infa.lt

Mokykla be kompiuterių lavina labiau išsivysčiusius vaikus?

23 sausio
14:10 2016

nytimes.com

Techninis eBay direktorius savo vaikus nusiuntė į mokyklą, kurioje mokslo programose nėra kompiuterių. Kai pasaulio mokyklos kompiuterizuojasi, patys informacinių technologinių naujovių kūrėjai savo vaikus veda į mokyklą, kurioje jokių kompiuterių nėra. Taip elgiasi ir Silicio slėnio gigantų bendradarbiai: Google, Apple, Hewlett-Packard, Yahoo.

Mokykla

Ši mokykla vadinasi – „Waldorf Shoolof the Peninsula“. Iš išvaizdos ji yra labai paprasta ir senamadiška – rašymo lentos su spalvotomis kreidelėmis, knygų lentynos su enciklopedijomis, mediniai suolai mokiniams su sąsiuviniais ir pieštukais.

Mokymui jose naudojami įprasti, nesusiję su naujausiomis technologijomis instrumentai: parkeriai, pieštukai,, siuvimo adatos, kartais netgi molis ir kitkas. Ir nė vieno kompiuterio. Nė vieno ekrano. Jų naudojimas uždraustas klasėse ir nėra skatinamas namuose.

Antros klasės mokiniai, stovėdami ratu, kartojo paskui mokytoją eilėraštį, tuo pat metu žaisdami su maišeliui, pripildytu pupomis. Šio užsiėmimo tikslas – sinchronizuoti kūną ir smegenis.

mokykla be kompiuterių

Kelios dienos prieš tai, penktos klasės vaikai mediniais virbalais mezgė nedidelius pavyzdžius iš vilnos, atkurdami mezgimo įgūdžius gautus ankstesnėse klasėse. Ši veiklos rūšis, kaip tvirtina mokykla, padeda vystyti gabumus būtinus sprendžiant sudėtingas užduotis, struktūrizuojant informaciją, skaičiuojant, o taip pat vysto koordinaciją.

Ir tai vyksta tuo metu, kai viso pasaulio mokyklos skuba įrengti savo klasėse kompiuterius, o dauguma politikų pareiškia, jog nedaryti to – tiesiog kvaila.

Įdomu tai, jog priešingas požiūrio taškas ypač plačiai pasklido pačiame aukštųjų ekonomikos technologijų centre, kur kai kurie tėvai ir pedagogai leidžia suprasti: mokykla ir kompiuteriai – tai nesuderinami dalykai.

Mokymo be IT (informacinių technologijų) šalininkai yra įsitikinę, jog kompiuteriai stabdo kūrybinį mąstymą, judrumą, žmonių tarpusavio santykius ir dėmesį. Tokie vaikų tėvai mano, jog kai tikrai bus reikalinga supažindinti vaikus su naujausiomis technologijomis, jie visada turės tam reikalingų įgūdžių ir būtinas galimybes pas save namuose.

mokykla be kompiuterių

Polas Tomas, buvęs mokytojas ir Furmano Universiteto profesorius, parašęs 12 knygų apie švietimo metodikas valstybinėse įstaigose, tvirtina, jog geriau, kai švietimo procese kompiuteriai naudojami kiek galima rečiau.

„Švietimas – tai pirmiausia žmonių išgyvenimai, patirties įgijimas, – sako Polas Tomas. – Technologija tik nukreipia dėmesį tada, kai reikalingi: išsilavinimas, mokėjimas skaičiuoti ir sugebėjimas kritiškai mąstyti“.

Kai klasių kompiuterizacijos šalininkai pareiškia, jog kompiuterinis raštingumas būtinas, siekiant atsilaikyti prieš šiuolaikinius iššūkius, vaikų tėvai, manantys, kad kompiuteriai nereikalingi stebisi: kam skubėti, jei visa tai taip lengva įvaldyti?

„Tai visiškai lengva. Tai beveik tas pats, kaip išmokti valytis dantis, sako misteris Igl, Silicio slėnio darbuotojas. Google laboratorijose ir kitose panašiose vietose mes kuriame technologijas tiek bukai paprastas, kiek tai įmanoma. Nematau priežasčių, dėl kurių vaikas negalės jų įsisavinti tada, kai taps vyresniu“.

Patys gi mokiniai, nelaiko savęs nuskriaustas aukštųjų technologijų atžvilgiu. Jie kartas nuo karto žiūri filmus, žaidžia kompiuterinius žaidimus. Vaikai kalba, jog net nusivilia, kai mato savo tėvus ar giminaičius apipainiotus įvairiais įrenginiais.

Orad Kamkar, 11 metų amžiaus berniukas, papasakojo, kaip neseniai nuvažiavo į svečius pas savo pusbrolius ir pusseseres. Jis atsidūrė penkerių žmonių kompanijoje, kurie žaidė su savo kompiuteriniais įtaisais (telefonais, planšetiniais kompiuteriais), nekreipdami į jį ir į vienas kitą jokio dėmesio. Jam teko kratyti kiekviena jų už rankos, sakant: „Ei, brangieji, aš čia!“.

Oficialus „Waldorf Shoolof the Peninsula” pristatymas (anglų k.):

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 2 051

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. egidijusk    -  2016-01-24, 11:00

    Ačiū. Kas straipsnio autorius? Arba – iš kokios straipsnio išversta, kokie šaltiniai?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Ra    -  2016-01-24, 12:55

    Puikus straipsnis, esu tokių žinių skaitęs jau ir anksčiau, prieš keletą metų, apie patį Steve Jobsą (Apple) įkūrėją, kur jis savo vaikams draudė naudotis šiais dalykais. Beje, nuoroda į šaltinį duota straipsnio viršuje.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......