite pasprukti. Pamatysite kur link traukia minia anksčiau, nei apie tai sužinos bet kuris žmogus esantis joje. Policijos atvykimą jūs taip pat pastebėsite anksčiau, nei jie. Ir kas dar ypač svarbu, jūs pamatysite galimybes pasitraukti, kol minia užimta arba jos dėmesys nukeiptas kitur. Taigi išlikite ramūs, pritapkite prie aplinkos ir lėtai judėkite šalin, kol kas nors neatkreipė į jus dėmesio. Žinoma, negalima garantuoti, jog tai jus išgelbės bet kokioje situacijoje, tačiau vis tik tai geriausias būdas išvengti minios įtakos.

parengė: Edita Sabaitė

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 296

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...

ant briaunos dar gali nukristi...