infa.lt

Pagrindiniai psichikos gynybos elementai

13 sausio
21:10 2016

psichika

Dvasinis žmogaus gyvenimas nuolatos veikiamas konfliktų, tačiau žmogaus psichika sukūrė visą eilę mechanizmų, kurie ne tik leidžia sėkmingai įveikti konfliktus, bet ir neįsileisti jų į sąmonę.

1 Išstūmimas

Psichoanalizės teorijoje išstūmimas – tai svarbiausias apsauginis žmogaus psichikos mechanizmas. Nuo jo veikimo priklauso kaip sėkmingai individas sugebės įveikti vidinius konfliktus. Išstūmimo veikimo būdas paprastas: iš sąmonės pašalinamos nepakeliamos, kartais žmogui pavojingos mintys ir uždrausti troškimai, o paskui tam tikrų psichikos galių, vadinamų pasipriešinimu laikomi už sąmonės ribų.

Psichoanalizės pradininkas Zigmundas Froidas vaizdingai pavaizdavo išstūmimo mechanizmą sekančiu pavyzdžiu. Auditorijoje yra žmogus, kuris savo elgesiu trukdo ir lektoriui, ir klausytojams. Keletas klausytojų imasi tvarkdarių vaidmens ir tvarkos drumstėją išvaro už durų. Kad būtų išvengta pažeidėjo sugrįžimo į auditoriją prie durų pastatoma apsauga.

Auditoriją Froidas palygino su sąmone, patalpą už durų – nesąmoninga zona, tvarkos pažeidėjas vaizdavo patogeninius išgyvenimus, o apsauga tai ne kas kitas kaip pasipriešinimas.

Neurotikai, pasak Froido, tai išstūmimo mechanizmo veikimo gedimo pavyzdys, kai ne iki galo iš sąmonės pašalinamas konfliktas virsta neurotiniu simptomu. O štai išstūmimo nebuvimas, pasak psichoanalizės teorijos, gali sukelti daug rimtesnes patologijas, net įvairiausių rūšių iškrypimus.

2 Suskaidymas

Psichikos suskaidymo mechanizmas žinomas kaip sąmonės susidvejinimas. Žmonėms, naudojantiems suskaidymą, aplinkinis pasaulis egzistuoja lyg juodai baltose spalvose – jis tampa perskeltas į prieštaringas sudedamąsias, pasireiškiančias pozityviais ir neigiamais vertinimais.

Suaugęs žmogus, kuris negali apibendrinti savo vidinės patirties pradeda naudoti vienareikšmius žmonių ar reiškinių apibūdinimus, dažnai keisdami savo vertinimus. Šiandien jis giria viršininką pakėlus atlyginimą, o rytoj, gavęs vadovo papeikimą – niekins visokiais žodžiais.

Britanijos psichoanalitikė Melanie Klein pastebėjo, jog susiskaidymas atsiranda pirmaisiais kūdikio gyvenimo mėnesiais, kai jis motinos krūtinę kartais priima kaip „gerą“ – tenkinančią, o kartais kaip „blogą“ – frustruojančią. Analitikės nuomone, skaidymas atlieka svarbiausią funkciją – jis skatina kūdikio gebėjimo atskirti objektus ir jų savybes formavimąsi.

Škotijos psichoterapeutas Ronald David Laing kreipė dėmesį į savojo „Aš“ susiskaidymą. Jo nuomone, yra „įkūnytas“ ir „neįkūnytas“ „Aš“: vienas gyvybingas ir realus, antrasis – atskirtas, tampantis stebėtoju iš šalies. Būtent realaus „Aš“ nutolimas nuo išgyvenimų padeda žmogui įveikti nerimą. Tačiau galiausiai infantilus suskaidymo mechanizmas turi būti įveiktas integruojant susiskaidžiusias asmenybės dalis, o taip pat reiškinių diferenciaciją.

3 Projekcija

Kartais žmogus neturi kitos galimybės atsikratyti nepriimtinų troškimų, charakterio bruožų ar polinkių, kaip evakuoti juos – tai yra suprojektuoti į kitą žmogų. Projekcijos mechanizmas gerai pastebimas iš šono, tačiau retai pripažįstamas paties žmogaus. Jį geriausiai atvaizduoja posakis iš biblijos „kito akyje krislą mato, o savojoje rąsto nemato“.

Pasak Amerikos psichoanalitikės Karen Horney blogų bruožų priskyrimas kitiems žmonėms tai ne tik būdas suteikti sau dvasinį komfortą, tačiau taip pat būdas atsakomybę už tai kas vyksta perkelti aplinkiniams. Daugeliu atvejų, pasak Horney, projekcija leidžia žmogui reaguoti į savo agresyvius polinkius, nesusiduriant su jais akis į akį.

Iki šiol toks apsaugos būdas padeda žmogui išsaugoti jį tenkinantį požiūrį į patį save, tačiau jis gali peraugti ir į rimtus psichinius sutrikimus, pavyzdžiui, į „pavydo maniją“ ar „persekiojimo maniją“.

4 Neigimas

Kai žmogus apie save nenori girdėti neigiamų vertinimų ar nepastebi traumuojančių įvykių, jo psichika įjungia dar galingesnį mechanizmą – neigimą. Neigdamas realybę, žmogus tokiu būdu atsikrato iš jos kylančių nerimą keliančių veiksnių.

Labai dažnai neigimo pagalba subjektas stengiasi ignoruoti naują informaciją, nesuderinamą su jo paties teigiamu savęs įsivaizdavimu. Dažniausiai neigimas būdingas vaikams – uždengdami galvą antklode jie izoliuoja save nuo supančio pasaulio keliamų grėsmių.

Kai kuriais atvejais neigimas yra nepakeičiamas mechanizmas ir suaugusiems, ypač po tragiškų įvykių žmogaus gyvenime, neleisdamas toliau traumuoti psichikos. Tačiau ilgalaikis psichikos fiksavimas realybės neigimo mechanizme gali sukelti nuolatinį žmogaus panirimą į fantaziją, iliuzijų pasaulį, kas kelia grėsmę jo psichinei sveikatai.

5 Reakcinis darinys

Mes tiksliai žinome: jeigu berniukas tampo mergaitę už kasų – jis jai neabejingas. Tačiau kodėl vaikai vengia natūralaus simpatijos išreiškimo? Pasak psichologų, simpatija – tai jausmas, kuris vaikui dar mažai pažįstamas ir jis bijo jį atvirai reikšti, pakeisdamas priešingu. Taip veikia reaktyvaus pobūdžio mechanizmas.

Froidas kreipė dėmesį į tai, jog reakcinis darinys keičia nepriimtiną potraukį ar agresyvius jausmus, kurie buvo išstumti. Taip brolis pavydžiai reaguodamas į jo nuomone pernelyg didelį dėmesį iš tėvų pusės jaunesnei seseriai, gali, atvirkščiai, rodyti jai savo vyrišką dėmesį.

Kartais, Froido nuomone, reakcinį darinį demonstruoja normalių būdo bruožų išaukštinimas. Reakcinis darinys labai išrankus mechanizmas ir pasireiškia tik to žmogaus atžvilgiu, į kurį, subjekto požiūriu, kyla nepriimtinos mintys ir jausmai, galintys sunaikinti mylimą objektą.

parengė: Edita Sabaitė

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 286

Žymos:

1 Atsiliepimas

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....