infa.lt

Kaip įveikti apatiją ir atrasti energijos gyvenimui

16 gruodžio
01:01 2015

bleckt.com

paveikslėlis

Straipsnis, pagrįstas Rami Blect knyga, padėsiantis nugalėti apatiją, sužinoti, kur gauti energijos gyvenimui, kad atrasti jo pilnatvę ir laimę.

Energijos trūkumas – tai pirmas besiartinančių ligų ir nelaimių požymis.
Ajurveda buvo dalis senovės išminčių atradimų; išminčių, įgavusių visa apimančias žinias apie mus supančią Visatą.
Joje teigiama: jei žmogus tobulėja dvasiniame gyvenime – tas turi būti matoma pagal du požymius:

1. Žmogus su kiekviena diena tampa vis laimingesnis.
2. Jo santykiai su visais kitais žmonėmis vis gerėja.

Jeigu šių požymių nėra, tai kokia gera beatrodytų jo dvasinė ar religinė praktika, tikrovėje reiškia, jog jis degraduoja.
Tikroji laimė ateina iš atsidavimo, aukos, kadangi meilę pajusti mes galime tik atsiduodami. Egoistas, gobšus, pavydus žmogus negali mylėti ir vargu kas gali jį pamilti bei su juo bendrauti. Todėl jis negali būti laimingas. O daug atiduoti mes galime tuomet, jei mes nepriklausome nuo šio pasaulio. Kuo mažiau esame surišti su pasauliu, tuo daugiau galime atiduoti, ir taip galime daugiau mylėti. Jei pasiruošimas imti, gauti yra didesnis nei atiduoti, vadinasi Jūs esate priklausomas. Gaunantis yra priklausomas, duodantis – ne.

Ajurvedoje – seniausioje medicinos sistemoje, kuri stebina savo gilumu ir išmintimi, yra teigiama, jog visų ligų ir kančių šaknyse slypi savanaudiškumas ir pavydas, kadangi šios savybės stiprina egoizmą, susikoncentravimą į save, gobšumą.
O kas nutinka tokiam organui ar ląstelei, kuri nenori dirbti visam organizmui, o tik gauti ir naudotis organizmo resursais? Tokie organai tampa vėžiniais, ir jei organizmas neatsikrato juo, tuomet žūva. Taip ir visata stengiasi atsikratyti vėžinių ląstelių – egoistiškų žmonių, ar netgi civilizacijų, pirmiausia nustodama tiekti jiems energiją.

Arijai savo kanonuose teigė, jog civilizacijos žūsta ne karuose, ne dėl stichinių nelaimių ir pan., o dėl to, kad kiekvienas ima galvoti tik apie save, apie tai, kaip imti, o ne duoti. O pagrindinis harmonijos principas – energijos apsikeitimas. Tik jis atveria žmonių širdis ir daro pasaulį laimingu.

Dvasinė homeostazė

Egoizmas, savanaudiškumas yra pavojingi tuo, kad griauna homeostazę. Homeostazė – tai visiškos harmonijos tarp vidinio ir išorinio pasaulio būsena.

Tam, kad homeostazė egzistuotų, gyva būtybė turi išskirti energiją. Jei energija neišsiskiria, tai būtybė ima priklausyti nuo aplinkos. Pagrindinis nepriklausomybės nuo pasaulio principas – energiją, kurią išskiria gyva būtybė.

Homeostazė prasideda dvasinėje plotmėje ir išplinta į fizinę bei cheminę plotmę. Tam, kad egzistuotų dvasinė homeostazė, mes neturime priklausyti nuo pasaulio. Juk kuo labiau aš priklausau nuo pasaulio bet kokioje sferoje, tuo greičiau mane sunaikins to pasaulio pokyčiai.

Turime nustoti būti vartotojais, turime daug daugiau duoti. Bet jei mes atiduodame fiziniame, emociniame ir kt. lygiuose, tai ir patys turime kažkur gauti. O imti energiją mes galime tik dieviškajame lygmenyje, kur jos yra neribotai.

Ši gryna Aukščiausioji dvasinė energija pereina per mus, jei mes neslopiname meilės jausmo, jaučiame, jog meilė turi mus valdyti, kad mes esame netikri, jei galime išsaugoti tą jausmą, netgi jei netenkame žmogiškų dalykų (pinigų, prestižo, mylimo žmogaus ir t. t.). Per besąlyginės meilės jausmą gauname energijos, kurią mes eikvojame viskam.

