infa.lt

Zigmas Vaišvila. ECB patyčia iš Lito tėvo

18 gruodžio
22:22 2015

auksinė moneta

Auksinė moneta skirta 75 m. Lietuvos banko sukakčiai paminėti su V. Jurgučio portretu.

Vladas Jurgutis gimė 1885 m. lapkričio 5 d. Palangos valsčiuje Joskauduose. Kunigas, ateitininkų pradininkas, ekonomikos mokslų daktaras, profesorius, Lietuvos Banko organizatorius, lito tėvas. Vienas Lietuvių krikščionių demokratų partijos veiklos atkėjų, 1920 m. – 1922 m. – Steigiamojo Seimo atstovas. Užsienio reikalų ministras. Pirmojo Seimo atstovas.
1922–1929 m. – Lietuvos Banko valdytojas.

1940 m. už antitarybinę socialinę ir politinę padėtį NKVD užvedė Jurgučio bylą. 1941–1943 m. Lietuvos Mokslų Akademijos prezidentas. 1943 m. kartu su kitais 46 Lietuvos inteligentais už vokiečių valdžios politikos kritiką išvežtas į Štuthofo koncentracijos stovyklą. 1945 m. grįžo į Lietuvą, dėstė Vilniaus valstybiniame universitete.

Tačiau svarbiausia – profesorius Vladas Jurgutis yra Lietuvos banko kūrėjas ir Lito tėvas.

Po priverstinių Lietuvos Lito pakasynų 2014 m. gruodžio 31 d. naktį prie Lietuvos banko pastato, Europos Centrinio banko sudėtinė dalis, vis dar tebevadinama Lietuvos banku, nusprendė pagerbti savo kūrėją ir Lito tėvą. 2015 metų gruodžio 18 d. prie taip vadinamo Lietuvos banko atidengtas paminklas pirmajam Lietuvos banko valdytojui Vladui Jurgučiui. Žodis „iškilmingai“ šia proga niekaip neišsitaria – šis paminklas nulietas iš 75 tūkstančių išlydytų 50 lito centų monetų vario, cinko ir nikelio lydinio, kuriam panaudota apie 450 kg šių monetų. Tų monetų, kurias Lietuvos bankas uoliai pradėjo naikinti 2014 metais dar iki prievartinio euro atvedimo šį Lietuvą.

Jau nebe Lietuvos banko valdytojas ir ECB valdytojų kahortos atstovas, pirmojo būsimos Prezidentės 2009 m. rinkimų štabo vadovas, 2013 m. „Veido“ žurnalo apklausoje išrinktas Metų valstybės tarnautoju, teisininkas ir Snoro bei Ūkio bankų „operacijų“ nusipelnęs aktyvus dalyvis Vitas Vasiliauskas ta proga prie paminklo tarė: „Šis paminklas primins mūsų valstybei garbingai tarnavusį piniginį vienetą Litą ir išreikš mūsų pagarbą profesoriui Vladui Jurgučiui – pirmajam Lietuvos banko valdytojui, kuris daug prisidėjo užtikrinant tarpukario Lietuvos pinigų stabilumą, lito įtvirtinimą šalies ūkyje, jo dėka litas tapo viena stipriausių tuometinių valiutų. V. Jurgutis sustiprino ir patį Lietuvos banką kaip valstybės instituciją, kurios tradicijas tęsiame ir dabar. Paminklas iš litų yra simbolinė padėka Lietuvos pinigų sistemos pirmtakams.“

Gražu būtų buvę išgirsti tokią tuomet dar Lietuvos banko valdytojo nuomonę 2014 metais Lietuvos Respublikos Seime, net 24 kartus svarstant Lietuvos banko įstatymo pakeitimus dėl priverstinio Lito naikinimo ir Euro įvedimo, ar bent siūlant Seimui sustabdyti fizinį Lito sunaikinimą, bent išsaugant Lito banknotus ir centus.

Šiemet šie p. V. Vasiliausko žodžiai, o svarbiausia, Lito sunaikinimo įkūnijimas Lito tėvo tariamo pagerbimo paminkle yra pati tikriausia ir tiesmuka, net nerafinuota ECB patyčia iš profesoriaus Vlado Jurgučio. Ir iš Lietuvos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 144

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...