infa.lt

France Info: Arktis sutiks žmones gigantiškais virusais

11 rugsėjo
01:01 2015

francetvinfo.fr

virusas ląstelėje

„Mollivirus sibericum” ląstelėje – vaizdas mikroskope. (IGS / AMU / CNRS / AFP)

Mollivirus sibericum (nuo lotyniško „švelnus sibirietiškas virusas“) – taip vadinasi gigantiškas virusas apie 30 tūkstančių metų amžiaus, aptiktas amžinajame įšale Sibire, praneša France Info.

Skirtingai nuo įprastų virusų, gigantiško viruso skersmuo siekia 0,5 mikrono (5 tūkstantosios milimetro) ir juos galima pamatyti įprasto optinio mikroskopo pagalba, todėl juos galima lengvai supainioti su bakterijomis, rašo leidinys. Tyrinėtojai atgaivina juos laboratorijose, pasinaudodami amebomis (vienaląsčiais organizmais) kaip ląstelėmis nešėjomis. Pirmas toks virusas buvo aptiktas 2003 metais ir pavadintas mimivirusu (Mega virusų šeimos).

Mollivirus sibericum buvo aptiktas prancūzų-rusų mokslininkų komandos amžinajame Sibiro įšale, kalbama straipsnyje. Anot mokslininko Jean-Michel Claverie, šis atradimas kalba apie tai, jog gigantiški virusai ne retenybė ir jų yra didelė įvairovė. Be to, mokslininkų radinys įrodo, kad virusų savybė ilgą laiką išgyventi amžinojo įšalo zonoje neapsiriboja kažkokiu vienu virusų tipu, o , tikėtina, priskirtina ištisoms potencialiai patogeniškų virusų šeimoms.

Tokiu būdu, mokslininkų nuomone, egzistuoja rizika to, jog kažkada, kai kurie šių gigantiškų virusų atsibus, ypač jei žmonės beprotiškai bandys įsisavinti giluminius Arkties regiono sluoksnius, pabrėžia France Info.

Globalaus atšilimo pasekoje dabar tapo įmanoma išgauti resursus ir anksčiau nepasiekiamų Arkties regionų, kur gali miegoti kaip ir anksčiau užkrečiamos virusų dalelytės.

Jeigu mes nekreipsime į tai dėmesio ir toliau tęsime šio regiono industrializaciją, nesiimdami saugumo priemonių, – mes rizikuojame kažkada pažadinti virusus panašius į raupų, kuriuos, kaip mes galvojome, mes jau išnaikinome“, – įspėja Jean-Michel Claverie.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 185

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...