infa.lt

Naro rizika Amazonės dugne fotografuojant anakondą

13 rugpjūčio
01:01 2015

Nardytojas iš Šveicarijos Franco Banfi dėl išskirtinės medžiagos rizikavo gyvybe ir nusileido į Amazonės upės Brazilijoje dugną, kad paplaukiotų kartu su gigantiškomis anakondomis. Narui pavyko padaryti nuostabias anakondos nuotraukas, jai esant natūralioje aplinkoje, po vandeniu

paveikslėlis

Nuotrauka: Franco Banfi

Keliautojas Brazilijos valstijoje Mato Grosso do Sul praleido 10 dienų, kurių metu sugebėjo kamera užfiksuoti šešias anakondas, kurios yra pačios stambiausios iš visų egzistuojančių gyvačių rūšių.
Didžiulės plėšrūnės ramiai gyveno sau įprastą gyvenimą, plaukiojo drumstame upės vandenyje arba šildėsi saulutėje po užkandžiavimo, nekreipdamos dėmesio į per daug išdrąsėjusį žmogų su fotoaparatu.

paveikslėlis

Nuotrauka: Franco Banfi

„Žinoma, viskas įmanoma, tačiau nemanau, jog ji mane būtų suėdusi. Mano laimei, anakonda tik ką prarijo savo eilinį grobį ir nepradėjo į manęs vertinti kaip antrojo patiekalo. Aš prie jos buvau taip arti, jog galėjau prisiliesti, žinoma, jeigu būčiau norėjęs“, – pasakoja 53-ejų metų fotografas.

Anakonda praktiškai visą laiką praleidžia vandenyje. Ji būna ramiose, silpno pratakumo upės atšakose, užutėkiuose, Amazonės ir Orinoko baseino senvagėse ir ežerėliuose.

Suaugusi anakonda gamtoje praktiškai neturi priešų.

„Iš pradžių buvo labai baisu, todėl, kad aš niekada anksčiau nebuvau taip arti priėjęs prie gyvatės, visi žino, kad jos labai pavojingos. Tačiau aš supratau, jog nieko nenutiks, jeigu su šiais padarais elgsiuosi pagarbiai. Juk jie tikrai dideli ir aš galiu stebėti jų reakcijas ir elgesį“, – pridūrė Franko.

Šiuo metu žinoma pati didžiausia gigantiška anakonda, sverianti 130 kg., yra apie 9 metrų ilgio ir yra laikoma Niujorko Zoologijos Bendrijoje.

paveikslėlis

Nuotrauka: Franco Banfi

Pagrindinė anakondos kūno spalva – pilkšvai žalia su dviem eilėm rudų apvalių arba pailgos formos dėmių, išdėliotomis šachmatų tvarka. Tačiau kūno šonuose yra eilė geltonų, mažesnio dydžio, dėmių, apvestų juodais žiedais. Tokia spalva efektyviai paslepia gyvatę, kai ji slepiasi ramiame vandenyje, padengtame rudais lapais ir kuokštais dumblių. Patelės yra žymiai stambesnės ir stipresnės už patinus.

paveikslėlis

Nuotrauka: Franco Banfi

Anakondos gyvena visoje tropinėje Pietų Amerikos dalyje į rytus nuo Andų: Venesueloje, Brazilijoje, Kolumbijoje, Ekvadore, rytiniame Paragvajaus, šiaurinėje Bolivijos, siaurės rytinėje Perų dalyse, Gajanoje, Prancūzų Gvianoje, o taip pat Trinidado saloje.

Dėl sunkiai prieinamų anakondų gyvenamųjų vietovių, mokslininkams sudėtinga įvertinti jų skaičių ir sekti jų populiacijos dinamiką.

Pasaulio zoologijos soduose anakondų daug, tačiau nelaisvėje jos įpranta gyventi nelengvai. Maksimali anakondos gyvenimo terariume trukmė – 28 metai, tačiau paprastai nelaisvėje šios gyvatės gyvena 5-6 metus.

paveikslėlis

Nuotrauka: Franco Banfi

Anakondos maitinasi įvairiais žinduoliais, tykodamos jų prie vandens. Jos gauto tapyrus, pekarius, agučius, kapibaras. Ne kartą buvo aprašyti atvejai, kai anakonda prarijo netgi jaguarą. Anakondoms pietums dažnai papuola vandens paukščiai, nedideli kaimanai, vežliai, o taip pat gyvatės – bent jau zoologijos sode anakonda vieną kartą pasmaugė ir surijo 2,5 metro ilgio pitoną.

paveikslėlis

Nuotrauka: Franco Banfi

Kaip ir visi smaugliai, anakonda nejudėdama laukia grobio, o kai jis priartėja, jį žaibiškai puola ir smaugia, apsisukdama kūno žiedais (priešingai paplitusiai nuomonei, anakonda, kaip ir visi smaugliai, nesutraiško aukos ir nesulaužo jos kaulų, o suspaudžia ją ir neleidžia kvėpuoti, ir ta uždūsta). Kaip ir visos be išimties gyvatės, anakonda grobį praryja visą, stipriai ištempdama nasrus ir gerklę. Žandikauliai ryjant grobį dažniausiai išsinarina, o prarijus grįžta į pirmykštę padėtį.

paveikslėlis

Nuotrauka: Franco Banfi

Nežiūrint į tai, kad egzistuoja tik vienas autentiškas žmogaus mirties atvejis nuo gyvatės užpuolimo, anakondos užsitarnavo „žmonių rijikų” šlovę daugiausiai Holivudo filmų-trilerių dėka.

paveikslėlis

Nuotrauka: Franco Banfi

paveikslėlis

Nuotrauka: Franco Banfi

paveikslėlis

Nuotrauka: Franco Banfi

paveikslėlis

Nuotrauka: Franco Banfi

paveikslėlis

Nuotrauka: Franco Banfi

paveikslėlis

Nuotrauka: Franco Banfi

Autorių prierašas:

Swiss diver Franco Banfi went to the Mato Grosso region of Brazil to capture these amazing close-up of enormous anaconda snakes in their natural habitat. These underwater beasts feed on rodents, birds and fish, lurking close to surface coiled and ready to strike.
PHOTOGRAPH PROVIDED BY IBERPRESS
+393358099068
http://www.iber-press.com/
redazione@iber-press.com

parengė: Edita Sabaitė

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 2 272

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....