Maistas suteikia energiją išoriniame plane, tačiau atima vidiniame. Atkreipkite dėmesį – žmonės, nuolatos pasninkaujantys, daug energingesni, nei tie, kurie daug valgo. Todėl, kai susergame, mes nenorime valgyti, pasninkaudamas organizmas apsivalo ir atstato energiją.

Visas šis pasaulis su savo nuolatiniu stresu, taip pat maistas, bedvasis bendravimas, betvarkė lytiniuose santykiuose, nerimas – visa tai atima energiją, o pasninkas, vienatvė ją duoda.

Tačiau daugiausia energijos gauname per nuolatinį meilės pojūtį.

Todėl viena iš pagrindinių sveikatos taisyklių yra mylėti pasaulį su visais jo trūkumais, save (tokį, koks esu), savo likimą bet kokiu atveju, bet kokiomis gyvenimo aplinkybėmis.

Dėkite visas pastangas, kad atsikratytumėte egoizmo ir savanaudiškumo. Nusistatykite sau gyvenimo tikslą – Dieviškos meilės gavimą, kadangi iš tikslo mes gauname energiją, ir vien tik stiprus Dieviškos meilės siekis užpildo mus aukščiausia energija.

Atkreipkite dėmesį – mūsų civilizacija gyvena pagal devizą: „Vartok, vartok, vartok!“. Ir laimingųjų skaičius kasdien vis mažėja. Valstybinių ir tarpvalstybinių problemų kasdien gausėja. Ir nepadeda nei nauji vaistai, nei įvairios metodikos, tokios kaip „Kaip tapti laimingu ir sveiku“, nei daugybė visuomeninių organizacijų. Žmonių, kenčiančių nuo „chroniško nuovargio sindromo“ skaičius auga kasdien. O ar gali būti kitaip? Juk visų dvasinių mokyklų išminčiai, šiuolaikiniai progresyvūs mokslininkai tvirtina: viskas, kas gimsta iš klaidingo ego, iš savanaudiškų paskatų, net jei išoriškai panašus į gėrį, veda prie kančių ir suirutės. O viskas, kas eina iš širdies, tai yra iš Besąlyginės meilės jausmo, veda į palaimą, asmeniui ir jo aplinkai teikia sveikatą ir visišką harmoniją.

Kada mes gauname energiją?

Energiją gauname tuomet, kai:
– badaujame;
– atliekame kvėpavimo pratimus;
– liekame vieni;
– kuriam laikui duodame tylėjimo įžadus;
– vaikštinėjame pajūriu (ar šiai ten būname), kalnais, gėrimės gražiais gamtos vaizdais;
– neatlygintinai užsiimame menu;
– aukštiname to vertą asmenybę už jo savybes bei elgesį;
– širdingai juokiamės, džiaugiamės, šypsomės;
– nesavanaudiškai kažkam padedame;
– elgiamės kukliai;
– meldžiamės prieš valgį;
– valgome pranos (gyvosios energijos) turinčius produktus – natūralius varpinius augalus, košes, lydytą sviestą, medų, vaisius, daržoves;
– miegame nuo 9-10 valandos vakaro iki antros valandos nakties (kitu metu nervų sistema nesiilsi, kiek bemiegotume);
– patiriame gero masažo seansą (kurį atlieka harmoninga asmenybė). Arba atliekame jį patys;
– apsipilame šaltu vandeniu, ypač rytais, o stipriausias efektas gaunamas tuomet, kai tuo metu stovime basi ant žemės;
– aukojame savo laiką, pinigus;
– visame kame matome Dievo valią.

Kada netenkame energijos?

Energijos nutekėjimą sukelia:
– nusiminimas, nepasitenkinimas likimu, gailestis dėl praeities ir baimė dėl ateities;
– egoistinių tikslų turėjimas ir jų siekimas;
– betikslis egzistavimas;
– nuoskaudos;
– persivalgymas;
– nekontroliuojamas proto klaidžiojimas, nemokėjimas susikoncentruoti;
– kai valgome keptą, seną maistą, maistą, paruoštą supykusio ar jaučiančio kitokią neigiamą emociją žmogaus, naudojant mikrobangų krosnelę, valgant produktus, turinčius konservantų, cheminių priedų, užaugintus dirbtinėse sąlygose, naudojant chemines trąšas;
– maitinantis pranos neturinčiu maistu: kava, juoda arbata, baltasis cukrus, balti miltai, mėsa, alkoholis;
– valgymas paskubomis ir einant;
– rūkymas;
– tuščios kalbos, ypač jei tuo metu kažką kritikuojame, teisiame;
– neteisingas kvėpavimas, pavyzdžiui per dažnas ir per daug gilus;
– buvimas po tiesioginiais saulės spinduliais, nuo 12 iki 4 val. dienos, ypač dykumoje;
– netvarkingi lytiniai santykiai, mylėjimasis be noro ir ypač nejaučiant meilės partneriui;
– per daug miego, miegas vėliau nei 7 val. ryto, neišsimiegojimas;
– proto ir kūno įtampa;
– gobšumas.

