infa.lt

Forbes: Rusija įveikė kritinį sankcijų periodą

09 spalio
14:00 2015

forbes.com

verslo centras

Maskvos verslo rajonas. Šalis daugiau nei metus buvo atstumtoji. Bet pamažu ši padėtis ima keistis į gerąją Maskvai pusę.

Forbes, Kenneth Rapoza – Rusija sugebėjo perlaužti situaciją su sankcijomis, ir tai iš dalies įvyko viešų prezidento Putino kreipimųsi dėka. Charlie Rose interviu rugsėjo 29, o taip pat jo kreipimasis JT Generalinėje Asamblėjoje apie kova su terorizmu Sirijoje, netikėtas Vokietijos ir Prancūzijos posūkis į Rusiją Ukrainos klausimu, – visa tai privedė prie to, jog Rusija dabar neatrodo niuzglia ir nesukalbama, kokia ji buvo dar prieš keletą mėnesių.

Iš politinio požiūrio taško atrodo, jog Vokietija ir Prancūzija galų gale pavargo nuo skirti Rusiją ir Ukrainą jų peštynėse. Būdamos viduryje, jos renkasi kurią pusę palaikyti. Ir tai Rusija, sako jos, prisilaiko susitarimo „Minskas-2“ dėl ugnies nutraukimo., o ne iškritę iš nuskriaustųjų pozicijų Kijevo lyderiai. Visa tai išrodo gerais požymiais sankcijų atšaukimui, galimai, jau pirmajame kvartale, kalba Vladimiras Signorelli, makro-tyrimų firmos, Bretton Woods LLC, esančios Niudžersio valstijoje, vadovas.

„Penktadienį iš Rusijos buvo gautos naujienos apie tai, jog Merkel, iš esmės pripažino, kad Krymas liko rusų. Nors aš niekur Vakaruose nemačiau tam patvirtinimo, tačiau Krymas, „Minsko-2“ susitarimuose nebuvo aptariamas visiškai.

Tokiu būdu, jeigu sankcijų nutraukimas Rusijai reikalauja tik „Minsko-2“ susitarimų vykdymo, ir turint omenyje Europos gyventojų nepasitenkinimą sankcijomis, aš nenustebsiu, jog jkau sausio mėnesį pradės augti spaudimas prieš sankcijas“, sako jis.

„Optimistinis požiūris leidžia daryti prielaidą, jog sankcijų režimas bus panaikintas geužės mėnesį, ir konkrečiai link 2016-ųjų birželio. Ir, kadangi, ateities garvežiu visada yra rinkos o šis optimistinis scenarijus atrodo vis labiau tikėtinas, tai rinkų dalyviams vertėtų pradėti ruoštis tokiam įvykių scenarijui iš anksto“.

Kalbant apie ekonomikos sektorių, Barclays Capital analitikas Dan Hewit sako, jog laukia infliacijos griūties, bent jau 50 procentų sekančiais metais, iki 7 procentų.

Gamybos indeksas PMI rugsėjo mėnesį išaugo iki 49,1 procento lyginant su 47,9 rugpjūtį. Tai tapo pačiu aukščiausiu rodikliu nuo vasario, ir pasirodė kur kas aukštesniu, nei buvo laukiama.

Nors ir neaišku ar sutiks Ukraina su prorusišku Donecku ir Lugansku, karas su sukilėliais po rinkimų, Porošenkos vyriausybei pliusų nepridės. Etniniai rusai ir pats Putinas keistu būdu ims atrodyti kaip aukos, kas leis Putinui daryti spaudimą dėl kuo greitesnio sankcijų atšaukimo.

Pats Porošenko pasirinkimų turi mažai. Ekonomika randasi griuvėsiuose. Pilietinio karo užbaigimas rytuose tapo puikiausiu gerų siekių pasireiškimu, nors regionas ir sudaro apie ketvirtadalį ukrainietiškojo BVP. Tačiau toks sprendimas suteiks Europai stimulą palaikyti Ukrainą finansiškai, ypač, jei ji pamatys, kad Kijevas yra pasiruošęs vykdyti griežtą demokratiją, leidęs liaudžiai pačiai pasirinkti savo likimą, net jei prezidentas to ir nenori.

Šią savaitę Ukrainos ir Rusijos finansų ministrai susitiks aptarti 3 milijardų dolerių Ukrainos skolos Rusijai klausimo. Jei Ukraina paskelbs defoltą, tai šis dalykas gerokai apsunkins jos santykius su TVF (Tarptautiniu valiutos fondu). Susitarimas bus politinis ir pilnai gali būti, jog taps įmanomu, jei Ukraina pilnai prisilaikys „Minskas-2“ susitarimų.

Taip kad Putinas užtikrintai laiko Porošenko už..“yaytsa“.

Ukrainos finansų ministrė, ukrainiečių kilmės amerikietė Natalja Jaresko, neseniai, kaip konsultantą pasamdė ekonominį guru Arthur Laffer. Tai kalba apie rimtus šalies ketinimus spręsti savo finansines problemas. Karas, gandai apie karą ar defoltas dėl skolų Rusijai, tai ne tas kelias, kuriuo šalis norėtų eiti.

Prancūzų planas, susidedantis iš to, kad suteikti Ukrainai 80 dienų rinkimų rytinėse srityse vykdymui, su kuriomis (rytinėmis sritimis) ana kariauja štai jau metai, atvers kelią sankcijų atšaukimui. Sankcijų pabaiga atvers duris Ukrainos-Rusijos santykių gerinimui. Tai gerai Rusijai ir susijusiais su Rusija investuotojais. Bet taipogi tas gerai ir europietiškosioms kompanijoms, kurioms Rusija buvo įvedusi atsakomąsias sankcijas, ir tai taip pat gerai Ukrainai. Karo pabaiga Ukrainai – gėris.

Pilnai gali būti jog Ukraina atsisuks į Vakarus. Tačiau Kijevo bandymas pavaizduoti Ukrainą kovojančią galiniame Vakarų Europos kieme neatneš jai dividendų. Ukrainai, bent jau kol kas, teks gyventi šalia Rusijos.

„Tai ryškėjantis abipusis laimėjimas“ parašė savo laiške klientams Signorelli. „Tai pozityvu Rusijai ir Ukrainai“.

Kalbant apie Rusiją, čia visada egzistuoja politinė rizika. Vyriausybės dalyvavimas bombarduojant anti-asadinių pajėgų Sirijoje pozicijas, – piktina Europą ir Turkiją, – šalį, kuri reikalinga rusams savo pusėje, jei jie nori, kad būtų priimtas „Gazpromo“ sandėris dujotiekio klausimu.

„Aš manau, jog Rusijos naftos eksporto rodikliai trečiajame kvartale bus siaubingi“, sako PSW Investmens įkūrėjas Phil Davis. „Jeigu jūs pasitikite Putinu, – reiškia nežiūrite naujienų. Sirijos bombardavimas ir Turkijos oro erdvės pažeidimai daro vis mažiau įtikėtiną sankcijų atšaukimą kada-nors greitai“.

Bet gal būt ir ne, kadangi pritaikytos prieš Rusiją sankcijos buvo dėl Ukrainos klausimo, o ne Sirijos ir Turkijos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 185

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...

valdziu valios,jis net "sto gram" neikaltu,ne tai kad telegram neikurtu....