infa.lt

Nemokama „Windows 10“ OS seka savo naudotojus pagal numatytus nustatymus

24 rugpjūčio
01:01 2015

windows 10 Nauja kompanijos Microsoft operacinė sistema (OS) Windows 10, kurią įsidiegė į savo kompiuterius jau 14 milijonų žmonių, pagal nutylėjimą nustatyta sekti savo naudotojus. Imant konkrečiai, ji gali skaityti elektroninius laiškus, kontaktus ir žymas kalendoriuje. Taip pat surinktų duomenų pagrindu OS personalizuoja reklamą. Kaip pasakoja blogeriai, šių nustatymų keitimai yra gan sudėtingas ir specifinių žinių reikalaujantis procesas.

Žurnalistai daugumoje atvejų šiltai atsiliepia apie naują Microsoft operacinę sistemą – „Windows 10“. Jie naudoja tokius epitetus kaip „nuostabu“, „puiku“ ir „fantastiška“, praneša RT tinklapis anglų kalba. Naujovė aprašoma kaip sistema su patogesne naudotojo sąsaja, dirbančia greičiau ir tolygiau, nei ankstesnės Windows versijos.

Tačiau pažymima, jog gamykliniai Windows 10 nustatymai numato aukštą įsikišimo į asmeninius naudotojo duomenis lygmenį. Ir taip, OS sugeba skaityti elektroninį paštą, gauti prieigą prie kontaktų ir kalendoriaus žymų. Nauja numatyta naršyklė Edge, pakeitusi Internet Explorer, parenka reklamą surinktų duomenų apie naudotoją pagrindu. Asmeninis pagalbininkas Cortana „laisvai žaidžia su asmeniniais duomenimis“.

„Aš labai nustebau, sužinojęs apie tokį įsikišimo lygmenį ir duomenų rinkimą. Ir dar daugiau mane nustebino tai, jog šiuos nustatymus Microsoft įjungė kaip numatytus. Esu įsitikinęs, jog dauguma naudotojų juos priims, nepasidomėję smulkmenomis, ir net neįsivaizduos, kiek informacijos apie save jie atiduoda“, – išsakė savo nuomonę tinklo programuotojas Džonatanas Porta.

Anot Portos, operacinė sistema visada nori žinoti naudotojo buvimo vietą, o taip pat apie tai, kur jis jau yra buvęs. Be viso to, šią informaciją Windows 10 gali perduoti ne tik į Microsoft, bet ir „partneriams patikėtiniams“.

„O kas šie „Partneriai patikėtiniai“? Kas jais pasitiki? Aš, pavyzdžiui, nesu tarpe tų žmonių, kurie dabar kuo nors pasitiki“, – išsakė jis savo poziciją.

45-puslapių Windows 10 licenzijos sutartyje yra punktas, kuriame nurodoma, jog Microsoft gaus prieigą ir saugos duomenis, įskaitant konfidencialią naudotojų informaciją, kada laikys tai būtinu.

susijusi tema:
Windows 10. Ką būtent daro ši programinė įranga naudotojų kompiuteriuose

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 705

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...