infa.lt

Algimantas Rusteika: Apie šūdus, deputatus ir smurtą

13 lapkričio
13:29 2018

Algimantas Rusteika

Dabar ne tik globalizacijos ir daugialyčių pupuliukų fiesta. Gyvename šūdų epochoje – tiesiogine prasme ir nieko aš čia neišgalvojau.

Toks menininkas Darius Šidlauskas pagamino gaublį iš šūdų, tik nesako – savų, šviežių ar kur viešajam tulike prisikabliavo į Maksimos maišelį prarūgusių. Dar sukūrė ciklą „Uždaryta sėkla”, sudarytą iš indelių, kuriuose išpilstyti spermos mėginiai. Kūriniai eksponuoti Vilniuje, galerijoje šalia Aušros Vartų prieš keletą metų.

Tai, pasirodo, žinomas autorius – atrankoje į tarptautinį konkursą „Jaunieji Europos kūrėjai“ tapęs vienu iš laimėtojų, o projekto metu kūriniai eksponuoti grupinėse parodose daugelyje Europos šalių. Bet labai smarkiai neišgarsėjo ir nepraturtėjo, nes yra tik plagiatorius – kiti prasisuko anksčiau ir geriau.

Štai „konceptualiojo meno” garsenybė Piero Manzoni sukūrė šedevrą, pavadintą „Menininko šūdu”. Sufasavo savo šūdą po 30 gramų į konservų dėžutes, užrašė pavadinimą daugeliu kalbų, uždėjo kainą – tokią, kiek sveria 30 gramų aukso. Ir visą kūrybinį ciklą, 90 dėžučių pardavė. Tai didelis ir vertingas menas, kurį galima pamatyti Pompidou muziejuje Paryžiuje ar Šiuolaikinio meno muziejuje Niujorke. 2008 metų gegužę „Sotheby’s“ aukcione dėžutė Nr.83 buvo parduota už 97 250 svarų sterlingų.

Nesiraukykit čia labai ir nekrizenkit – šitaip genialieji menininkai parodė, kas yra šiuolaikinis pasaulis, šiuolaikinis menas, meno žinovai ir jie patys. Nebuvau – kur jau runkeliui iki Sotheby’s – tik skaičiau, bet man labai patiko. Nes tai brandus liberastinis realizmas, atveriantis akis.

Ir iš tikrųjų – ar ne tokio konservuoto konservatorių šūdo dėžutę kas vakarą mums atidaro per LRT? Argi ne iš istorijos išmatų tas šiuolaikinio melo ir apgaulės pasaulis, praryjantis mūsų vaikus jų ir mūsų gerovei? Ar nejuntat šūdų malūno aromato iš visų tų plastmasinių šypsenų, pigių blizgučių ir kalbų apie mūsų laimę?

Šįvakar mačiau tokią moteriškos, berods, lyties žmogystą per Ekraną. Ji nieko nežino apie konkrečias vaikų ir šeimų tragedijas, bet labai konkrečiai žino, kad įstatymas, pagal kurį tos tragedijos vyksta, yra tobulas. Tačiau, gavus klausimą apie savo pačios šeimą ir vaiką, staiga subliūkšta, akyse pasirodo ašaros ir balsas ima virpėti.

Net nustebau – pasirodo ir jie kartais panašūs į gyvus! Ir kaip čia atsitinka, kad iki tol buvę gana nedurni žmonės ir net moteriškės, vos įžengę į rūmus, prisipildo piktosios dvasios ir ima kalbėti visokiausiomis kalbomis? Ar Seime kokių nors dujų jiems prileidžia, ar čia pasiklausymo įrangos spinduliuotė, ar koks užkeikimas, kad deputatės pavirsta raganomis?

Papua Naujojoje Gvinėjoje tą klausimą radikaliai išsprendė Madango kaimo vadas, turintis galių atpažinti raganius ir raganas. Atvykus kandidatams į deputatus priešrinkiminių debatų, jie buvo demaskuoti, iškepti su visokiomis prieskoninėmis žolelėmis ir suvalgyti. O kodėl ne?

Bent būtų naudos, nors žmonės šneka, kad neišdegs – esą jų mėsa galimai nuodinga. Kas labai gali būt teisybė, nes pats mačiau, kaip giedant himną ant piliakalnių žmones puolė musės, o deputatų – tai nei iš tolo, nors turėtų būt atvirkščiai.

Nors gal būtų galima nuvirti per kelis kartus kaip musmires ir būtų gerai. Nuoviras pardavinėtų STT be recepto – nuo sąnarių ir nuo rusų, nereikėtų gyvačių kankinti. Eksportuotume, CNN parodytų, gyvūnų mylėtojai pirktų. Pensijas tikrai padidintume.

Štai pilni turgūs „ūkininko kiaušinių” ir „senelės lašinukų”, tai kodėl negalėtų būti prekybcentry gražiai sufasuotos, tarkim, „Skvernelio šoninės”? R.Valatka nepavargtų reklamuodamas, vien konservatoriai kiek išpirktų – išmokas padidintume! O jau „Šakalienės šonkauliukų su krienais” tai ir aš neatsisakyčiau – pilietinė šviežiena labai tiktų iškyloms, tai tau ne kokia vytinta Vytauto Didžiojo dešra dujose.

Gerai japonams – tie gali atsipalaidavimui per pertraukėlę nueiti į specialų kambariuką ir užvažiuoti į snukį pripučiamai firmos šefo lėlei. Auksinė idėja! Balsavimo kabinose pastatykim gumines kandidatų iškamšas su smūgio davikliais – ir rinkėjų ateis 99 procentai, ir biuletenių nereikės klastoti anei skaičiuoti, ir on line matytume balsavimo rezultatus per telikus.

Arba štai smurtas – argi kas daužytų žmoną ir vaikus, jei prieškambario kampe stovėtų guminis Veryga ar Landsbergis, dejuojantis ir prašantis pasigailėjimo po kiekvieno spyrio? Politikams, pamėgusiems „Auksinių svogūnų” patyčias, būtų reitingų kasyklos, o jei gautų truputėlį nuo pardavimų, tai nors rytoj skubos tvarka išleistų tvarkas.

Taigi būkim šiuolaikiški – moderniame pasaulyje nuo šūdo, deputato ir smurto neapsaugotas niekas. Tačiau bijoti nereikia. Iš mūsų nelaimės, proto ir beprotystės galima padaryti šiūr biznį ir truputėlį uždirbti. Ir jei skaidrioje šalyje gyvensit skaidriai, sumokėsit skaidrius mokesčius ir nekalbėsit ko nereikia, pasidarysite skaidrūs ir valstybė jūsų nepastebės.

Facebook

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 332

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Rasa    -  2018-11-13, 17:16

    🙂

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...