infa.lt

DT: „Nulaužti“ turkų tinklapius galėjo net paauglys, o ne tik Kremlius

20 gruodžio
18:06 2015

telegraph.co.uk

Mažiausiai 400 tūkstančių Turkijos tinklapių buvo atakuojami kiberatakomis, kurios prasidėjo pirmadienį ir tęsiasi visą savaitę, praneša Daily Telegraph. Kai kuriais duomenimis, tokios ardomosios veiklos šaltinis gali būti ir Rusijoje. Kiberatakų taikinys buvo tinklapiai su nacionaliniais domenais „.tr“, kurias naudojasi tūkstančiai eilinių tinklapių, kaip ir vyriausybiniai institutai, universitetai, mokyklos, kariškiai ir verslas.

DDoS-ataka

DDoS-ataka – tai labai paprastas ir paplitęs būdas atakuoti tinklapius, nors jų pagalba ir negalima pavogti informacijos. Šio metodo esmė tame, kad į tinklapį ar tinklapių grupę vienu metu siunčiama daugybė užklausų, serveris nespėja apdoroti informacijos ir išeina iš rikiuotės. Šį kartą informacijos apimtis pasiekė 40 gigabaitų į sekundę.

Kol kas nebuvo gauta tiesioginių įrodymų to, jog prie to prisidėjusi Rusija, ar duomenų apie tai, kokio tikslo siekė kibernusikaltėliai. Tačiau santykių tarp dviejų šalių pablogėjimo kontekste. Po to, kai Turkija numušė Rusijos lėktuvą, straipsnio autoriai prisimena, jog tai galėtų būti Rusijos kerštas už tokią pat DdoS-ataką prieš Rusijos agentūrą Sputnik, esančią Turkijoje.

Ekspertų nuomonės išsiskiria dėl toi, ar tai buvo suplanuotas rusų vyriausybės demaršas. Ataka buvo labai paprasta ir nedidelio masto, joje nebuvo naudojamos jokios sudėtingos technikos, pastebi vyriausybės ekspertas kibernetinio saugumo klausimais Dave Palmer. Pasak jo, „tai pilnai galėjo būti paauglys savo kambaryje su pora „bitkoinų“, kuris išsinuomavo botnet-tinklą, siekdamas organizuoti ataką,o galėjo būti ir kažkas labiau pasirengęs“. Palmeris nemato įrodymų to, kad atakos organizatore būtų buvusi Rusijos vyriausybė.

Kitas šios sferos ekspertas Arturri Lehtio prisimena kiber-atakas Estijoje 2007 metais, kai buvo sustabdyta Estijos parlamento, bankų ir MIP tinklapių veikla. Tada atakos organizavimu buvo įtariami kažkokie patriotiškai nusiteikę rusai, tačiau to, kad jie būtų koordinavę savo veiksmus su Rusijos vyriausybe įrodyti taip ir nepavyko. Tas pat gali vykti ir dabar.

Pagal kompanijos Lehtiö kibersaugumo klausimais duomenis, „Kiberberkutas“ vykdė DdoS-atakas prieš ukrainiečių kariškių ir vyriausybės tinklus, o iki tol jis buvo kaltinamas vokiečių vyriausybės užpuolimu.

Turkijos valdžia dabartinį incidentą komentuoti atsisako, pažymi Daily Telegraph.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 174

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...