Rytų filosofija 50 % susideda iš pranajamos – atitinkamų kvėpavimo technikų, kurios leidžia žmogui būti visuomet pilnam gyvosios jėgos (pranos) teorijos ir praktikos.

Kaip tvirtina šiuolaikiniai jogos mokytojai, pranos gauti mes galime per:

1. Žemės elementą: maitintis natūraliu maistu, gyventi gamtoje, stebėti medžius, vaikščioti basomis po žemę. Neseniai kalbėjausi su labai žymiu Ajurvedos daktaru, apgynusiu medicinos mokslų disertaciją, jis tvirtino, kad jei žmogus ima gyventi gamtoje, toli nuo didmiesčių, kur privalo važinėti metro, vaikščioti asfaltu, tai tokiam žmogui greitai atsistato imunitetas ir jis tampa sveiku.
2. Vandens elementas: gerti vandenį iš šulinio ar upelio. Plaukioti upėje ar jūroje. Vengti kofeino turinčių gėrimų, alkoholį ir sodą.
3. Ugnies elementą: buvimas saulėje ir maisto, turinčio saulės šviesos vartojimas.
4. Oro elementą: tai svarbiausias elementas pranai gauti, įkvepiant švarų orą, ypač kalnuose, miške ir pajūryje. Rūkymas ir buvimas daugelio žmonių apsuptyje atima iš žmogaus praną.
5. Eterio elementą: kultivuojant pozityvų mąstymą, gėrį, gerą nuotaiką. Šis lygis laikomas baziniu. Net jei žmogus gyvena gamtoje ir teisingai maitinasi, bet vaikšto paniuręs ir piktas, tai priešingai – pranos perteklius jį pražudys. O harmoningas žmogus – geraširdis, drąsus, gali gana ilgai gyventi mieste, jei yra priverstas ten gyventi. Tačiau netgi toks žmogus turi rūpinti savo maistu ir retkarčiais „ištrūkti“ į gamtą.

Miestuose pranos šaltiniai yra bažnyčios, šventyklos, vienuolynai.

Mes kiekvieną akimirką turime pasirinkimą – šviesti pasauliui, savo buvimu duoti gėrį ir laimę aplinkiniams, šypsotis, rūpintis kitais, tarnauti be naudos sau, aukoti, malšinti žemiausius instinktus, kiekviename žmoguje matyti mokytoją, kiekvienoje padėtyje matyti Dievo apvaizdą, kuri šią padėtį sudarė tam, kad jus ko nors išmokytų…

Arba galime rinktis reikšti pretenzijas, pykti, skųstis, pavydėti, vaikščioti paniurusiu veidu, skęsti savo problemose, pinigų kalime, kad po to juos išleistume savo jausmų tenkinimui, būti agresyvūs. Tokiu atveju, nepriklausomai nuo to,kiek žmogus turi pinigų, jis bus nelaimingas ir liūdnas. Ir energijos kasdien turės vis mažiau ir mažiau. Ir tam, kad jos kažkur gautų, prireiks dirbtinių stimuliatorių: kavos, cigarečių, alkoholio, naktinių klubų, santykių aiškinimosi. Visa tai pradžioje pakylėja, bet vėliau visiškai sugriauna…

Paprastas klausimas sau: „Ar pasauliui aš šviečiu, ar sugeriu šviesą?“ gali greitai pakeisti mūsų minčių eigą ir elgesį. Ir greitai paversti mūsų gyvenimą gražiu, ryškiu, meilės pilnu švytėjimu. Ir tuomet klausimas, kur gauti energijos, daugiau nebekils…

parengė: Darius Dimbelis

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 4 990

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Masažas    -  2018-06-22, 11:11

    Na tikra tiesa, reikia visa pasaulį, kiekvieną žmogų priimti tokį, koks jis yra, nes pakeisti galime tik savo požiūrį į aplinką, bet ne pačią aplinką. Atsipalaidavimui ir teigiamos energijos pasikrovimui labai padeda atpalaiduojantis masažas. Deja pernelyg skubame ir tame bėgime pamirštame save. Į specialistus kreipiamės tik kraštutiniu atveju, kuomet jau rimtai prispaudžia sveikatos problemos.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Rol    -  2018-09-27, 12:21

    Šitas geras. Ačiū!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...