infa.lt

Prancūzų įstatymų leidėjai siūlo žymiai išplėsti kontrolę komunikacijų srityje

07 gegužės
10:37 2015

The New York Times
Alissa J. Rubin

Parlamentas Prancūzijos

Žemieji Prancūzijos parlamento rūmai surengė antradienį balsavimą dėl naujų kontrolės nuostatų priėmimo.

„Tuo metu, kai amerikiečių įstatymų leidėjai peržiūri išpūstus įgaliojimus elektroninio sekimo sferoje, suteiktus vyriausybei po 2001 rugsėjo 11, žemieji prancūzų parlamento Rūmai antradienį padarė didelį žingsnį visai priešinga kryptimi, didele balsų dauguma patvirtinę įstatymo projektą, kuris gali suteikti valdžiai visur veikiančius žvalgybos įgaliojimus šalies viduje, praktiškai be jokios teisminės priežiūros“ – rašo The New York Times.

„Įstatymo projektas, tie kuriuo buvo dirbama nuo pereitų metų, dabar bus siunčiamas į Senatą, kur jis, greičiausiai bus priimtas, gavęs naują stimulą – reakciją į teraktus Paryžiuje ir jo apylinkėse sausio mėnesį“, – sako straipsnio autorė Alissa J. Rubin, primindama redakcijos Charlie Hebdo ir košerinės parduotuvės užpuolimą.

Turint omenyje tai, jog valdžia su vargu bando stebėti šimtus prancūzų piliečių, kurie vyksta į karo veiksmų zonas Irake ar Sirijoje, kad kariauti džihadą, ir grįžta iš ten, – naujos priemonės suteiktų žvalgybos tarnyboms teisę rinkti potencialiai neribojamus elektroninius duomenis, kalbama straipsnyje.

„Paskutinis įstatymas žvalgybos klausimu buvo priimtas 1991-aisiais, kai nebuvo nei mobilių telefonų, nei interneto“, – pabrėžė premjeras Manuelis Valsas, pristatęs įstatymą aptarimui parlamente.

Naujo įstatymo projekto nuostatos „leis žvalgybos tarnyboms klausytis mobiliųjų telefonų, skaityti elektroninius laiškus ir priversti interneto kompanijas elgtis atitinkamai jo reikalavimams, kas leis vyriausybei kruopščiai tikrinti praktiškai visas jų abonentų komunikacijas“, praneša žurnalistė.

„Žvalgybos tarnybos taip pat galės reikalauti leidimo įmontuoti mikrofoną patalpose, automobiliuose, kompiuteriuose. Galės reikalauti leidimo statyti antenas perimančias telefono pokalbius ir mechanizmus, perimančius SMS žinutes. Bus galimybė pasiklausyti ir prancūzų piliečius, ir užsieniečius“, – patikslina straipsnio autorė.

„Nežiūrint į įstatymo projekto nuostatų apimčių mastus, Vallsas pažadėjo, jog įstatymas bus taikomas konkrečiais atvejais, ir primygtinai įtikinėjo, kad jo svarbiausias tikslas yra prancūzų piliečių apsauga nuo terorizmo“, – sakoma straipsnyje.

Tačiau projekto priešininkai tvirtina, kad įstatymo projekto tekstas prieštarauja premjero įtikinėjimams.

„Vyriausybė meluoja, – pareiškė Pierre-Olivier Sur, Paryžiaus advokatų kolegijos vadovas. -Šį projektą mums pristatė, kaip būdą apsaugoti Prancūziją nuo terorizmo, ir, jeigu tai būtų taip – aš jį palaikyčiau.. Tačiau visa tai daroma dėl to, kad įgyvendinti, tam tikra prasme „patriotinį Aktą„, kontroliuojantį bet kokią ir bet kieno veiklą“. Advokatas turėjo omenyje amerikiečių įstatymą nukreiptą kovai su terorizmu, kuris be viso kitko, leido masinį elektroninį sekimą.

„Vyriausiasis Charlie Hebdo redaktorius, tokių atakų auka, kurias lyg ir turėtų užkardyti ši priemonė, taip pat ją sukritikavo“, – pažymi Alissa J.Rubin. Į tarpą tų, kurie protestuoja prieš šį įstatymo projektą, patenka virš 800 interneto kompanijų, svetainių prieglobos tiekėjų, programinio aprūpinimo tiekėjų, internetinių parduotuvių ir kitokių skaitmeninių kompanijų.

„Reikalavimai, kad interneto kompanijos naudotų „juodasias dėžes“, egzistuoja, iš dalies Rusijoje“, – pareiškė Sintija Vong, „Human Right Wath” juristė ir tyrėja, turėdama omenyje įtaisus, kuriuos vyriausybė žada panaudoti renkant interneto kompanijų duomenis. „Prancūzija – ne Rusija kalbant apie žmogaus teisių pažeidimus, tačiau jei ji tą padarys, – šis dalykas įteisins panašius Rusijos ir kitų represyvių valstybių veiksmus”, – tvirtina ji.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...