infa.lt

Yanis Varoufakis: Europai reikalingas naujas judėjimas

11 vasario
01:01 2016

Independent

Yanis Varoufakis

„Europa smunka atgal į „šiuolaikinius 1930-uosius“, ir valdžia „improvizuoja eigoje“, įspėja Yanis Varoufakis, kuriantis naują judėjimą, kuris, pasak jo „demokratizuos“ kontinentą“, – praneša Harry Lambert straipsnyje Independent.

„Pasakodamas apie savo projekto DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025), apsišaukėlis „nenuoseklus marksistas“ pasakė, jog nori atimti valdžią iš neatsakingo autoritarinio elito ir teisingai paskirstyti ją tarp kontinento piliečių“, – rašoma straipsnyje.

„Praėjus septyniems mėnesiams po pasitraukimo iš Graikijos finansų ministro posto Varoufakis visur aplink mato „ženklus“ to, jog Europa kartoja savo istoriją“, – teigia autorius.

„Berlyne nėra nacistų, niekas ten nerengia „krištolo nakties“. Tačiau Graikijoje nacistai daro kažką panašaus priemiesčiuose: naktimis užpuola parduotuves ir migrantų namus, – sako Varoufakis. – Tai labai skirtingi dalykai, tačiau iš ekonomisto požiūrio taško, jie gąsdinančiai panašūs“.

„Neskaitant kairiųjų partijų pakilimo visoje Europoje, Varoufakis nurodo ir į aukštą nedarbo lygį visoje euro-zonoje, kaip kaip į svarbią egzistuojančios įtampos priežastį, sakoma straipsnyje. – Jis kaip ir anksčiau kriziniame lygmenyje ir du kartus viršija JAV ir Didžiosios Britanijos rodiklius, kurios pasiekė tai, ką ekonomistai vadina „pilnu užimtumu“.

„Varoufakio nuomone, Europą valdo elitas, kuris neatsakingas kaip niekada anksčiau. Europos parlamentas – bedantė organizacija, „ne parlamentas“, o tik pavadinimas, kuris negali kurti įstatymų. Vienintelis parlamentas, kuris negali to daryti“, – cituoja Lambertas.

Dauguma politinių sprendimų, pavyzdžiui, apie tai, kaip elgtis su skolomis ar kaip reaguoti į finansines krizes, perduodama Eurogrupei (19 finansų ministrų tų šalių, kurios naudoja €urą) ir Europos Centriniam bankui – nominaliai apolitiniam organui, kuris kontroliuoja palūkanų procentų lygį tose šalyse. Nė viena šių organizacijų, pasak Varoufakio, nėra tinkamai kontroliuojama“.

„Jis įsitikinęs, kad judėjimasDiEM25 turi tapti kažkuo kur kas didesniu, nei „tiesiog analitiniu centru ir internetine-bendruomene“, tačiau daro prielaidą, kad jis, iš esmės gali apsieiti be lyderio, – teigiama straipsnyje. – [Varoufakis] būtinai bus DiEM25 veidu, tačiau nebus vadovu. Nebus jame ir oficialaus „vykdomojo komiteto“, nei centrinio organo, organizuojančio jo darbą“.

„Jis tikisi, kad „diskusijos“ inicijuotos DiEM25 – ir tinklo, ir ir vykstančios renginiuose, tokiuose kaip judėjimo startas, įvykęs Berlyno teatre Volksbüene Theater, – galų gale prives prie „bendro sutarimo“ tuo klausimu, kaip padaryti Europos valdymą labiau demokratišku. Po to jie galės pakovoti rinkimuose”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 199

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....